Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Ο Μπόλεκ, ο Λόλεκ κι ο Καραγκιόζης


Του Αλέξανδρου Σκούρα
Πριν από 29 χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου του 1989, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας, υπό την πίεση των μαζικών διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία και θα διαλύσει το μονοκομματικό κράτος. Η Βελούδινη Επανάσταση είχε πετύχει: τον Ιούνιο του ίδιου έτους οι Τσεχοσλοβάκοι ψήφισαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου ο εμβληματικός Βάτσλαβ Χάβελ εξελέγη πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.


Έκτοτε, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Το 1993 η Τσεχία και η Σλοβακία αποφάσισαν ειρηνικά να πάρουν χωριστούς δρόμους, για να ξαναβρεθούν μαζί εννιά χρόνια μετά, το 2004, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, οι δύο χώρες -λίγο περισσότερο η Τσεχία, λίγο λιγότερο η Σλοβακία- θεωρούνται δύο από τα κατ’ εξοχήν επιτυχημένα παραδείγματα μετάβασης από τον κομμουνισμό στην δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς.
Πλέον, οι φίλοι και εταίροι μας Τσέχοι είναι πλουσιότεροι από μας με κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 20.370 δολάρια το 2017 έναντι περίπου 18.610 δολαρίων για την Ελλάδα, ενώ οι Σλοβάκοι με 17.600 μας πλησιάζουν κάθε χρόνο και πιο πολύ και με 3,4% ρυθμό ανάπτυξης έναντι του δικού μας 1,3% (η Τσεχία τρέχει με 4,3%) πιθανότατα σύντομα θα μας περάσουν κι αυτοί.
Κι όμως, τo 1990 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τσεχοσλοβακίας ήταν μόλις 3.100 δολάρια ενώ της Ελλάδας υπερτριπλάσιο, στα 9.600 δολάρια.
Το τι συνέβη και έφερε αυτή τη δραματική αλλαγή συσχετισμών μάλλον το υποπτεύεται κάθε αναγνώστης και κάθε αναγνώστρια αυτής εδώ της στήλης. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι στον δείκτη Παγκόσμιας Οικονομικής Ελευθερίας του Ινστιτούτου Fraser, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ, η Τσεχία κατατάσσεται φέτος στην 37η θέση παγκοσμίως, η Σλοβακία στην 61η, και η Ελλάδα στην καθόλου τιμητική 111η θέση, τελευταία τόσο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όσο και μεταξύ των βαλκανικών χωρών.
Αλλά και στον Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του Tax Foundation, η Τσεχία καταλαμβάνει την 9η θέση, η Σλοβακία την 11η και η Ελλάδα την 29η έναντι 35 εξεταζόμενων χωρών.
Μια που πιάσαμε όμως τους Δείκτες, ας δούμε άλλον έναν: Στον Δείκτη Ευτυχίας (World Happiness Report) που δημοσιεύει το Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, η Τσεχία είναι 21η, η Σλοβακία 39η, και η Ελλάδα 79η - κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λιακάδα, ότι το κέφι, το μεράκι και το φιλότιμο δεν μεταφράζονται σε άλλη γλώσσα, και τα λοιπά, και τα λοιπά.
Το συμπέρασμα είναι σαφές: Οι χιλιοβασανισμένες από τον κομμουνισμό Τσεχία και Σλοβακία έθεσαν ως στόχο την ευημερία των πολιτών τους και σε μεγάλο βαθμό την πέτυχαν με πολιτικές για το άνοιγμα των αγορών, για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Εμείς, παρά το γεγονός ότι κομμουνισμό δεν ζήσαμε, παρά το ότι μπήκαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια 23 ολόκληρα χρόνια πριν από αυτές, βλέπουμε τις πρώην κομμουνιστικές χώρες να μας ξεπερνούν η μία μετά την άλλη.

ΠΗΓΗ:https://www.liberal.gr/arthro/230755/apopsi/a-skouras/o-mpolek-o-lolek-ki-o-karagkiozis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: