Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Η Τουρκία εκβιάζει τις Βρυξέλλες για τη λαθρομετανάστευση

Σε τέλμα φαίνεται ότι οδηγείται η υπογραφή Συμφωνίας Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα έχει αποφασίσει να συνδέσει ευθέως τη συνεργασία της για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης με την απευλευθέρωση της χορήγησης βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί αρνητικά για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς η Αθήνα είχε επενδύσει στη Συμφωνία Επανεισδοχής ως ένα μέσο πίεσης προς την Αγκυρα ώστε η τελευταία να βοηθήσει στην αναχαίτιση των κυμάτων παρανόμων μεταναστών που περνούν καθημερινά στην Ελλάδα εξ' Ανατολών.

Οπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ (από ελληνικής πλευράς συμμετείχε στις συζητήσεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής) είχε εγκρίνει στις αρχές Φεβρουαρίου τη Συμφωνία Επανεισδοχής που είχε προκύψει από τις συνομιλίες της Επιτροπής με την Τουρκία έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία περιλαμβανόταν περίοδος χάριτος τριών ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας η Τουρκία δεν θα υποχρεούται να παραλαμβάνει παράνομους μετανάστες από τρίτες χώρες που εισήλθαν σε κράτος - μέλος της ΕΕ από τρίτη χώρα μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Αγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει τη σκληρή στάση της έναντι των Βρυξελλών στο θέμα της βίζας πέραν της επίσημης ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις 25 Φεβρουαρίου 2011.

Η κλιμάκωση έλαβε τη μορφή επιστολής προς την Επιτροπή στην οποία επισημαίνει ουσιαστικά ότι η Αγκυρα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς την απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, καθώς και ότι το ζήτημα συνδέεται πλέον και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν διαμηνύει λοιπόν ότι δεν προτίθεται να επικυρώσει τη σχετική συμφωνία αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας, όπως έγινε πρόσφατα με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η τουρκική στάση περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στο μέτωπο της λαθρομετανάστευσης για την ΕΕ. Και αυτό σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο αναθεώρησης βασικών σημείων της Συνθήκης του Σένγκεν. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=399862

Δεν υπάρχουν σχόλια: