Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

 

Όταν οι κομμουνιστές εξωτερικού και εσωτερικού απειλούσαν την Ακρόπολη!

Οι απειλές Χρουστσώφ το 1961 πως θα βομβαρδίσει την Ακρόπολη και η εντολή του ☭ΚΚΕ για ανατίναξή της, τον Δεκέμβρη του '44‼️

Αύριο συμπληρώνονται 63 χρόνια, από την ευθεία απειλή του τότε ηγέτη της ΕΣΣΔ, Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσώφ, πως δεν θα διστάσει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη! Πιο συγκεκριμένα, ο Χρουστσώφ είπε στον Έλληνα πρέσβη στην Μόσχα, ότι χωρίς δισταγμό θα διέταζε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων να πλήξουν τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, κι ότι σε μία τέτοια περίπτωση, "δεν θα διασωθεί ούτε η Ακρόπολη, διότι οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις"


🔴Με την ευκαιρία της επετείου αυτής της αναιδέστατης απειλής του κομμουνιστή ηγέτη, θα αναφερθώ σ' ένα απ' τα πιο άγνωστα κεφάλαια της περιόδου των Δεκεμβριανών 1944: στην εντολή της ηγεσίας του ΚΚΕ να ανατιναχθεί η Ακρόπολη Φυσικά, κανείς δεν θα έδινε γραπτώς και υπογεγραμμένη μια τέτοια φοβερή εντολή.Την έδωσαν, λοιπόν, προφορικά, αλλά ευτυχώς, την έδωσαν σ' έναν ευσυνείδητο άνθρωπο, που αρνήθηκε να την εκτελέσει: «Η Ηγεσία του ΚΚΕ, κατά την διάρκεια του Δεκεμβριανού Κινήματος, δεν εδίστασε να δώσει διαταγάς διά του συντρόφου Μπαρτζιώτα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέως της ΚΟΑ (γνωστού υπό το ψευδώνυμο «Φάνης») εις τα τμήματα του ΕΛΑΣ διά την ανατίναξιν της Ακροπόλεως. Την διαταγήν έλαβε το υπό τον πρώην εκπαιδευτικόν Ιωάννην Λογοθέτην τμήμα, όστις ηρνήθη να την εκτελέσει. Αργότερον, το στέλεχος τούτο του ΕΛΑΣ ανεφέρθη εις το Π.Γ. του ΚΚΕ, ζητών να εξετασθή, μήπως ο σύντροφος Μπαρτζιώτας ήτο πράκτωρ κι έδωσε την διαταγήν μόνος του. Έλαβε, όμως, την απάντησιν ότι η απόφασις Ανατινάξεως της Ακροπόλεως είχε τύχει της εγκρίσεως ολόκληρου του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ»

(Πηγή: "Η απελευθέρωση της Ελλάδος και τα μετά ταύτην γεγονότα (Ιούλιος 1944 – Δεκέμβριος 1945)", έκδοση Αρχηγείου Στρατού, σελ. 252).

Ποιός ήταν ο λόγος της εντολής γι' αυτό το ανήκουστο ανοσιούργημα; Το ότι, το ύψωμα της Ακροπόλεως ήταν υπό τον έλεγχο των Βρετανικών στρατιωτικών τμημάτων, που έτσι είχαν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του ΕΛΑΣ! Η ανατίναξη μπορεί να απετράπη, όχι όμως και οι ανυπολόγιστες ζημιές στο μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς, από τα πυρά όλμων που δέχονταν οι Βρετανοί στρατιώτες από τις μονάδες του ΕΛΑΣ! Ειδικότερα, στην 8σέλιδη έκθεση του εφόρου Αρχαιοτήτων Γεωργίου Μπακαλάκη “Περί της καταστάσεως της Ακροπόλεως και του Μουσείου αυτής διά το από 4ης Σεπτεμβρίου 1944 και εξής χρονικόν διάστημα”, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: 👉«Όλμοι εξερράγησαν προ των Προπυλαίων… Ολοι οι κίονες και οι τοίχοι των Προπυλαίων έπαθαν πολλά εκ βλημάτων και όλμων. Η ανάρτησις ναρκών από του τοίχου του πύργου του ναού της Νίκης προκάλεσε ζημίας εις όλους τους κίονας του ναού αλλά και στην ζωφόρο. Βλάβες υπέστη και ο Παρθενώνας. Όλμος έπεσε παρά τους ολίγους ορθοστάτας του βορείου τοίχου. Μεγάλη βλάβη υπέστη το οριζόντιο γείσο στα δυτικά του ναού, διότι κι εκεί εξερράγη όλμος. Ολμος έπεσε και παρά την ΒΑ γωνίαν του Παρθενώνος και προ της προστάσεων των Κορών, του Ερεχθείου...» Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τότε γραμματέας του ΚΚΕ, Γιώργης Σιάντος, στην "Έκθεση για τα Δεκεμβριανά" που συνέταξε αργότερα, υποστήριξε πως είχε δώσει εντολή να μην βληθεί η Ακρόπολη: «Σχετικά με την Ακρόπολη πρέπει να τονιστεί πως ο ΕΛΑΣ έλαβε κάθε μέριμνα να μην συμβεί εκεί καμμιά ζημιά. Γι αυτό έδωσε προφορικές οδηγίες στα τμήματά του να μην επιχειρήσουν εκεί. Σε καμιά Διαταγή του δεν αναφέρεται επιχείρηση για την Ακρόπολη, για να μη δώσει αφορμή στην αντίδραση με συκοφαντίες να κατηγορήσει πως έγινε αιτία καταστροφής της. Εντούτοις οι Άγγλοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία του ΕΛΑΣ και αμέσως έγιναν κύριοι της σκοπιάς αυτής. αδιαφορούντες αν ο παγκοσμίου φήμης και ενδιαφέροντος αρχαιολογικός αυτός τόπος καταστραφεί από τα σύγχρονα όπλα. Μα ο ΕΛΑΣ και πάλι σεβάστηκε το αρχαιολογικό μνημείο και υπερήφανα καυχιέται πως μέχρι τέλους του αγώνα δεν έριξε απάνω του ούτε τουφεκιά»

Τουφεκιά στον Ιερό Βράχο δεν έριξε ο ΕΛΑΣ, μόνο όλμους!😡

Πηγή: [Αμαλία](https://x.com/4fABkkc5xTv2aek)🇬🇷

[@4fABkkc5xTv2aek](https://x.com/4fABkkc5xTv2aek)

Δεν υπάρχουν σχόλια: