Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Έργα και ημέρες ΣΥΡΙΖΑ>

Αμφιλεγόμενες αποφάσεις του έφεραν την Aστυνομία σε παθητική στάση στην κατάληψη της Νομικής (που τελικά έληξε) και στα Εξάρχεια
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει η ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας των αμφιλεγόμενων θέσεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση σχετικά με την ανάγκη επέμβασης ή όχι στην κατάληψη της Νομικής Σχολής, παρά τις περί του αντιθέτου εντολές της Εισαγγελίας προς την Αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από την περασμένη Κυριακή κάλεσε την Αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ με νέα ανακοίνωσή της την κατηγόρησε για αδράνεια.

Η «αμυντική» στάση της ΕΛ.ΑΣ., με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, έχει ενοχλήσει ακόμη και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Αιτία είναι οι διακριτικοί χειρισμοί αλλά και η αδρανής στάση στην κατάληψη της Νομικής Σχολής, σε επιθέσεις σε σταθμευμένα οχήματα στους γύρω δρόμους, στους βανδαλισμούς στους ιερούς ναούς στην οδό Μασσαλίας και στην Καπνικαρέα, αλλά και στα επεισόδια το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή των Εξαρχείων.
«Αυτή τη στιγμή η Νομική Σχολή και γενικά το πανεπιστήμιο εκεί έχει 30.000 φοιτητές και 500 καθηγητές, οι οποίοι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πανούσης με αφορμή την κατάληψη στη Νομική, προτού αυτή λήξει έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις των πρυτανικών Αρχών και της ΕΛ.ΑΣ. με τους καταληψίες.

«Πάει η Αστυνομία τώρα και τους βγάζει, το απόγευμα θα ξαναμπούν. Γιατί δεν αναρωτιέται κανείς πώς μπήκαν; Γιατί σας λέω ότι αύριο θα ξαναμπούν. Αρα το πρόβλημα δεν είναι κάθε φορά να φωνάζουμε την Αστυνομία, την ίδια ώρα που μιλάμε για αυτονομία, για ελευθερία διαχείρισης των ιδεών. Μιλάμε για επτά οκτώ, δεν μιλάμε για 207, για 1.000 με όπλα να πεις ότι εδώ θα γίνει πόλεμος, θα γίνει μάχη, που και εκεί θέλει στάθμιση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης και πέταξε το «μπαλάκι» της προστασίας των πανεπιστημίων στη φοιτητική κοινότητα και στις πρυτανικές Αρχές.

«Η Αστυνομία πρέπει να σταθμίζει τι γίνεται μέσα και έξω. Τι θα γίνει αν μπει. Αυτή τη στιγμή πάει ο πρύτανης εκεί μαζί με φοιτητές να τους πούνε να βγουν. Αν δεν βγουν και θέλουν οι επτά αυτοί να παραμείνουν, κανονικά θα πρέπει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να το πάρει πάνω της. Δηλαδή τι θα γίνει; Κάθε φορά που μπαίνουν πέντε και κάνουν κατάληψη σε μια αίθουσα, θα φωνάζουν την Αστυνομία;» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός αφήνοντας όσους τον άκουσαν με ανοιχτό το στόμα.
Κουκουλοφόροι έσπαγαν ανενόχλητοι ότι έβρισκαν γύρω από το Πολυτεχνείο
Ούτε βήμα έξω από το σπίτι τους δεν μπορούσαν να κάνουν το βράδυ της Τρίτης οι κάτοικοι των Εξαρχείων εξαιτίας των εκτεταμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα για ακόμα μία φορά στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Από νωρίς το απόγευμα αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν πορεία από το Μοναστηράκι έως την οδό Φιλελλήνων, με αίτημα την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και των έγκλειστων απεργών πείνας, μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.
Μετά την ολοκλήρωση της πορείας ο κύριος όγκος των αντιεξουσιαστών κινήθηκε προς την πλατεία Εξαρχείων, όπου έλαβαν χώρα επεισόδια.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, διέλυσαν ένα τρόλεϊ, αφού κατέβασαν τους επιβάτες και τον οδηγό, έσπασαν τις σκαλωσιές του Πολυτεχνείου (που είχαν στηθεί για τις εργασίες απομάκρυνσης του γκράφιτι) για να φτιάξουν οδοφράγματα, ενώ «επιτέθηκαν» και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη. Τα τηλεφωνικά κέντρα της Αμεσης Δράσης και της Πυροσβεστικής δέχονταν συνεχώς κλήσεις από τους κατοίκους της περιοχής, με την Πυροσβεστική να απαντά ότι βρίσκεται στο σημείο αλλά δεν μπορεί να επέμβει άμεσα για λόγους ασφαλείας, και την Αστυνομία να τηρεί στάση αναμονής και... παρατήρησης των γεγονότων. Αντίστοιχη στάση τηρήθηκε και στην κατάληψη της Νομικής Σχολής, όπου, παρά τις εντολές της Εισαγγελίας για επέμβαση, επιλέχθηκε η διαπραγμάτευση.
Βολές δημάρχου για τους βανδαλισμούς στην Καπνικαρέα
Αιχμές κατά του υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για τα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τις καταστροφές στο εκκλησάκι της Καπνικαρέας και σε άλλα κτίρια άφησαν χθες τόσο ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης όσο και ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας.
«Η ανοχή των πολιτών, των φορέων της πόλης και του Δήμου Αθηναίων εξαντλείται. Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας δεν επιτρέπεται πια να παραμένουν αδρανή» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται ότι «μία πορεία διαμαρτυρίας μερικών δεκάδων ατόμων εξελίχθηκε σε πορεία αισθητικού βανδαλισμού κτιρίων και μνημείων της πόλης».
Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να επιληφθεί της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο. «Με ιδιαίτερη λύπη είδαμε το κέντρο της Αθήνας να επιστρέφει στην προ του Ιουνίου του 2012 κατάσταση» δήλωσε αναφερόμενος στα επεισόδια.
Αντιεξουσιαστές ύψωσαν πανό στο Μαξίμου
Eνα πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών έφτασε ανενόχλητη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου! Εκεί η ομάδα των νεαρών αποφάσισε να αναρτήσει πανό με αίτημα την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και των έγκλειστων απεργών πείνας μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο προχώρησαν στην προσαγωγή οκτώ ατόμων. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους και στη συνέχεια αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι. Σημειώνεται ότι η Κρατική Ασφάλεια έχει στη διάθεσή της πληροφορίες ότι οι αντιεξουσιαστές ενδέχεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και τις «ακτιβιστικές» ενέργειές τους, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες καταλήψεις πανεπιστημίων, πολιτικών γραφείων, γραφείων κομμάτων, ακόμη και υπουργείων! Εξαιτίας αυτού έχει ενισχυθεί η φρούρηση πιθανών στόχων, όμως κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ομάδα αντιεξουσιαστών θα έφτανε έως το Μαξίμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: