Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Εθνική Αγώνες

 ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949

Ioannis Bougas 6 ώρ. 
18 Ιουνίου. Ημερομηνία σημαντικών γεγονότων.

Δεν ήταν μόνο η 18η Ιουνίου 2018 και η Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί και στις 18 Ιουνίου 1946 άρχισε η κρατική αντεπίθεση στην Κομμουνιστική Ανταρσία!

ΣΤΙΣ 18 ΙΟΘΝΙΟΥ 1946, Η ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ Γ΄ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΦΟΡΩΝΤΩΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑΝ ΤΑΞΙΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΝ, ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 27/12/1947 ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 509 ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΚΚΕ.
Το Γ΄ Ψήφισμα εγκρίθηκε από την νεοεκλεγείσα Αναθεωρητική Βουλή. Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης και Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ο Σπύρος Θεοτόκης.
Βασικό άρθρο του Ψηφίσματος ήταν εκείνο που εστρέφετο εναντίον της προσπάθειας των κομμουνιστών να αποσπάσουν τη Μακεδονία υπέρ των Σλάβων:
«Όστις θέλων αποσπάση εν μέρος εκ του όλου της Επικρατείας ή να ευκολύνη τα προς τούτο το τέλος τείνοντα σχέδια, συνώμοσεν ή διήγειρε στάσιν ή συνεννοήθη με ξένους ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας ή έλαβεν μετοχήν εις τοιαύτας προδοτικάς ενώσεις τιμωρείται με θάνατον».

Το ψήφισμα έγινε δεκτό από τη Βουλή χωρίς ψηφοφορία, πλη του Αρθρου το οποίον έδινε το δικαίωμα στην αστυνομία να ερευνήσει σπίτια ακόμη και τη νύχτα, χωρίς προειδοποίηση, και να απαγορεύσει τελείως την κυκλοφορία από δύσεως μέχρι ανατολής του ηλίου. Για το άρθρο ψήφισαν 138 βουλευτές, κατά 24, ενώ 181 βουλευτές απέσχον.
Μια κεντρώα εφημερίδα, όχι ο κομμουνιστικός Ριζοσπάστης, παρουσίασε το Ψήφισμα ως :
«Το Ψήφισμα στρέφεται ξεκάθαρα κατά του ένοπλου αγώνα του λαού».

Απο την 21 Ιουνίου 1946 άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα 11 έκτακτα στρατοδικεία σε: Θεσσαλονίκη Γιαννιτσά, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Λάρισα και Φλώρινα.

Ακολούθησε ο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 509 ΤΗΣ 27ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1947 ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ με το οποίον ετέθη ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ το ΚΚΕ.. Το άρθρο 2 του αναγκαστικού νόμου 509 επανέφερε το Ιδιώνυμο. Αυτό έγινε από την Κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: