Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

 Σάκης Μουμτζής 23-08-2020


To σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ και οι Έλληνες κομμουνιστές

...

Στην Ελλάδα το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ—Μολότοφ βρήκε το ΚΚΕ στην παρανομία λόγω της δικτατορίας Μεταξά. Οι κομματικές του οργανώσεις ήταν διαλυμένες και σχεδόν όλα τα ηγετικά του στελέχη ήταν στις φυλακές και στις εξορίες.


Όταν επιτέθηκαν οι Ιταλοί στην Ελλάδα, ο Ζαχαριάδης έγραψε την γνωστή πρώτη επιστολή που καλούσε σε συστράτευση υπό την ηγεσία του Μεταξά. Επειδή αυτή η επιστολή βρισκόταν εκτός γραμμής, ακολούθησαν άλλες δύο που ήταν προσαρμοσμένες στην νέα πολιτική της ΕΣΣΔ μετά το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Μιλούσε για ενδο—ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Όμως η πιο σοβαρή παρενέργεια του Συμφώνου καταγράφηκε τον Μάιο του 1941 όταν είχε καταλυθεί το Ελληνικό Κράτος, λόγω της κατάληψης της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Τότε είχε δοθεί η ευκαιρία στους 660 κομμουνιστές κρατούμενους στην Ακροναυπλία να αποδράσουν. Όμως η καθοδήγηση ( Ιωαννίδης—Μπαρτζώτας) δεν το επέτρεψε με το επιχείρημα πως οι Γερμανοί, ως σύμμαχοι, θα τους απελευθέρωναν. Όπως έπραξαν οι Βούλγαροι με τα στελέχη του ΚΚΕ που ήταν Σλαβομακεδόνες.

Τελικά 400 περίπου από τους Ακροναυπλιώτες εκτελέστηκαν κατά την διάρκεια της Κατοχής.

Θα μπορούσα να πω ότι το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ—Μολότοφ είναι μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας της ΕΣΣΔ. Αλλά τι νόημα θα είχε όταν δεν υπάρχει ούτε μια φωτεινή πτυχή; Όταν όλη την ιστορία την καλύπτει αίμα, δυστυχία και ανθρώπινος πόνος;

ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/politics/to-sumfono-rimpentrop-molotof-kai-oi-ellines-kommounistes/319098

Δεν υπάρχουν σχόλια: