Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η Τουρκία έχει παραβιάσει πλήρως τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήδη από το 1955! 

* Η Συνθήκη της Λωζάνης προέβλεπε την προστασία "των 160 χιλιάδων (τότε) των Ρωμιών της Πόλης" (του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης) παράλληλα με την προστασία των 80 χιλιάδων (τότε) των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.
* Ανάμεσα στο 1955 και το 1964 οι Ρωμιοί της Πόλης εξανδραποδίστηκαν και από 160 χιλιάδες παρέμειναν μόνο 3,5 χιλιάδες - σήμερα γύρω στις 2 χιλιάδες! 
Αντίθετα, από την πλευρά μας, οι Μουσουλμάνοι της Θράκης από 80 χιλιάδες τότε, είναι σήμερα υπερδιπλάσιοι, πάνω από 160 χιλιάδες!


Η Τουρκία έχει ήδη παραβιάσει τη Συνθήκη της Λωζάνης!
* Και δεν την έχει παραβιάσει μόνο από την πλευρά της. Την παραβιάζει συνεχώς και από τη δική μας πλευρά, αφού αναγνωρίζει τους Μουσουλμάνους της Θράκης ως "Τούρκους", ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο Τουρκικής καταγωγής εθνοτικά - η κοινότητά τους αποτελείται κατά το ήμισι σχεδόν από Πομάκους και Ρομά. 
Και εν πάση περιπτώσει, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν μιλάει για κοινότητα Τούρκων, αλλά για "Μουσουλμάνους". 
* Κι ακόμα στη δίκη του Μεντερές στην Τουρκία, δηλαδή του Τούρκου Πρωθυπουργού επί διακυβέρνησης του οποίου έγιναν τα αιματηρά γεγονότα της Πόλης το Σεπτέμβριο του 1955, μέρος του επίσημου κατηγορητηρίου εναντίον του ήταν πως με την ανοχή που έδειξε υπονόμευσε τη Συνθήκη της Λωζάνης!
Ο Μεντερές τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Τούρκους και απαγχονίστηκε (όχι κυρίως γι' αυτό...)
Πάντως η Τουρκία παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1955, αναγνώρισε την παραβίασή της το 1961 (κατά τη δίκη του Μεντερές) συνέχισε να την παραβιάζει ως και το 1964, όταν εξεδίωξε και τους υπόλοιπους Ρωμιούς της Πόλης, πλην ελαχίστων, την παραβιάζει έκτοτε συνεχώς, αφού αποκαλεί τους Μουσουλμάνους της Θράκης "Τούρκους”, ενώ σήμερα ο Ερντογάν ζητά επισήμως να αλλάξει, μια Συνθήκη που η χώρα του δεν τη σεβάστηκε ποτέ!
Τι δεν καταλαβαίνει;
Παρεμπιπτόντως, και πριν από το 1955 την είχε παραβιάσει η Άγκυρα, όταν καταδίωκε και έστελνε τους Ρωμιούς της Πόλης στα λεγόμενα Amele Taburlari αυτά που οι Έλληνες αποκαλούσαν με φρίκη "αμελέ ταμπουρού" - τα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας... 
Το περίφημο βιβλίο του Ηλία Βενέζη "Το Νούμερο 31328" ήταν η εμπειρία του Συγγραφέα όταν σε ηλικία 18 ετών υπηρέτησε επί 14 μήνες σε τέτοιο "τάγμα εργασίας", το 1922. Από τους 3000 Έλληνες Αιβαλιώτες που βρέθηκαν μαζί του, ο Βενέζης κι άλλοι 22 επιβίωσαν μόνο! 
Τα "τάγματα εργασίας" χρησιμοποιήθηκαν ξανά στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατά των Μη χριστιανών κατοίκων και της Κωνσταντινούπολης. Και τότε εξοντώθηκαν πολλοί Έλληνες και Εβραίοι. 
Ακόμα και η Τουρκάλα ιστορικός Leyla Neyzi έχει γράψει για τις εφιαλτικές εμπειρίες των μη μουσουλμάνων στα τουρκικά τάγματα εφόδου, πολύ μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και πολύ πριν τα γεγονότα του 1955... 
Σε αυτό το νέο κύμα των "ταγμάτων εφόδου", οι Έλληνες - και πολλοί Έλληνες της Πόλης - αποτέλεσαν τα περισσότερα θύματα! 
Αυτά όλα προφανώς ο συντάκτης της "Κοοπερατίβας για τη ριζοσπαστική αριστερά" δεν τα γνώριζε. Δεν τα είχα ακουστά. Δεν τα πήρε ποτέ του χαμπάρι... 
Εξ ού και νομίζει πως η Συνθήκη της Λωζάνης... εφαρμόζεται ακόμα από την πλευρά της Τουρκίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: