Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Φθηνότερο το φυσικό αέριο


Πιο οικονομικό γίνεται το φυσικό αέριο για τους καταναλωτές, καθώς η ΔΕΠΑ συμφώνησε με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom για την αλλαγή στην ισχύουσα τιμή προμήθειας.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένη τιμή, ωστόσο αυτή η εξέλιξη θεωρείται πολύ σημαντική από τη στιγμή που η εξίσωση του φόρου κατανάλωσης κάνει απλησίαστο τον «μαύρο» χρυσό για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Αξιωματούχοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η συμφωνία με την Gazprom ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, η διάρκεια του συμβολαίου είναι μέχρι το 2016, ενώ συμπεριλαμβάνεται παράγραφος που αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για δεκαετή επέκταση. Παράλληλα προβλέπονται ακόμα δύο αναθεωρήσεις στην τιμή προμήθειας, με την πρώτη να γίνεται μετά από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου θα μετακυληθεί άμεσα τόσο στους καταναλωτές όσο και στις βιομηχανίες.

Ποια θα είναι η νέα τιμή

Η τελευταία τιμή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου ήταν 460 δολάρια/1.000 κυβικά μέτρα το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ενώ η ανώτατη τιμή προμήθειας μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές διαμορφώθηκε στα 467 δολάρια. Με βάση τις ανακοινώσεις και τις τιμές που ίσχυαν, προκύπτει ένα εύρος τιμής που ξεκινάει από τα 391 και φτάνει έως τα 397 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Πάντως η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι η έκπτωση τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης (393 ευρώ/1.000 κυβικά μέτρα). Σε κάθε περίπτωση η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: