31 Μαρτίου 2020
Η Λιβύη, οι μετανάστες και η επιχείρηση «Ειρήνη»
Του Νικόλα Δημητριάδη
Η Ε.Ε. συμφώνησε τελικώς να διεξάγει την αεροναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Πρόκειται ασφαλώς για μια ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα εξέλιξη. Καθώς οι δυνάμεις του Στρατηγού Χάφταρ ενισχύονται από τα χερσαία σύνορα με την Αίγυπτο, είναι προφανές ότι η επιχείρηση «Ειρήνη» πλήττει ουσιαστικά τον Σάρατζ και τον πάτρωνά του, την Τουρκία.
Ήδη τις προηγούμενες μέρες, μια γαλλική φρεγάτα με τη συνεπικουρία και μιας ελληνικής, υποχρέωσε ένα τουρκικό πλοίο που κατευθυνόταν στη Λιβύη να επιστρέψει στην Τουρκία. Το πλοίο εικάζεται πως μετέφερε αντιαεροπορικό υλικό και ανταλλακτικά προς επιδιόρθωση και αντικατάσταση των τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων που κατέστρεψαν οι δυνάμεις του Χάφταρ το προηγούμενο διάστημα. Δεν ξέρουμε αν ο Χάφταρ διαθέτει επαρκείς δυνάμεις και οργάνωση για να καταλάβει μια μεγάλη πόλη όπως η Τρίπολη, σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τελευταίες αυτές εξελίξεις στενεύουν τον κλοιό γύρω από τις δυνάμεις του Σάρατζ και των στρατιωτών και μισθοφόρων της Τουρκίας που τον στηρίζουν.
Το μόνο αρνητικό της όλης υπόθεσης, βέβαια, είναι η υποχρέωση που ανέλαβε η Ελλάδα να διαθέσει ένα λιμάνι για την αποβίβαση τυχόν μεταναστών που θα περισυλλέξουν τα πλοία που θα συμμετέχουν στην επιβολή του εμπάργκο. Η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που πραγματικά «καίγεται» να γίνει η επιχείρηση αυτή. Ενδεχόμενη πτώση του Σάρατζ θα επιφέρει και τη ντεφάκτο ακύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου, οπότε η Ελλάδα ανέλαβε να «φορτωθεί» αυτό που αρνήθηκαν να δεχθούν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις κάποιων χωρών, που δεν ήθελαν η επιχείρηση αυτή να καταλήξει σε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, πάντως, προβλέπεται τα πλοία να επιχειρούν δυτικότερα της Λιβύης, στα νότια της Κρήτης.
Η ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα της Λιβύης μας έχει φέρει προ τετελεσμένων. Για να αποφευχθεί μια νέα «Μόρια» στην Κρήτη, θα πρέπει, πάντως, να πιεστούν και ο Χάφταρ με το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, να επιτηρούν τα λιβυκά παράλια, ώστε να αποτραπεί ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών. Άλλωστε, αυτοί είναι και οι πρώτοι που επιθυμούν την επιτυχία της επιχείρησης. Ελπίζουμε η ελληνική διπλωματία να έχει ζητήσει –και λάβει– τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις εκ μέρους των.
ΠΗΓΗ: ardin-rixi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου