Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ολοκληρώθηκε η πώληση του ΟΛΘ

22-03-2018
Αύριο στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου θα παιχτεί το τελευταίο επεισόδιο της μεταβίβασης του 67% του ΟΛΘ καθώς αναμένεται να μεταβιβαστεί το πακέτο των μετοχών του Οργανισμού στην κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki.
Ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών, που σηματοδοτεί και την εγκατάσταση του νέου βασικού μετόχου του λιμανιού άνοιξε σήμερα με την καταβολή εκ μέρους της κοινοπραξίας του  οικονομικού τιμήματος των 231,926 εκατ. ευρώ. 


Όπως είχε γράψει η εφημερίδα Κεφάλαιο το περασμένο Σάββατο, η SEGT είχε κλείσει εγκαίρως χρηματοδοτικό σχήμα της εξαγοράς, το οποίο περιλαμβάνει ίδια κεφάλαια και κυρίως κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με leader μεγάλη ιδιωτική τράπεζα της Αυστρίας, δηλαδή μεγάλη τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία SEGT αποτελείται το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαια Deutsche Invest Equity Partners (47%), την Terminal Link, θυγατρική μιας εκ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών μεταφοράς containers, της γαλλικής  CMA CGM (33%), και την Belterra Investments, συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%)
Tο κλείσιμο και της τελευταίας εκκρεμότητας, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής για τον ΟΛΘ και την αποκρατικοποίηση που σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και 1,6 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, να δημιουργήσει 37,4 έως 49,1 χιλιάδες ανθρωποέτη εργασίας (1 ανθρωποέτος αντιστοιχεί στην πλήρη απασχόληση ενός εργαζόμενου για ένα έτος) και αναμένεται να ενισχύσει τη δραστηριότητα του λιμανιού κατά 117 έως 190 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά στα 770 εκατ. ευρώ στο σύνολο της επόμενης δεκαετίας. Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα φτάσουν σε βάθος δεκαετίας τα 257 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 180 εκατ. είναι υποχρεωτικές. Ανάλογα με τις συνθήκες και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι επενδύσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες και να ξεπεράσουν ακόμη και τα 442 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017-2026. Τέλος τα δημοσιονομικά έσοδα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 408 - 427 εκατ. ευρώ.
Χάρης Φλουδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: