Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Εργασιακά Δικαιώματα

Οι αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

16 Ιουνίου 2021


- Ο εργαζόμενος, μόνο με δικό του αίτημα και κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη, μπορεί να εργαστεί σε ωράριο που θα επιλέξει για οικογενειακούς εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους.


- Ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται ως και 10 ώρες την ημέρα και οι επιπλέον ώρες θα μετατρέπονται σε απόθεμα πληρωμένη άδειας.


- Η ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία θα συνδέεται με το online σύστημα του υπουργείου, θα αποτελέσει εργαλείο ελέγχου της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, η υπερεργασία και οι υπερωρίες και άρα οι αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και τυχόν κυρώσεις για τον εργοδότη.


- Με την αύξηση του πλαφόν υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, από 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους, δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς ταλαιπωρία και δικαστικές διαμάχες.


- Αυξάνεται το κόστος για τις μη νόμιμες υπερωρίες, με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο να προσαυξάνεται κατά 120% από 80% που είναι σήμερα.



- Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που θα διασφαλίζει την παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους, όπως η υγεία, οι συγκοινωνίες και η καθαριότητα κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.


- Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία, υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν στην απεργία, να εργάζονται ανεμπόδιστα χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, σε βάρος τους από οιονδήποτε. Σε αντίθετη περίπτωση, η απεργία θα μπορεί να διακοπεί και οι υπαίτιοι θα έχουν όχι μόνο ποινικές, αλλά και αστικές ευθύνες.

ΑΚΌΜΑ

 1) Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο και στην πάταξη της μαύρης ή και υποδηλωμένης εργασίας.

2) Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να μην επηρεάζονται από τη βούληση της κυβέρνησης.

3) Θεσπίζονται μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

4) Ενισχύονται τα υφιστάμενα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

5) Κατοχυρώνεται δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, αλλά και ανάληψης του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη.

6) Εισάγονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των απασχολούμενων ως delivery και courier.

7) Εξισώνεται η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων.

8) Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, η οποία συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.

9) Απαγορεύεται απόλυση για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

10) Απαγορεύεται απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του.

11) Καθιερώνεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.

12) Προβλέπεται γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

13) Επεκτείνεται η άδεια λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στις περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνου.

14) Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

15) Παρέχεται μειωμένο ωράριο (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

16) Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

17) Εισάγεται άδεια φροντιστή, 5 ημερών, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.

18) Επεκτείνονται οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

19) Καθιερώνεται άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες τον χρόνο.

20) Προβλέπεται διάλειμμα έπειτα από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: