Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949

5/6/1944. Ελασίτες προκαλούν εκ τους ασφαλούς τους Γερμανούς και αυτοί ξεσπούν με φονικά αντίποινα στο κοντινό χωριό, δολοφονώντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά και πυρπολώντας τα σπίτια του.

Αυτό έγινε στους Άγιους Ανάργυρους (παλιά Ζούπενα) Σπάρτης
Στο χωριό Γεράκι της Ανατολικής Λακωνίας λειτουργούσε ένα από τα φονικότερ α Στρατόπεδα Κρατουμένων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ/ΚΚΕ. Στις αρχές Ιουνίου 1944 μια μικρή Γερμανική μονάδα οδηγήθηκε εκεί από το Τάγμα Ασφαλείας της Σπάρτης και ελευθέρωσαν τους κρατουμένους «αντιδραστικούς» πατριώτες.

Στην επιστροφή της η Γερμανική μονάδα στάθμευσε για λίγο στους Αγίους Αναργύρους. Ανεχώρησαν χωρίς επεισόδιο με τους κατοίκους. Στην έξοδό τους από το χωριό, αντάρτες του ΕΛΑΣ που τους παρακολουθούσαν, τους έριξαν πυροβολισμούς και τραυμάτησαν έναν Γερμανό στρατιώτη. Στη συνέχεια διέφυγαν μακριά.

Οι Γερμανοί, είτε γιατί υποπτεύθηκαν ότι κάποιος κάτοικος ειδοποίησε τους αντάρτες ή ότι γνώριζαν για την ενέδρα και δεν τους προειδοποίσαν, ξέσπασαν με φονικό μίσος εναντίον των κατοίκων του χωριού.

Γράφει ο Δημήτριος Π. Κουτσοβίτης στην εφημερίδα Τσίτζινα Νοέμβριος.- Δεκέμβριος 2000, Αρ. Φύλου 105:
«Ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, τις προμεσημβρινές ώρες, Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, επιστρέφοντας από εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Πάρνωνα, πέρασαν μέσα από την Ζούπαινα και στην έξοδό τους δέχθηκαν έναν πυροβολισμό εκ του οποίου τραυματίσθηκε ένας εκ των Ναζιστών.
Η ύπουλη αυτή πράξη, τους προκάλεσε μανία εκδίκησης και μην βρίσκοντας άλλον πιο εύκολο τρόπο εκτόνωσης επέστρεψαν στο χωριό και ρίχτηκαν με «λύσσα» σε ένα όργιο εγκληματικών ενεργειών. Φωτιά και μαχαίρι χωρίς έλεος γέμισε το χωριό πτώματα...
Ανεξακρίβωτος αριθμός θυμάτων, άλλοι λένε 24 άλλοι 27. Καταγραφή καμία, ακόμη ούτε ληξιαρχική γιατί το αρχείο του χωριού κάηκε και αυτό τότε, και κανείς μετέπειτα δεν νοιάστηκε να συντάξει κάποιο έγγραφο που να το αναφέρει. Άλλους έκαψαν μέσα στα σπίτια, άλλους ξεκοίλιασαν, άλλους τουφέκισαν.
Αυτή την στιγμή, και ύστερα από 57 χρόνια θα τολμήσω να αναφέρω τα 21 σίγουρα μαρτυρικά ονόματα σε έρευνα του ιδίου, (Δημ. Π. Κουτσοβίτη) όπως αναφέρονται στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.
Διαδόθηκε στο χωριό τότε, χωρίς ποτέ να εξακριβωθεί, πως τον πυροβολισµό τον έριξε η ανταρτική οµάδα του Περπενίτη Αργύρη Γερότζου (Γούνη), η οποία την προηγούµενη µέρα είχε περάσει από το χωριό. (σημείωση Ιωάννη Μπουγά: Η Ομάδα ανήκε στο 8ο Σύνταγμα Λακωνίας του ΕΛΑΣ).
Η διάδοση έλεγε ότι ο οµαδάρχης καπετάν Γούνης είπε σστην Γιαννούλα Αθ. Κωστιάνη να φύγει από το χωριό γιατί τη επόµενη µέρα οι Γερµανοί θα το έκαιγαν.
Αυτή δεν τον πίστεψε και παρέµεινε.
Δυστυχώς, δεν έζησε για να το επιβεβαιώσει, γιατί σφαγιάστηκε μαζί με τη µικρή κορούλα της Κασσιανή από τους Γερμανούς".

Αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα της «Αντίστασης» του «ηρωικού» ΕΛΑΣ!

Το ΚΚΕ παρευρίσκεται στο ετήσιο Μνημόσυνο για τα θύματα και καμαρώνει για την «Αντίσταση» του ΕΛΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: