Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011
Τα 3 βασικά σενάρια ματαίωσης των Τουρκικών ασκήσεων και η «παρέμβαση» Σταυρίδη
Tου Δημήτρη Τσαρακλημάνη
Προβληματισμό και σκέψη προκάλεσε στα υψηλά κλιμάκια των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και της ΕΥΠ, η απόφαση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού να ακυρώσει την τελική και πιο κρίσιμη φάση των ασκήσεων «Έφεσος» και «Θαλασσόλυκος». Προβληματισμός που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΓΕΣ δεν αναφέρεται ο λόγος της ακύρωσης.
Το βασικό σενάριο: Ρήξη Πολιτικού – Στρατιωτικού κατεστημένου
Η απροθυμία του Ερντογάν αλλά και του Προέδρου Γκιουλ να μην παρακολουθήσουν την τελική ημέρα των ασκήσεων, όπου θα χρησιμοποιούνταν πραγματικά πυρά, καθώς και η επιλογή τους αντί αυτής, να παρευρεθούν σε προεκλογικές εκστρατείες και να συμμετάσχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, εξόργισε τους Στρατηγούς που θεώρησαν ως άκρως υποτιμητική τη στάση της πολιτικής εξουσίας και αποφάσισαν την ματαίωση των ασκήσεων.
Σε αυτό το σενάριο συνηγορεί και το γεγονός, πως επικεφαλής της θαλάσσιας άσκησης «Θαλασσόλυκος» βρίσκονταν ο Στρατηγός Μπιλκγέλ, του οποίου το όνομα είχε συνδεθεί με το περίφημο σχέδιο «Βαριοπούλα» και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας τον θεωρούν μέχρι και σήμερα επικίνδυνο.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εφημερίδες, με υπονοούμενα για πιθανότητα ανάμιξης του βαθέως κράτους της Τουρκίας με τους αντάρτες Κούρδους του ΡΚΚ, με στόχο να προκαλέσουν αστάθεια στην κυβέρνηση και να φέρουν σε αδιέξοδο την πολιτική ηγεσία και ίσως πιο κοντά ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα.
Το σενάριο της «Ελληνοτουρκικής φιλίας»
Τούρκοι αλλά και Έλληνες αναλυτές στο άκουσμα της απόφασης ματαίωσης των ασκήσεων διέκριναν ένα δείγμα καλής θελήσεως της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με σκοπό να κοπάσουν οι αντιδράσεις της Ελληνικής πλευράς για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά και οι Τούρκοι να δείξουν ένα λιγότερο σκληρό πρόσωπο εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων στην Ε.Ε., που θα συζητηθεί και η ενταξιακή πορεία των γειτόνων.
Το παραπάνω σενάριο υιοθετεί και με δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας που χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η αναβολή των ασκήσεων συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα»
Η «παρέμβαση» του James Stavridis
Η παρουσία όμως του Ναύαρχου James Stavridis, Γενικού Αρχηγού των νατοϊκών δυνάμεων στο μέτωπο της Λιβύης, στην Άγκυρα, περιέπλεξε την κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την περαιτέρω συμβολή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες.
Η πρότασή του για άμεση ενίσχυση του Νατοϊκού Στόλου, με Τουρκικές φρεγάτες και πλοία ανεφοδιασμού, έπιασε εξ απροόπτου την πολιτική ηγεσία της γείτονικής χώρας, που δεν μπορούσε και να αρνηθεί τη βοήθεια στον επικεφαλής των Νατοϊκών Δυνάμεων.
Ως αποτέλεσμα της θετικής απόκρισης στον Ναύαρχο Stavridi, ήταν οι ασκήσεις να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, να υποβαθμιστούν αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποια από τις φρεγάτες που θα συμμετείχαν σε αυτές να σταλεί σε βοήθεια προς τις συμμαχικές δυνάμεις.
Το γεγονός ότι αυτό το σενάριο παραμένει μέχρι και αυτές τις ώρες αδημοσίευτο, αλλά διακινείται στα υψηλότερα κλιμάκια της ΕΥΠ, ως το πιο πιθανό, αναδεικνύει και την αξία του.
Ωστόσο, η περίπτωση να έχει παρασκηνιακά συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η ματαίωση της άσκησης «Ιωνάς» από μέρους της Ελλάδας, ως ανταπόδοση για την ενέργεια των Τούρκων, αποκλείεται κατηγορηματικά από στελέχη τόσο του Υπουργείου Άμυνας όσο και του Εξωτερικών.
Πηγή: www.newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου