Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Αστικοί Μύθοι

 ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949

8 Ιουνίου 1944. Σχηματίσθηκε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία αργότερα εκαυχάτο ότι πέτυχε αναίμακτη απελευθέρωση της χώρας!!!
Ήσαν σε σύγχιση! Αναίμακτη ήταν η άφιξη στην Αθήνα της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητος και των Βρετανών, που δέχθηκαν οι κομμουνιστές μετά την καταδίκη των Ταγμάτων Ασφαλείας (ΤΑ) από την κυβέρνηση και τους Βρετανούς, Ήταν το «επίτευγμα» των ΤΑ.


Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος αποφασίστηκε στο Συνέδριο του Λιβάνου, 17- 20 Μαίου 1944, σχηματίσθηκε στις 8 Ιουνίου, χωρίς συμμετοχή του ΕΑΜ/ΚΚΕ/ΠΕΕΑ που έθεταν ακόμη όρους, και ορκίστηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄ στις 12 Ιουνίου 1944 στο Κάιρο.
Από τα 13 μέλη* της, οι περισσότεροι ήσαν βενιζελικοί και αντιβασιλικοί, αλλά όλοι σαφώς αντικομμουνιστές. Αυτό θα αλλάξει στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν οι δύο από τους 4 βασιλόφρονες –Θεοτόκης και Βασιλειάδης- θα αποχωρήσουν, ταυτόχρονα με την είσοδο 6** αριστερών και κομμουνιστών, μετά τη συμφωνία του Παπανδρέου και των Βρετανών να καταδικάσουν τα Τάγματα Ασφαλείας και να απαιτήσουν τη διάλυσή τους..

Η κυβέρνηση της 2ας Σεπτεμβρίου, με 1-2 μικρές αλλαγές θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις παραμονές των Δεκεμβριανών. Ο πρόεδρός της, ο Γεώργιος Παπανδρέου, αλλά και ο Κανελλόπουλος καί άλλοι υπουργοί, δεν θα πάψουν να επαναλαμβάνουν ότι οδήγησε την Ελλάδα σε ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ απελευθέρωση από τους Γερμανούς!

Σαν να μην υπήρξε Καλαμάτα, Μελιγαλάς, Γαργαλιάνοι, Αχλαδόκαμπος, Πύλος, Πύργος, Μυστράς, Κιλκίς, Βροντού, Μαϊμούν – Ντερέ Σερρών, κλπ. με χιλιάδες θύματα!

(*)οι υπουργοί της κ.ε.ε.: Σοφοκλής Βενιζέλος – αντιπρόεδρος, Φίλιππος Δραγούμης, Παναγιώτης Κα­νελλόπουλος, Γεώργιος Καρτάλης, Κωνσταντίνος Ρέντης, Πέτρος Ράλλης, Γεώρ­γιος Σακουλής, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Λάμπρος Λαμπριανίδης, Γεώργιος Βασιλειάδης, Σπύρος Θεοτόκης, Δημήτριος Λόντος, Θεμιστοκλής Τσάτσος και Χρίστος Σγουρίτσας.
(**) Οι 6 αριστεροί μαζί με τους κομμουνιστές: Αλέξανδρος Σβώλος, Ηλίας Τσιριμώκος, Άγγελος Αγγελόπουλος, Νίκος Ασκούτσης, Γιάννης Ζέβγος και Μιλτιάδης Πορφυρογένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: