Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Σταύρος Θεοδωράκης: Ηττηθήκατε κύριε Τσίπρα

Με οξύτητα απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως ο εκλογικός νόμος δεν θα περάσει όχι λόγω της αποχής της ΧΑ αλλά χάρη στις σταθερές και προοδευτικές ιδέες του Ποταμιού


Αναλυτικά ο κύριος Θεοδωράκης είπε: « Το βράδυ της Τετάρτης σχεδόν μεσάνυχτα – πήραμε ένα μήνυμα. Αποστολέας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τίτλος ήταν αμήχανος «ΣΗΜΕΙΩΜΑ εκλογικός νόμος» αλλά το περιεχόμενο είχε ενδιαφέρον.

Ήταν ένα κάλεσμα να ανατρέψουμε το παλιό σύστημα για να μπορέσει - κάποια στιγμή η χώρα να πάει σε κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας μέσα από προγραμματικές συμφωνίες

Μας έδινε και διορία 24 ώρες να το σκεφθούμε και να απαντήσουμε. Η προθεσμία εκπνέει σε λίγο.

Θα μου επιτρέψετε πριν την τελική απάντηση να κάνω μερικές επισημάνσεις. Είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη μέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά – … με 18 μήνες καθυστέρηση – την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας».

Πιο παράξενο όμως, είναι το περιεχόμενο που δίνει στη λέξη «προοδευτικό» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προοδευτικό -για να ξεκινήσω απ’ τα επίκαιρα- να επιτρέπεις σε χουλιγκάνους - εισαγόμενους μάλιστα- να λεηλατούν δημόσια περιουσία
το δημαρχείο Θεσσαλονίκης;

Είναι προοδευτικό να βάζεις επιθεωρητή στα σχολεία της Θράκης έναν εθνικιστή πολιτευτή των ΑΝΕΛ;

Είναι προοδευτικό να γονατίζεις με φόρους τους νέους επιστήμονες;

Είναι προοδευτικό το χάος στα νοσοκομεία; Τα ράντζα και οι ελλείψεις φαρμάκων;

Είναι προοδευτικό να φέρνεις εικόνες για λαϊκό προσκύνημα στο Πεντάγωνο;
Για να εκμεταλλευθείς το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Είναι προοδευτικό να κόβεις κορδέλες στη Σαντορίνη όπως 40- 50 χρόνια πριν
και λίγες μέρες μετά να διώχνεις τους ασθενείς γιατί δεν έχεις γιατρούς;

Ποιον κοροϊδεύετε κύριε Τσίπρα;

Και για να πάμε και στο σημερινό θέμα:
Είναι προοδευτικό να αποκλείεις από την εκλογική διαδικασία αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης; Pαιδιά που σπούδασαν εδώ, επιστήμονες
πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τώρα τους λέμε «δεν θα ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές!», «δεν θα ψηφίσετε γιατί φύγατε».
Είναι προοδευτικό; Και γιατί στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίζουν;

Είναι προοδευτικό να μην σπας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που μέχρι «χθες» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζα ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς»;

Είναι προοδευτικό να είσαι με το μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του ‘15
αλλά να είσαι εναντίον του μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του ‘16.

Και εξηγούμαι:

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Προεδρικό Μέγαρο

Τσίπρας – Μεϊμαράκης – Θεοδωράκης – Γεννηματά – Καμμένος και Παφίλης (ο κ.Κουτσούμπας ήταν σε άλλες δουλειές) και βέβαια παρών και ο Πρόεδρος.

Η κυρία Γεννηματά -γιατί θέλω να είμαι δίκαιος με την ιστορία- θέτει πρώτη στον κ.Τσίπρα το ερώτημα «Τι θα κάνεις με τον εκλογικό νόμο»; Ο κ.Τσίπρας δίνει μια γενική απάντηση του τύπου «να το συζητήσουμε».

Παίρνω την αφορμή και τους λέω την πρόταση μας: κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ένα μικρό αναλογικό μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο σε αυτούς που ζουν έξω.

Ο κ.Μειμαράκης είναι διστακτικός, συνεπής στην θέση του ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ο κ.Παυλόπουλος είναι σιωπηλός γιατί δεν θέλει -και σωστά- να αναμιχθεί σε μια συζήτηση, όταν μάλιστα ο ίδιος ως υπουργός έχει συντάξει τον νόμο που ισχύει σήμερα.

Ο κ.Παφίλης επαναλαμβάνει την πάγια θέση για απλή ανόθευτη αναλογική.

Τελικά η κυρία Γεννηματά και εγώ πιέζουμε τον κ.Τσίπρα να δεσμευθεί ότι θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, πριν τις εκλογές.

Και ο κ.Τσίπρας για να μη σας τα πολυλογώ μας δίνει δύο διαβεβαιώσεις:
-Ότι δεν θα μας αιφνιδιάσει με εκλογές
-Και ότι σε κάθε περίπτωση πριν τις εκλογές θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο.

Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο κ.Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές ένα μήνα μετά, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να δεχτεί καμία κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του μπόνους.

Τι μεσολάβησε λοιπόν από το καλοκαίρι του 15 που θα αλλάζαμε μαζί! Ριζικά! τον εκλογικό νόμο με το καλοκαίρι του 16 που αλλάζετε ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ, ΜΟΝΟ μια διάταξη του εκλογικού νόμου, αυτή που αφορά το μπόνους του πρώτου κόμματος;

Το μόνο που άλλαξε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι είναι οι δημοσκοπήσεις. Τότε ήσασταν πρώτοι. Τώρα είστε δεύτεροι και προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας.

Βέβαια δεν είστε οι πρώτοι που σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο. Η χώρα έχει παράδοση οπορτουνιστικών εκλογικών νόμων, ο νόμος Τσοχατζόπουλου το ‘89,
στέρησε την πλειοψηφία σε ένα κόμμα του 47%.

Πάμε όμως και στην ουσία της συζήτησης: Είναι η απλή αναλογική η προοδευτική επιλογή που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος;

Η απάντηση μου χωρίς περιστροφές είναι ξεκάθαρη: Όχι!
Και σίγουρα όχι, σήμερα! Στην Ελλάδα της κρίσης.

Αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργασθούν 5 κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση στην Βουλή και δεν το βλέπουμε; Έχουν υποχωρήσει τόσο οι εγωισμοί και το κομματικό αλάθητο, που μπορούν να συνεργασθούν 5 κόμματα;

Να συνεργασθούν και να παίρνουν αποφάσεις; Όχι απλώς να συνεννοηθούν για να μοιράσουν τις καρέκλες των υπουργείων. Πώς θα λειτουργεί μια κυβέρνηση 5 κομμάτων; Με διαβουλεύσεις των αρχηγών και ατέλειωτα παζάρια για κάθε θέμα;

Η ακυβερνησία, η αβεβαιότητα, η αναποτελεσματικότητα θα φέρει νέα λουκέτα.
Κανείς δε θέλει να επενδύει σε μια ακυβέρνητη χώρα.

Η απλή αναλογική σε μια χώρα σε κρίση είναι εύκολο να ενισχύσει τα ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας, να ενισχύσει τους ακραίους, και τελικά τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς. Και η πολιτική να καταλήξει ένα συνεχές παζάρι και μια ισορροπία τρόμου. Και ένα τέτοιο σκηνικό είναι παράδεισος για τα συμφέροντα και τους μιντιάρχες που συνεχώς σε άλλα θέματα κατακεραυνώνετε.

Ακούω διάφορες επιπολαιότητες. Το Βέλγιο δεν είχε κυβέρνηση για 1,5 χρόνο. Η Ισπανία έχει 7 μήνες χωρίς κυβέρνηση. Η Ιταλία κάθε 9 μήνες κατά μέσο όρο αλλάζει κυβέρνηση. «Δεν έχουν όλες αυτές οι χώρες αποτελεσματική διακυβέρνηση»;

Ωραίο επιχείρημα. Είναι σαν να λες: Αφού και εγώ και ο Ρεμπώ καπνίζουμε, είμαστε και οι δύο μεγάλοι ποιητές.

Τι σχέση έχουμε εμείς με το Βέλγιο; Όλες αυτές οι χώρες έχουν ανεξάρτητες διοικητικές δομές. Εδώ αν δεν έχεις κυβέρνηση δεν δίνεις συντάξεις, σταματάνε οι εφορίες και οι πολεοδομίες.

Το φάρμακο λοιπόν που προτείνετε είναι ψεύτικο, η αρρώστια όμως είναι αληθινή.

Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, στην μέγγενη του δικομματισμού, με τους βουλευτές να έχουν ανάγκη τα κανάλια και τους χρηματοδότες για να εκλεγούν
κυρίως στις μεγάλες περιφέρειες της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης.

Για να εκλεγείς στην αχανή Β’ Αθηνών πρέπει να έχεις κλείσει συμβόλαιο με τα πρωινάδικα και τις μεταμεσονύχτιες εκπομπές. Και πρέπει να ξοδέψεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Γιατί δεν σπάτε λοιπόν τις μεγάλες περιφέρειες; Γιατί άκουσον άκουσον
ο νέος σας λεβέντης σύμμαχος θέλει τις μεγάλες περιφέρειες για να μπορεί να ελέγξει εύκολα ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές.

Θυσία λοιπόν στο παζάρι και αυτή η μεταρρύθμιση! Και άλλο ένα χατίρι στους ισχυρούς του χρήματος και των MEDIA.

Θέλω εδώ όμως να απευθυνθώ στη ΝΔ και να ρωτήσω: Ποιο είναι το σύστημα που εσείς θέλετε; Γιατί εκτός από κριτική στις κακές επιλογές του κ.Τσίπρα δεν άκουσα να απαντάτε στο μεγάλο ερώτημα; Τι θα κάνετε με το μπόνους των 50 εδρών; Θα το επαναφέρετε; Δεν είναι ώρα να μας το πείτε; Γιατί είχαμε το εξωφρενικό η ΝΔ με 19% να πάρει 108 έδρες τον Μάϊο του ‘12. Αυτό είναι το πρότυπό σας;

Εμείς τι προτείνουμε; Θα το πω για τελευταία φορά μήπως και αλλάξετε γνώμη και το ψηφίσετε. Το πρώτο κόμμα να έχει ένα μικρό προβάδισμα: μια έδρα για κάθε 2%. Με 40% θα πάρει συν 20 έδρες. Με 30% συν 15 έδρες.

Και θέλω εδώ να το πω με το πιο ξεκάθαρο τρόπο. Αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί – και θα είναι κοινοβουλευτική ανωμαλία.

Εκτός αν μιλάμε για ποσοστά κάτω του 25% οπότε είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει το προβάδισμα.

Πάμε όμως και στις άλλες αλλαγές.

Ο επιχειρησιακός τίτλος θα μπορούσε να είναι «ξεγελώντας τους 16άρηδες».
Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους. Και δίνει ψήφο στους μαθητές της Α Λυκείου, σε αυτούς που είναι 16 χρονών και μια μέρα.

Η επιχείρηση καλόπιασμα δεν ξεκινάει τώρα με τον εκλογικό νόμο. Έχει προηγηθεί ο υπουργός Παιδείας. Κατάργηση των Γενικών Εξετάσεων, μείωση των μαθημάτων, επίθεση στην μισητή αριστεία, υποτροφία με 6,5 και τώρα ψήφος στην Α’ Λυκείου! «Δοξάστε μας - Ψηφίστε μας»! Και το παρουσιάζετε ως βήμα για τη δημοκρατία.

Δεν θα τους ξεγελάσετε όμως. Μια πρώτη γεύση πήρατε στη Βουλή των Εφήβων. Ακούσατε την κριτική τους. Κι αν συζητούσατε μαζί τους θα ακούγατε ότι δεν θέλουν ψήφο στα 16. Θέλουν δικαιώματα στο σχολείο. Θέλουν καλύτερα βιβλία. Θέλουν δασκάλους που να τους εμπνέουν. Δεν θέλουν όμως σχολεία – εκλογικά κέντρα κομμάτων.

Στην Α’ Λυκείου ο νους τους είναι αλλού στο δρόμο που έχουν μπροστά τους και όχι «ποιο κόμμα θα μας κυβερνήσει».

Και ενώ προσπαθείτε να ξεγελάσετε τους 16ρηδες με χάντρες, σβήνεται από τον εκλογικό χάρτη μια άλλη γενιά. Όλους αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Μορφωμένοι, δραστήριοι, αποφασισμένοι. Και τους αρνείσθε το δικαίωμα της ψήφου. Αντί να ενισχύσετε την επαφή τους με τη χώρα τους κλείνετε την πόρτα στο πρόσωπο.

Δεν ξέρω αν έχετε δει το σύνθημα στα κοινωνικά δίκτυα: «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έμαθαν Facebook, Twitter, αλλά την επιστολική ψήφο όχι ακόμη».

Άραγε από πού αντλείτε τόση εξουσία; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να διαγράφετε από τους εκλογικούς καταλόγους αυτούς που ζουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό; Διότι αυτό κάνετε. Τους διαγράφετε.

Το άρθρο 51 του Συντάγματος προβλέπει, Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αν ήταν πολίτες της Ινδίας, του Τζιμπουτί, του Κονγκό, των Φιλιππίνων, του Ελ Σαλβαδόρ, της Νότιας Αφρικής, της Κύπρου, της Βραζιλίας,
της Τουρκίας, του Μεξικού, θα ψήφιζαν.

Είναι όμως πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας που είναι στα χέρια συντηρητικών πολιτικών.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά ο συντηρητισμός μένει.
Ρωτάω λοιπόν για μια τελευταία φορά τον κ.Τσίπρα. Γιατί «η πρώτη φορά αριστερά» δεν τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές; Τι φοβάται; Προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.

Είδατε τα στοιχεία. Από το 2008 μέχρι και σήμερα,οι Έλληνες που έφυγαν έχουν παραγάγει περισσότερα από €50 δισ ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους. Το ποσό που έχει δαπανήσει το ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση τους υπολογίζεται στα €8 δισ.

Σας το λέμε λοιπόν ξανά: Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εκλέξουν και να εκλεγούν. Να μείνουν συνδεδεμένοι με την χώρα μας. Αν τους χάσουμε θα πρόκειται για εθνική καταστροφή.

Μετά από όλα αυτά κυρίες και κύριοι αντιλαμβάνεσθε γιατί το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Λέμε όχι στον αγώνα σας για την επιβίωση της εξουσίας σας. Το Ποτάμι θα επιμείνει στις συγκρούσεις με το παλιό και το νέο παλιό που εσείς εκπροσωπείτε.

Θα αγωνισθούμε για τις μεγάλες αλλαγές. Θα επιμείνουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Όπως η ριζοσπαστική πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου,που έχουμε παρουσιάσει εδώ και μήνες με λεπτομέρειες. Αφήνοντας σε εσάς τους κυνικούς υπολογισμούς.

Και να διορθώσω ορισμένους που κάνουν λάθος υπολογισμούς. Το σχέδιό σας δε γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή.Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση.Ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του «ναι» η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ- 103 ΟΧΙ

Ηττηθήκατε!» κατέληξε.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/320938/stauros-theodorakis-ittithikate-kurie-tsipra-/#ixzz4F4scfiOO
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: