Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πάνω από 1.300 νεκροί λάμβαναν προνοιακά επιδόματα


Την άμεση αναστολή των προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονταν σε 1.343 θανόντες διέταξε το υπουργείο Εργασίας έπειτα από σχετικές διασταυρώσεις, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης παρουσιάζοντας τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον Ιανουάριο του 2014.

Η καταβολή προνοιακών επιδομάτων σε 1.343 νεκρούς προέκυψε από τη διασταύρωση μέσω του συστήματος «Αριάδνη» του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία ενημερώνονται για κάθε πράξη μεταβολής οικογενειακής κατάστασης με τους αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Το στοιχείο γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 8ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ». Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι τα σχετικά στοιχεία έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και άμεση αναστολή των καταβολών.

«Η σταθερή πολιτική βούληση και επιμονή, σε συνδυασμό με τη σωστή αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων των υπηρεσιών μας, μετέτρεψε μέσα σε λίγους μήνες το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας σε ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, σε επίπεδο ελέγχου και ενημέρωσης των στοιχείων του για τις συντάξεις, τα επιδόματα, τους συνταξιούχους και επιδοματούχους της», τόνισε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε:

«Το 2013 ήταν έτος μεγάλων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας, καθώς με την καθιέρωση του πληροφοριακού συστήματος “ΗΛΙΟΣ”, από την 1 Ιουνίου 2013, χαρτογραφήσαμε, για πρώτη φορά, όλες τις σκιώδεις πλευρές του συστήματος, το θωρακίσαμε μέσα και από το σύστημα “ΑΡΙΑΔΝΗ”, και με το κλείσιμο του χρόνου φωτίσαμε και την αθέατη, ως τότε, πλευρά των προνοιακών επιδομάτων».

Βάσει των στοιχείων του «ΗΛΙΟΣ» ο συνολικός αριθμός των επιδοματούχων ανήλθε τον Ιανουάριο σε 164.310, ενώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα διαμορφώθηκε στα 55.442.812 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο των συντάξεων, ο αριθμός των συνταξιούχων ανήλθε τον ίδιο μήνα σε 2.637.090. Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανήλθε σε 4.433.281 εκ των οποίων οι 10.077 καταβλήθηκαν σε υπηκόους άλλων χωρών.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 2.291.936.096,75 ευρώ και το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος στα 941,59 ευρώ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά 

Δεν υπάρχουν σχόλια: