Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

7/2/14

Stratfor: Νέου τύπου τρομοκρατία σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης άλλαξε ριζικά το ιδεολογικό προφίλ και την μορφή των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ευρώπη. Η άνοδος της ακροδεξιάς, οι «μοναχικοί λύκοι» και οι φανατικοί Μουσουλμάνοι. Η έλλειψη χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας.



Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η υποβοηθούμενη από κράτη τρομοκρατία, ήταν ένα μαρξιστικό-λενινιστικό/μαοϊκό φαινόμενο που είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Στην Ευρώπη, οι Σοβιετικοί και οι σύμμαχοι τους εξόπλιζαν και εκπαίδευαν ακροαριστερές ομάδες όπως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία, ο IRA στην Ιρλανδία και η Φράξια Κόκκινος Στρατός στην Γερμανία, για την εκτέλεση βομβιστικών επιθέσεων, απαγωγών και δολοφονιών, με στόχο την υπονόμευση των αντιπάλων τους στη Δύση.
Oι ομάδες αυτές δέχτηκαν ένα ισχυρό χτύπημα το 1991, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Τα επόμενα χρόνια, η χρηματοδότηση, η παροχή συμβουλών και προγραμματισμού από τους Σοβιετικούς, καθώς και η μαρξιστική ιδεολογία που ενέπευσε τους ακροαριστερούς τρομοκράτες, εξανεμίστηκαν. To κύμα ριζοσπαστικοποίησης που ξεκίνησε από την Ευρώπη με τις φοιτητικές διαμαρτυρίες στα τέλη της δεκαετίας του 1960 πέρασε γρήγορα σε άλλα ζητήματα όπως η οικολογία και η αντι-παγκοσμιοποίηση, δημιουργώντας ένα περίεργο μείγμα επάλληλων ιδεολογιών.

Περισσότερα Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: