Τρίτη 4 Μαΐου 2021

 

Το Κόκκινο Εξάμηνο του 1944 στην Πελοπόννησο (Απρίλιος –Σεπτέμβριος).
(ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΤ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
2 Μαίου 1944. Εκτέλεση 18 Αθώων Ελλήνων στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας από τον ΕΛΑΣ.
Ένας απότακτος λοχαγός, λόγω λιποταξίας στον πόλεμο του 1940-41, ο Χρήστος Στασινόπουλος*, είναι ο υπέθυνος αυτού του εγκλήματος. Σε αυτόν ανήκε η Διμοιρία του "Καλαμάτα" που δολοφόνησε τους Γερμανούς αιχμαλώτους στον Χελμό και προκάλεσε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
Η σφαγή των 18 στο Βαλτεσινίκο.
Τα χαράματα της Πρωτομαγιάς του 1944, απόσπασμα του ΕΛΑΣ Αρκαδίας με επικεφαλής τον λοχαγό Χρήστο Στασινόπουλο, συνέλαβε στα σπίτια τους στο κεφαλοχώρι της Γορτυνίας Βαλτεσινίκο 25 αθώους πολίτες. Δύο εξ αυτών, τον Νίκο Παυλόπουλο, βαρειά τραυματισμένον στον πόλεμο του 1912, στον οποίον είχε προστρέξει εθελοντής από τις ΗΠΑ που βρισκόταν, και έναν ακόμη, τους εκτέλεσαν με σφαίρες όπλου εντός του χωριού.
Τους υπόλοιπους τους μετέφεραν δεμένους σε Στρατόπεδο Κρατουμένων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στο χωριό Αμυγδαλιά (Γλανιτσιά). Από εκεί, την επομένη επέλεξαν 16 - μεταξύ αὐτῶν ἕνας φαρμακοποιός, ἕνα ἔφεδρος λοχαγός, ἕνας δάσκαλος, ἕνας μηχανικός καί εὐυπόληπτοι κτηνοτρόφοι καί γεωργοί- τους οποίους οδήγησαν στον Λάδωνα, όπου τους έσφαξαν κοντά σε ένα γκρεμό και τους πέταξαν κάτω, ενώ μερικοί εξ αυτών ήταν ακόμη εν ζωή και ικέτευαν μετά για βοήθεια!
(*) - Ο Χρήστος Στασινόπουλος δικάστηκε το 1945 ως ηθικός υπεύθυνος, μαζί με μερικούς από τους φυσικούς δολοφόνους που συνελήφθησαν. Τιμωρήθηκε με λίγα (5) μόνο χρόνια φυλάκισης).
-Για τον Στασινόπουλο, ο επικεφαλής του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου πριν τον Άρη, ο σμήναρχος Δ.Μήχου, είχε πεί: «...Έτσι θα απαλλασσόμεθα από ένα ανίκανο στρατιωτικό στέλεχος όπως ο λοχαγός Χρήστος Στασινόπουλος. Στην κριτική που έκανε για την αδράνεια της μονάδας του, ισχυρίστηκε πως η ιδιομορφία της ορεινής Αρκαδίας δεν τους επέτρεψε να κάνουν μάχες».
Στην εφημερίδα «Ελεύθερος Έλλην» της 22.4.1945 αναφέρεται ότι: «ενώ ξημέρωνε η 9η Απριλίου 1945 διεδίδετο ότι η ομάς του αρχιληστού – πρώην Ελασίτου συνταγματάρχου (SIC) Στασινοπούλου, επλησίαζε το χωριό μας. […] Απόσπασμα Εθνοφυλακής Καλαβρύτων ηνάγκασε τον Στασινόπουλον να φύγει προς την Γορτυνίαν. Από την συμμορία του συνελήφθη ο περιβόητος κακούργος Σουληναρίου Δήμος Βομπίρης ή Ατρόμητος, καταγόμενος από το χωριό Μαμαλούκα ή Μυγδαλιά. Οι Βεσιναίοι ομολογούν ότι τον είχαν δει πολλές φορές να πλένει τα χέρια του μετά από τις εκτελέσεις, που ήσαν βαμμένα με αίμα!!»
Ο Στασινόπουλος πέθανε πριν λίγα χρόνια, πλήρης ημερών, Στρατηγός ε.α.!!!
(Η φωτογραφία είναι από άλλο τμήμα του ΕΛΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: