Έκκληση στους πολιτικούς αρχηγούς για την ΑΟΖ 55 διακεκριμένων Ελλήνων από ολόκληρο τον κόσμο
Πενήντα πέντε διακεκριμένοι Έλληνες από ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα και εξωτερικό) υπέγραψαν έκκληση ζητώντας από τους πολιτικούς αρχηγούς που αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, να εισέλθουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 25/6/2023 να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο θέμα της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου και τις πρόσφατες εξελίξεις, συζητείται μια πιθανή συμβιβαστική συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, μετά τις εκλογές, η έκκληση που υπογράφουν οι 55 διακεκριμένοι Έλληνες απευθύνεται προς όλους τους πιθανούς αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του επόμενου Ελληνικού Κοινοβουλίου (Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε., Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα – ΝΙΚΗ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας,, Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25) οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν σαφώς ότι
1. Οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία ή υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή της μόνης ελληνοτουρκικής διαφοράς, της οριοθέτησης της ΑΟΖ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν θα γίνει εάν προηγουμένως δεν έχει επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δικαιούται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, και
2. Κανένα άλλο ζήτημα, από τα όσα μονομερώς και αυθαιρέτως θέτει η Τουρκία (όπως η «αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών») δε θα συμπεριλαμβάνεται προς παραπομπή.
Το πλήρες κείμενο της έκκλησης η οποία κοινοποιείται και σε ΜΜΕ, έχει ως εξής:
Η Συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο τον Αύγουστο του 2020, μολονότι έγινε τάχιστα και εν μέσω έντασης με την Τουρκία, είχε δύο αδυναμίες:
1. Ήταν μερική και όχι ολική, αφού έγινε από τον 26ο μεσημβρινό έως τον μεσημβρινό 27 μοίρες και 59 λεπτά (στα μισά της Ρόδου περίπου).
2. Απέδωσε μειωμένη επήρεια στα ελληνικά νησιά. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επήρεια της Κρήτης ήταν 90%, ενώ η επήρεια της Καρπάθου υπολογίζεται εμμέσως από τη συνολική επήρεια 88%, περίπου στο 70% σύμφωνα με τις αναλύσεις εμπειρογνωμόνων.
Ως προς το πρώτο σημείο, έγραφε 5 χρόνια νωρίτερα ο κ. Άγγελος Συρίγος (Καθημερινή, 13.12.2015): «Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση, μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές. Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή».
Ως προς το δεύτερο σημείο, ο κ. Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος ενέργειας του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έγραφε δημοσίως στο twitter το Φθινόπωρο του 2020 ότι η μειωμένη επήρεια που δέχθηκε η Ελλάδα στην συμφωνία με την Αίγυπτο αποτελεί τη βάση συμβιβασμού με την Τουρκία ως προς την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελλορίζου.
Θεωρούμε εμφανές ότι είμαστε προ των πυλών μιας πιθανής συμφωνίας με την Τουρκία, λόγω πρόσφατων δηλώσεων [1], συναντήσεων [2], δημοσιευμάτων [3], και ενεργειών προσέγγισης [4].
Σε σχέση με τα χωρικά ύδατα, από τις 159 παράκτιες χώρες του κόσμου, μόνον η Ελλάδα και η Τουρκία δεν χρησιμοποιούν 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα σε όλες τους τις θάλασσες (έχουν εν μέρει 6 και 12). Δεν θα γίνει η Ελλάδα η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν θα ασκεί το δικαίωμα αυτό, που προκύπτει και από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αλλά και από το εθιμικό δίκαιο.
Είναι γνωστό ότι η ΑΟΖ προεκτείνεται πέρα από εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα. Συνεπώς, αν οδηγηθούμε σε συμφωνία ή σε επιδιαιτησία με το ισχύον καθεστώς, τότε η ζώνη/περιοχή από τα 6 ως τα 12 μίλια ορίζεται ως τμήμα ΑΟΖ και όχι ως εθνική επικράτεια.
Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων δεν εμποδίζει διόλου την διεθνή ναυσιπλοΐα (όπως ψευδώς διαδίδεται), διότι ισχύει η αρχή της αβλαβούς διέλευσης. Μάλιστα, ουδέποτε πλοίο που διέσχισε το Αιγαίο δεν ακολούθησε τη στρεβλή πορεία μεταξύ 6 και 12 μιλίων των διεθνών υδάτων. Όλα τα πλοία, χωρίς εξαίρεση, περνούν εντός των χωρικών υδάτων των έξι μιλίων από τις ελληνικές ακτές με χρήση αυτής της αρχής. Την ίδια ακριβώς πορεία θα ακολουθούν και σε περίπτωση επέκτασης.
Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου και αξιώνουμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία ή υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πρώτον, δεν θα γίνει εάν προηγουμένως δεν έχει επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δικαιούται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, και δεύτερον ότι στα εκκρεμή ζητήματα δεν θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αυθαίρετα αιτήματα της Τουρκίας, όπως «αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», τα οποία είναι ακέραια τμήματα της ελληνικής κυριαρχίας.
_________________________________________________________________________________________________________________________
[1] Στις 15 Οκτωβρίου 2020, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι «η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια».
27 Δεκεμβρίου 2022, συνέντευξη του υφ. εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ (και πρώην πρέσβη στην Ελλάδα) στον Real FM ότι «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος»
6 Απριλίου 2023, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν δηλώνει στην Τουρκία ότι «έχουμε στήσει μηχανισμό εξομάλυνσης με την Ελλάδα»
7 Απριλίου 2023, ο Τούρκος υπουργός εθνικής αμύνης Ακάρ δηλώνει ότι «το προσεχές διάστημα αναμένουμε θετικές εξελίξεις» και επεκτείνει το μορατόριουμ καλής γειτονίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Διάφορες δηλώσεις πολιτικών όλου του φάσματος και καθηγητών υπέρ της εξεύρεσης μιας λύσης, όπως Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Καιρίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Φίλης, Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Καρατζαφέρης, Χρήστος Ροζάκης, Νίκος Αλιβιζάτος και πολλών άλλων.
[2] 16 Δεκεμβρίου 2022, συνάντηση της Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού κας. Άννα-Μαρία Μπούρα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
[3] 31 Δεκεμβρίου 2022, αποκάλυψη της Εστίας ότι ο κ. Γεραπετρίτης συναντιέται συχνά στην Αθήνα με τον Τούρκο πρέσβη σε «ουδέτερο έδαφος» με θέμα τα ελληνοτουρκικά.
[4] 25 Μαρτίου 2023, ο Ερντογάν στέλνει ευχές στον Έλληνα πρωθυπουργό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, για πρώτη φορά στην Ιστορία!
Ακολουθούν, κατά αλφαβητική σειρά, οι 55 υπογράφοντες ως εξής:
1. Ioannis Abatzoglou, MSc,Ph.D., Medical Physicist & Radiation Physicist, Head of the Medical Physics Department, University General Hospital of Alexandroupolis, πρόεδρος της ΕπιτροπήςΕλληνισμού
2. Ιοannis Bougas, MSc, Ph.D., Historical Author
3. Sophia Koustas, Ph.D, Assistant Professor, USA
4. Marinos Papazoglou, Chief Executive Officer, Helliniki, LLC, Birmingham, AL, USA
5. Alexios Panagopoulos, Academician & Professor Law, International Slavic Academy of Sciences, Belgrade
6. Tom Papadopoulos, retired Senior Research Scientist, Government of Canada, Adj. Full Professor Universities of Guelph, Laval, Windsor
7. Γεώργιος Αμαραντίδης, Πρόεδρος Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων ΔΙΣΥΠΕ
8. Αντώνιος Ανδρεάτος, Καθηγητής Σχολής Ικάρων
9. Ιωάννης Αργυρόπουλος, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, ΗΠΑ
10.Βασιλική Αρωνιάδου, Διδάκτωρ Νευροεπιστημών, Μαίρυλαντ, ΗΠΑ
11.Αστέριος Αστεριάδης, εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης, Γυμνασιάρχης
12.Δημήτριος Βόγγολης, υποστράτηγος ε.α.
13.Δημήτριος Ν. Γεωργακόπουλος, εκπαιδευτικός-Εκδότης της Εφημερίδας “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ” Σικάγου ΗΠΑ
14.Αθανάσιος Γιαννίτσης, λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, South East Technological University, Carlow, Ιρλανδία
15.Δημήτριος Γιουματζίδης, Καθηγητής Πληροφορικής Μ.Ε., Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Ελλάδος
16.Νίνα Γκατζούλη, Καθηγήτρια, University of New Hampshire, ΗΠΑ
17.Ιωάννης Γκέγκας, πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Γερμανίας
18.Πέτρος Δαφνιώτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν, Ελβετία
19.Παναγιώτης Ευσταθίου, Ιερατικός Επίτροπος Σπάτων-Ραφήνας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
20.Θωμαΐς Κακούλη, MSc, PhD, Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Περιβάλλοντος, South East Technological University, Πρόεδρος Μακεδονικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ιρλανδίας «ο Αριστοτέλης», Ιρλανδία
21.Δημήτρης Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους, Νομού Αργολίδας
22.Κώστας Καραΐσκος, δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής (Σπάρτακος)
23.Δρ. Χρήστος Καράτζιος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά, Μόντρεαλ, Καναδά
24.Νικόλαος Καρατουλιώτης, υποστράτηγος ε.α.
25.Τάσος Καραφουλίδης, διδάκτωρ ΕΚΠΑ, επιχειρηματίας
26.Κ.Λ. Κατσιφαράκης, καθηγητής Α.Π.Θ.
27.Ιωάννης Κόντος, ομότιμος καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Αθηνών
28.Γεώργιος Κοσμίδης, Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Συντονιστής Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μακεδόνων
29.Λεωνίδας Κουμάκης, Νομικός, Συγγραφέας
30.Χρήστος Κύργιος, Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής, Διευθύνων Σύμβουλος Amberian Corporation
31.Γεώργιος Κυριακού, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
32.Κωνσταντίνος Λάμπου, Associate Professor, Univ. of Uppsala, Σουηδία
33.Αφροδίτη Μάνου, τραγουδοποιός-τραγουδίστρια
34.Πέτρος Μαρκόπουλος, αντιστράτηγος ε.α.
35.Βασίλειος Ματαράγκας, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου
36.Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, πρ. αντιπρόεδρος Παμμακεδονικής ΗΠΑ
37.Ιωάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α.
38.Αθανάσιος Μυγδαλάς, Καθηγητής, Lulea University of Technology, Σουηδία
39.Νικηφόρος, Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος
40.Δημήτριος Παντελής, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
41.Παναγιώτης Παπαγεωργίου, επίτιμος εφέτης
42.Γρηγόριος Παπαγιάννης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
43.Αμύντας Παπαθανασίου, πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής
44.Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
45.Δέσποινα Σκεντέρης, Δημοσιογράφος, συντάκτης, επιχειρηματίας
46.Θόδωρος Σπαθόπουλος, Dr. -Ing. in Aerospace, Πρώην Διευθυντής Μελετών, Έρευνας & Ανάπτυξης, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ΕΑΒ
47.Ανδρέας Σταλίδης, Μαθηματικός – Αναλυτής, δημιουργός του ηλ. περιοδικού Αντίβαρο
48.Ηλίας Σταμπολιάδης, πρώην Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
49.Νικόλαος Ταμουρίδης, αντιστράτηγος ε.α. – επίτιμος Ά Υπαρχηγός ΓΕΣ
50.Δημήτριος Τσούρος, Συνταξιούχος Αξιωματούχος Ηνωμένων Εθνών, Δουβλίνο, Ιρλανδία
51.Παναγιώτης Φαραντάτος, αντιστράτηγος ε.α.
52.Δημήτριος Χατζηνικολάου, Ἀναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιον Ἰωαννίνων, Τμῆμα Οἰκονομικῶν Ἐπιστημῶν, Ἰωάννινα
53.Κώστας Χατζηστεφανίδης, πρώην Ύπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ
54.Ιωάννης Ν. Χατζόπουλος, MSCE, PhD, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, τ. καθηγητής Πανεπιστημίου CSUF, USA
55.Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου