ο σοσιαλισμός δεν θα λειτουργήσει, είτε σε μια χώρα, είτε σε μια πολυ-κρατική περιοχή όπως η ευρώπη, είτε σε ολόκληρο τον κόσμο. ο ludwig von mises εξήγησε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ένα εναλλακτικό οικονομικό σύστημα. είναι ένα πρόγραμμα κατανάλωσης.
Του Patrick Barron
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της … ποτέ. Ούτε και πολλά άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι ‘αυτό η ελίτ της Ευρώπης απεχθάνεται την ιδέα του να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Εάν επιτραπεί στην Ελλάδα να μην πληρώσει τα χρέη της, τότε γιατί θα πρέπει να πληρώσει κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. τις οφειλές του; Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι οικονομικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης μαζικής αθέτησης πληρωμών από τα περισσότερα μέλη της Ε.Ε. , αλλά σίγουρα δεν θα είναι κάτι όμορφο. Η Ευρώπη έχει χτίσει ένα χρηματοπιστωτικό χάρτινο σπίτι και η παραμικρή απώλεια εμπιστοσύνης θα την οδηγήσει σε συντριβή.
Η τραγωδία της Ευρώπης εμπεριέχει σοσιαλισμό στον πυρήνα της. Η Ευρώπη φλερτάρει με τον σοσιαλισμό από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Ο Μπισμαρκιανός σοσιαλισμός προκάλεσε δύο παγκόσμιους πολέμους. Ο λενινιστικός σοσιαλισμός σφαγίασε και υποδούλωσε εκατοντάδες εκατομμύρια μέχρι να καταρρεύσει, ευτυχώς χωρίς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο, για να μην αποθαρρυνθούν, πάνω στις στάχτες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι σοσιαλιστές της Ευρώπης ξεκίνησαν ένα νέο σοσιαλιστικό όραμα. Εάν ο σοσιαλισμός αποτυγχάνει σε μια χώρα, ίσως να επιτύχει αν ολόκληρη η Ευρώπη ενταχθεί σε έναν υπερεθνικό σοσιαλιστικό οργανισμό. Βεβαίως, δεν αποκαλούν αυτό που έχει προκύψει εξ αυτού του οράματος «σοσιαλισμό», αλλά είναι σοσιαλισμός
Ο σοσιαλισμός δεν θα λειτουργήσει, είτε σε μια χώρα, είτε σε μια πολυ-κρατική περιοχή όπως η Ευρώπη, είτε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ludwig von Mises εξήγησε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ένα εναλλακτικό οικονομικό σύστημα. Είναι ένα πρόγραμμα κατανάλωσης. Δεν μας λέει τίποτα για την οικονομική παραγωγή. Δεδομένου ότι η παραγωγή κάθε ανθρώπου πρέπει να διανέμεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κίνητρο ώστε να παραχθεί οτιδήποτε, αν και μπορεί να υπάρχει κίνητρο για εξαναγκασμό και απειλή βίας.
Αντιστρόφως, ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς είναι ένα οικονομικό σύστημα παραγωγής, όπου κάθε άνθρωπος κατέχει το προϊόν της δικής του εργασίας και, κατά συνέπεια, έχει μεγάλο οικονομικό κίνητρο παραγωγής τόσο για τον εαυτό του, την οικογένειά του και έχει πλεονάζοντα αγαθά να εμπορευτεί έναντι πλεοναζόντων προϊόντων των υπολοίπων. Ακόμη και υπό απειλές για τη ζωή του, ούτε ο σοσιαλιστής εργαζόμενος ούτε ο επιβλέπων σοσιαλιστής ξέρουν τι να παράγουν, πώς να το παράγουν ή σε ποιες ποσότητες και ποιότητες. Αυτά τα οικονομικά στοιχεία είναι προϊόντα του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς και των χρηματικών τιμών.
Στον καπιταλισμό, ο άνθρωπος ειδικεύεται στην παραγωγή εμπορικών αγαθών έναντι ανταλλαγής με αγαθά άλλων ανθρώπων. Αυτός είναι ένας μόνο τρόπος για να αναφέρουμε το νόμο του Say. δηλαδή ότι η παραγωγή προηγείται της κατανάλωσης και ότι η ίδια η παραγωγή δημιουργεί ζήτηση. Για παράδειγμα, ένας αγρότης μπορεί να καλλιεργήσει ορισμένη ποσότητα καλαμποκιού για να καταναλώσει η οικογένειά του ή να ταΐσει το ζωικό του κεφάλαιο, αλλά πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του καλαμποκιού του στην αγορά με αντάλλαγμα χρήματα με τα οποία θα αγοράσει τις πολλές άλλες ανάγκες και πολυτέλειες της ζωής. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού είναι η ζήτησή του και τα χρήματα είναι απλά το έμμεσο μέσο ανταλλαγής.
Καιρός για καπιταλισμό στην Ευρώπη
Ο Κέινς επιχείρησε να απορρίψει το νόμο του Say υποστηρίζοντας ότι η ζήτηση η ίδια – δημιουργημένη τεχνητά από την εκτύπωση χρήματος της κεντρικής τράπεζας – θα ωθήσει την παραγωγή. Προσπάθησε, παράλογα και ανεπιτυχώς, να τοποθετήσει την κατανάλωση πριν από την παραγωγή. Μέχρι σήμερα, ο Κέινς είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους σπάταλους πολιτικούς, στους οποίους παραχώρησε την ηθική επιταγή ώστε να ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν.
Βλέπουμε το αποτέλεσμα 150 χρόνων ευρωπαϊκού σοσιαλισμού να εξελίσσεται μεγαλειωδώς σήμερα στην Ελλάδα. Οι παραγωγικές χώρες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι έχουν ληστευτεί από τη σοσιαλιστική εγγύηση της ΕΕ πως δεν θα επιτραπεί στα κρατικά ομόλογα καμιάς χώρας να χρεοκοπήσουν. Το Ελληνικό κράτος απλώς αποδέχτηκε αυτή την εγγύηση στην ονομαστική της αξία και καταξοδεύτηκε μέχρις εθνικής χρεοκοπίας. Άλλα έθνη της ΕΕ δεν απέχουν πολύ απο ανάλογη χρεοκοπία. Ήρθε η ώρα να δώσουμε μια ευκαιρία στην ελεύθερη καπιταλιστική αγορά και στο υγιές (sound) χρήμα: Τα καταφέρνουν κάθε φορά όπου έχουν δοκιμαστεί.
***
- Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Mises: Greece Illustrates 150 Years of Socialist Failure in Europe
- Μετάφραση: «Ελεύθερη Αγορά»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου