Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

14/3/15

Η τελική «εξεταστική» για το τρίτο Μνημόνιο

Του Σάββα Καλεντερίδη
Την άνοιξη του 2009 ο Κώστας Καραμανλής απηύθυνε έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον πολιτικό κόσμο να συναινέσει σε περικοπές και περιστολή δαπανών του κράτους, με σκοπό, εν όψει της επερχόμενης κρίσης, να οχυρωθεί η ελληνική οικονομία και να μην διολισθήσει στο δρόμο που είδαμε να παίρνει με το πρώτο μνημόνιο…
Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου -αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου- όχι μόνο αρνήθηκε την εθνική συναίνεση για να αποφύγουμε μείζονες κινδύνους, αλλά με τη στάση του "όχι σε όλα" επιδείνωσε την κατάσταση και όταν ανέλαβε τη ηνία της χώρας έχωσε ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στην καυτή αγκαλιά των δανειστών, ήγουν του ΔΝΤ και των χωρών της Ευρωζώνης.

Οι πράξεις για τις οποίες σίγουρα θα τον δικάσει η ιστορία, δεν είναι μόνο η άρνηση στη συναίνεση, αλλά καιη εγκληματική -όπως αποδείχτηκε- εμμονή του να μην συναινέσει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο τις εκλογές και την κατάληψη της εξουσίας.
Το αποτέλεσμα το είδαμε και το ζήσαμε όλοι και συνεχίζουμε να το ζούμε.
Για το πώς και το γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε ως πρόβατον επί σφαγή, θα αναζητήσει απαντήσεις και τυχόν ευθύνες και ενόχους η εξεταστική επιτροπή που πρότεινε το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Το έγκλημα του 2009 επαναλήφθηκε πέντε χρόνια μετά, όσο διαρκεί η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη φορά αυτή με άλλους πρωταγωνιστές!
Τη στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι 
πρώτον με βάση τον προγραμματισμό το τέλος του 2014 τελειώνει το μνημόνιο και, 
δεύτερον για να καταπολεμηθεί η ύφεση και να τονωθεί η ανάπτυξη, η Ε.Ε. αποφάσισε να επιτρέψει στην Ε.Κ.Τ. να μοιράζει από τις αρχές του 2015, εξήντα δις ευρώ μηνιαίως στις χώρες της ευρωζώνης, τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, 
αντί όλοι να επιδιώξουν μια μίνιμουμ εθνική συναίνεση, για να επωφεληθεί και η Ελλάδα και να ξεφύγει από τη μέγγενη των δανειστών και της ύφεσης και 
αντί να διδαχτούν από το έγκλημα του 2009, που οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, 
έκαναν ακριβώς το ίδιο λάθος-έγκλημα.
Δημιούργησαν κλίμα πολιτικής αστάθειας που επηρέασε από τη μια πλευρά τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και από την άλλη τους δανειστές, οι οποίοι πρόβαλλαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στην κυβέρνηση, ακριβώς για να μην βγει η χώρα από το μνημόνιο και να μην τα βρει όλα έτοιμα η επόμενη κυβέρνηση!
Έτσι, όλοι εκείνοι που δίχασαν τον ελληνικό λαό σε αντιμνημονιακούς και... υποταγμένους στους τοκογλύφους, οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα να ξαναδούμε και πάλι σχεδόν το ίδιο… έργο. Ο μέν νέος υπουργός οικονομικών και πάλι να κακολογεί την Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι μια χρεωκοπημένη χώρα, ο δε νέος πρωθυπουργός δεν χάνει την ευκαιρία να λέει δεξιά κι αριστερά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, χωρίς να σκέφτεται ότι με αυτή τη δήλωση αυτοαποκλείει τη χώρα από τις αγορές, με αποτέλεσμα και πάλι τα spreads να πάρουν την ανηφόρα.
Και όχι μόνον αυτό.
Η διαπραγματευτική θέση της χώρας όπως και οι οικονομικοί δείκτες επιδεινώθηκαν δραματικά σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν επωφελείται από τα εξήντα δις ευρώ που μοιράζει η ΕΚΤ για τόνωση της αγοράς και της ανάπτυξης και οι οιωνοί δείχνουν ότι βαδίζουμε σε ένα τρίτο μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή, άστοχοι και παράλογοι χειρισμοί της κυβέρνησης και παιδαριώδεις δηλώσεις από τα χείλη των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, όπως για παράδειγμα ότι αν δεν μας σώσουν θα στείλουμε τζιχαντιστές στην Ευρώπη, πέραν του ότι εξευτελίζουν τη χώρα διεθνώς, δημιουργούν συνθήκες που είναι δυνατόν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, με τεράστιες συνέπειες όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ίδια την ακεραιότητα της χώρας.
Δεν υπάρχει Έλληνας που να ενδιαφέρεται για το μέλλον της πατρίδας που να μην θέλει την ολοκλήρωση της εξεταστικής, για να εντοπιστούν οι ευθύνες και να οδηγηθούν οι ένοχοι που οδήγησαν τη χώρα στο πρώτο μνημόνιο στο ειδικό δικαστήριο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ίσως μια καθαρτήριος διαδικασία που θα «μηδένιζε το κοντέρ» και θα σήμαινε μια νέα αρχή για τη χώρα.
Και λέμε «θα μπορούσε να είναι ίσως», γιατί μάλλον δεν θα είναι αρκετή η συγκεκριμένη εξεταστική, γιατί για να μηδενίσει πραγματικά το κοντέρ, ίσως χρειαστεί –κάτι που απευχόμεθα- να ακολουθήσει η τελική εξεταστική, για το πώς και γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο, με συνέχιση της καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας!
Σε περίπτωση δε εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δεν ξέρουμε αν θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για εξεταστική, αφού κάτι τέτοιο προβλεπει συντεταγμένες διαδικασίες, και ο νοών νοείτω.
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα "δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: