Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Η Βουλγαρία στόχευε με πυρηνικούς πυραύλους την Ελλάδα: Αθήνα, Λάρισα κλπ



Πρώην Σοβιετικοί στρατιωτικοί που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στην Βουλγαρία προχώρησαν σε αποκαλύψεις-σοκ για την επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της κομμουνιστικής Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Συγκεκριμένα αποκάλυψαν ότι σε μια μυστική στρατιωτική βάση που βρίσκονταν στους πρόποδες ενός βουνού στην άλλη πλευρά του οποίου είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς, ένα απόσπασμα 30 αξιωματικών και 100 υπαξιωματικών του Σοβιετικού Στρατού, όλοι με βουλγαρικές στολές, βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να βομβαρδίσουν με τα τακτικά πυρηνικά όπλα από την δεκαετία του '60 ενώ στην δεκαετία του '80 είχαν τοποθετηθεί και στόχευαν την Ελλάδα βαλλιστικοί πυραύλοι SS-23 (φωτό).
Eϊχαν στοχοποιηθεί η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Καβάλα κλπ
Στις υπόγειες εγκαταστάσεις της βάσης φυλάττονταν 70 πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες για λόγους ασφαλείας είχαν αφαιρεθεί από τα βλήματα, τα οποία είχαν αναπτυχθεί σε μια ξεχωριστή τοποθεσία. Μετά το 1988, οι πυρηνικές κεφαλές μεταφέρθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ήδη από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1950, στην ΕΣΣΔ είχαν μελετήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων (P-1, P-2, P-5) στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Τέλη της δεκαετίας του 1950, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ στην Μόσχα, διέταξε έναν ειδικό στρατιωτικό σχηματισμό από το τότε Στάλινγκραντ να περάσει κρυφά στο έδαφος της Βουλγαρίας, μεταφέροντας μαζί του τους τότε νέους πυραύλους P-5Μ. Μια άλλη μονάδα είχε λάβει την εντολή να μεταφέρει στην Βουλγαρία τις πυρηνικές κεφαλές.
Η ανάπτυξη της εμβέλειας πυραύλων σε πάνω από 2.000 χιλιόμετρα, επέτρεψε την εγκατάσταση των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων R-12 στο έδαφος της Ουκρανίας. Εκεί δημιουργήθηκε το 1960 η 44η Μεραρχία Πυραύλων, με αποστολή τον βομβαρδισμό θέσων στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η συγκεκριμένη μονάδα διαλύθηκε το 1989.
Από το 1982 είχαν εγκατασταθεί σύγχρονα βλήματα SS-23 (ο πρόγονος του Iskander-M), τα οποία είχαν εντυπωσιακή βελτίωση του CEP (30-150 μέτρα) αλλά είχαν μειωμένη ακτίνα δράσης στα 500 χλμ. και είχε περιοριστεί η στοχοποίηση στην Βόρειο Ελλάδα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: