Σάββατο 17 Μαρτίου 2018


ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Το θερμοκήπιο της εξουσίας - Οι Σοβιετικοί, τα βιβλία και οι δίκες


Οι κατηγορίες ότι ο Γ. Μπόμπολας ήταν πράκτορας της KGB, η έμμεση στήριξη του «Ριζοσπάστη» και τα στοιχεία του συγγραφέα Π. Αναστασιάδη
ΜΕΡΟΣ 3ο
Του
ειδικού συνεργάτη
O Γιώργος Μπόμπολας δεν ήταν πράκτορας της KGB. Αυτό αποφάνθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη, όταν ο πανίσχυρος πρώην εκδότης και νυν εργολάβος στράφηκε εναντίον του συγγραφέα Παύλου Αναστασιάδη, ο οποίος κυκλοφόρησε δύο βιβλία με αυτό το περιεχόμενο, και κατά διάφορων ΜΜΕ που δημοσίευσαν αποσπάσματα και υιοθέτησαν τις απόψεις του συγγραφέα.



Οι πρώτες σχετικές φημολογίες περί KGB άρχισαν να κυκλοφορούν στα αθηναϊκά σαλόνια ήδη από το 1977, όταν ο Μπόμπολας μαζί με τον επιχειρηματία του χώρου Γιάννη Γιαννίκο (προερχόμενος επίσης από την Αριστερά) άρχισαν να εκδίδουν την 34τομη «Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια». Ο κύριος συνομιλητής του Γιώργου Μπόµπολα στη συμφωνία για την έκδοση στην Ελλάδα της «Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας» ήταν -λόγω θέσης, ασφαλώς- ο πρόεδρος του VAAP (Vsesoiuznoe Αgentstvo po Αvtorskim pravam - Γραφείο αδειοδότησης πνευματικής ιδιοκτησίας) και υπουργός επί εκδοτικών θεµάτων Μπόρις Πάνκιν. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1982, υποβιβάστηκε σε πρέσβη της ΕΣΣ∆ στη Σουηδία. Εκεί το όνοµά του ενεπλάκη σε δηµοσιεύµατα για υπόθεση κατασκοπίας. Από ένορκη έγγραφη κατάθεση του πρώην πράκτορα της KGB Πιοτρ Ντεριάπιν, ενώπιον αρµόδιας νοµικής Αρχής στην Αµερική, προκύπτει ότι ο Πάνκιν ήταν αξιωµατικός της Α΄ Γενικής ∆ιεύθυνσης της KGB, στον τοµέα της Παραπληροφόρησης - Disinformation. Ο Μπόρις Ντιμιτρίεβιτς Πάνκιν ήταν τελικά στρατηγός της KGB (αξιωµατικός της Α΄ ∆ιεύθυνσης της KGB)! Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το «Εθνος» ήταν το ανεπίσημο όργανο του ΚΚΕ!
Οι κατηγορίες 
Τη δεκαετία του 1980 ο Γ. Μπόμπολας κατηγορήθηκε ως πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (KGB), αρχικά από τον Παύλο Αναστασιάδη (Paul Anastasi), ανταποκριτή στην Ελλάδα της κεντροδεξιάς βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph», και έπειτα και από το γνωστό βρετανικό περιοδικό «The Economist». Τα δύο βιβλία που έχει βγάλει ο Αναστασιάδης εναντίον του Μπόμπολα είναι το «Πάρτε το Εθνος στα χέρια σας» και «Χορεύοντας με τις αρκούδες». Ο Γιώργος Μπόμπολας, με δικηγόρο τον Στάθη Αλεξανδρή (υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου), άρχισε δικαστικό αγώνα αμέσως μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου και δικαιώθηκε, καθώς ο Αναστασιάδης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ ο «Economist» υποχρεώθηκε από τη βρετανική Δικαιοσύνη να πληρώσει χρηματική αποζημίωση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Μπόμπολα. Ο Μπόμπολας είχε κάνει μηνύσεις και στον ελληνικό Τύπο. Μία εκ των μηνύσεων είχε υποβληθεί εναντίον της εφημερίδας «Μεσημβρινή». Στα προαναφερθέντα πρέπει να προστεθεί η ευμένεια που έδειχνε η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» προς τον Γιώργο Μπόμπολα και η έμμεση πλην σαφής δημοσιογραφική στήριξή του στις δικαστικές περιπέτειες που είχε εναντίον του Παύλου Αναστασιάδη.
Μίλησε ο συνέταιρος
O Παύλος Αναστασιάδης ζει στην Αθήνα. Αδυνατεί να λησμονήσει τη δικαστική αναμέτρησή του τη δεκαετία του 1980 με τον Γιώργο Μπόμπολα, στην οποία νίκησε ο δεύτερος. Ο Παύλος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Το Χωνί» τον Ιούνιο του 2012, είχε πει σχετικά με τα στοιχεία που είχε για τη δράση των Σοβιετικών όταν έγραψε το βιβλίο «Πάρτε το Εθνος στα χέρια σας»: «Είχα μιλήσει με πρώην αξιωματικούς της KGB, που από τότε είχαν επιβεβαιώσει ότι ο Σίτνικοφ και ο Πάνκιν ήταν στο αρμόδιο επιτελείο για την Αποπληροφόρηση και τον ψυχολογικό πόλεμο στο εξωτερικό μέσω του Τύπου. Βέβαια, υπήρχαν και σχετικές καταθέσεις τότε σε διάφορες επιτροπές του Κογκρέσου στην Αμερική. Γενικά υπήρχε άνθηση τότε γύρω από το σχετικά νέο φαινόμενο που λεγόταν “δραστήρια μέτρα” μέσω του Τύπου».


Στην ερώτηση για τη βασική πηγή του για τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου, του «Πάρτε το Εθνος στα χέρια σας», είπε ότι επρόκειτο για πρώην συνέταιρο του Μπόμπολα: «Ηταν ο βασικός μου μάρτυρας. Ηταν η πρωτογενής μου πηγή, ήταν συνέταιρος του Μπόμπολα, ήταν συνέταιρος των Σοβιετικών. Ηταν στο ΚΚΕ, ήταν στο ΕΑΜ, πολέμησε, σκότωσε, καταδικάστηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο... Ηταν, ας πούμε, ένας σκληροπυρηνικός αριστερός κομμουνιστής. Και βέβαια έπειτα από κάποια ποινή δεν μπορούσε να πάρει κάποιο πιστοποιητικό και έτσι οι Σοβιετικοί τού δώσανε κάποια δικαιώματα και μετά έγινε το “πάντρεμα” με τον Μπόμπολα».

Η «εξαφάνιση» του Bobolasgate.info
Αν μια ιστοσελίδα ή ιστολόγιο στην Ελλάδα αξίζει τον τίτλο του «θρυλικού», τότε αυτή είναι το Bobolasgate.info. Εμφανίστηκε από το πουθενά, δημοσίευσε πληροφορίες, ντοκουμέντα (ηχητικά και γραπτά) που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αλλά και να διασταυρώσει, και… εξαφανίστηκε κάπου στα τέλη Ιουνίου του 2012.

Φιλοξενούσε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και η ενημέρωσή της γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η αρθρογραφία έδειχνε άνθρωπο που κάποια στιγμή στη σταδιοδρομία του βρέθηκε πολύ κοντά στον Μπόμπολα και ο οποίος αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του και να αποκαλύψει πληροφορίες μείζονος σημασίας. Φυσικά, ακόμα κι αυτό παραμένει στον χώρο των εικασιών. Ωστόσο, η σοβαρότητα της περίπτωσης φάνηκε στον τρόπο με τον οποίον εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο οτιδήποτε αφορούσε το Bobolasgate.info. Eγιναν όλες οι νομικές ενέργειες (ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού) ώστε να διαγραφεί από τον παγκόσμιο ιστό ακόμα και το τελευταίο cache αρχείο που διατηρείται στους παγκόσμιους servers και στις μηχανές αναζήτησης όταν καταργείται μια ιστοσελίδα.

ΠΗΓΗ:http://www.dimokratianews.gr/content/83914/aristera-thermokipio-tis-exoysias-oi-sovietikoi-ta-vivlia-kai-oi-dikes

Δεν υπάρχουν σχόλια: