Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, έγινε στη βρετανική πρεσβεία η επίσημη έναρξη προγράμματος για την επιστροφή 1.700 μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, προς τις χώρες καταγωγής τους, το οποίο χρηματοδοτεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με 2 εκατομμύρια λίρες.

Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που διαθέτει την εμπειρία και την αξιοπιστία, όπως είπαν οι ομιλητές.

Η επιστροφή των μεταναστών «σε εθελοντική βάση, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», αποτελεί τον ουσιαστικότερο τρόπο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, δήλωσαν τόσο ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ όσο και ο κ. Δένδιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι από τον Αύγουστο του 2012 ως τα μέσα του 2015 θα έχουν επαναπατριστεί πάνω από 100.000 μετανάστες, αριθμός που, όπως σημείωσε, φαινόταν ως τώρα εξωπραγματικός.

Στην εκδήλωση αναδείχθηκε από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια στην αντιμετώπιση του φαινομένου, γεγονός για το οποίο ο κ. Δένδιας εξέφρασε «υπερηφάνεια», αλλά ταυτόχρονα απηύθυνε «έκκληση» προς τους Ευρωπαίους εταίρους -πολλοί από τους οποίους, όπως ανέφερε, «εθελοτυφλούν»- να σταθούν αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα.

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα, ο Βρετανός πρέσβης ανέπτυξε το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών περνάει παράνομα στην Ελλάδα έχοντας στο μυαλό τους ως πιθανό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Γι’ αυτό χρηματοδοτούμε αυτό το πρόγραμμα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τους προσφέρει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για μας αυτό το πρόγραμμα αξίζει τα λεφτά του. Χωρίς αυτό οι παράνομοι μετανάστες θα μπορούσαν να φτάσουν στη Βρετανία με παράνομα ή και εγκληματικά μέσα και ο Άγγλος φορολογούμενος θα πλήρωνε πολύ περισσότερα για κοινωνική πολιτική ή για κέντρα κράτησης». Παράλληλα, προέτρεψε και άλλες χώρες να στηρίξουν την Ελλάδα με ανάλογες δράσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: