Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΟ ΤΟ 1944 ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥ

08-11-2017
Μνημόσυνο για τους 365 εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΠΑΟ κλπ.), από τις δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ετελέσθη στο μνημείο του 4ου χλμ. της οδού Σερρών – Βροντούς, το πρωί της Κυριακής 5 Νοεμβρίου τρ.έ.
Το μνημόσυνο διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Συγγενών  Θυμάτων Εκτελεσθέντων την περίοδο 1941-1944.


Μετά την τέλεση του μνημοσύνου, ανοίχθηκε η μαρμάρινη πλάκα και ερρίφθησαν κρασί και λάδι στο χώρο όπου φυλάσσονται τα οστά των εκτελεσθέντων πατριωτών, από αδελφικά χέρια, απλά και μόνο γιατί δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στις τάξεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.
Για το ιστορικό της ημέρας, μίλησε ο κ. Βαγγέλης Τρουμπάκας. Ομολογουμένως ήταν μια ομιλία συγκλονιστικού αλλά και συγκινητικού περιεχομένου, το οποίο βασίστηκε σε μαρτυρίες δύο διασωθέντων από τις μαζικές εκτελέσεις των πατριωτών της ΠΑΟ.
Συγγραφέας του ιστορικού είναι ο συμπολίτης κ. Παναγιώτης Γκέκας, φοροτεχνικός.
Να σημειωθεί ότι επικεφαλής των 365 αξιωματικών και οπλιτών της ΠΑΟ, που εκτελέστηκαν σταδιακά από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα, ήταν ο συνταγματάρχης Ιωάν. Παπαπέτρου.
Ακολούθησε ανάγνωση των ονοματεπώνυμων, των εκτελεσθέντων και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση, μίλησε ο κ. Ευγ. Χαϊτίδης, εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των εκτελεσθέντων 1941-1944. Αρχικά ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την τέλεση του μνημοσύνου. Εμείς, είπε, ως νέο Δ.Σ. του Συλλόγου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε άσβεστη την αδιάψευστη ιστορική μνήμη και όχι σαν κάποιους άλλους που επιχειρούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα και, δυστυχώς, ακόμη και μέσα στα Σχολεία.
Ο κ. Χαϊτίδης κάλεσε τους παρισταμένους να φέρνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, στα μνημόσυνα για τους εκτελεσθέντες πατριώτες, στο δρόμο της Βροντούς, της Τριάδας, στα Τραπέζια Τερνπνής, στο Μαίμούν Ντερέ της Δάφνης κλπ.
Οφείλουμε, είπε, να τηρούμε το χρέος μας προς εκείνους που θυσιάστηκαν για να μην μετατραπεί η Πατρίδα μας σε δορυφόρο της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία, όπως γνωρίζουμε, κατέρρευσε πριν από 25 χρόνια.
«Η ΠΡΟΟΔΟΣ» κατόπιν επιθυμίας πολλών φίλων της εξασφάλισε το κείμενο της κεντρικής ομιλίας, στο μνημόσυνο της περασμένης Κυριακής και θα το δημοσιεύσει αύριο, Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: