Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

 

25-08-2020
ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!
23/8/1943. Ο ΕΛΑΣ δοξάζει την Αντίσταση στη Δόξα Γορτυνίας!
Δολοφονούν Γερμανό ιατρό που επισκεπτόταν Έλληνα ασθενή στο χωριό Δόξα και οι Γερμανοί ως αντίποινα δολοφονούν 11 κατοίκους και πλιατσικολογούν και καίνε όλα σχεδόν τα σπίτια του χωριού!

Η δολοφονία του ιατρού ήταν έργο του κομμουνιστή άπότακτου λοχαγού Χρήστου Στασινόπουλου, υπεύθυνου και πολλών δολοφονιών αμάχων Ελλήνων στην Αρκαδία το 1943-44 και αναμεμειγμένου στη δολοφονία των Γερμανών αιχμαλώτων στον Χελμό που προκάλεσε τα αντίποινα των Γερμανών στα Καλάβρυτα.
Στο ετήσιο μνημόσυνο που γίνεται στη Δόξα, αναφέρονται οι φυσικοί αυτουργοί Γερμανοί, αλλά ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ για τους ηθικούς αυτουργούς του «ηρωϊκού» ΕΛΑΣ! Η Ιστορία περνά μισή στις νεώτερες γενιές!
Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από Εκθεση του λοχαγού Δημητρίου Γιαννόπουλου, επικεφαλής Πατριωτικής Αντιστασιακής Ομάδος στη Γορτυνία, πριν συλληφθεί από τον ΕΛΑΣ, δικασθεί σε Λαϊκό Δικαστήριο και καταδικαστεί σε θάνατο με αναστολή.
Έγραψε ο λοχαγός Γιαννόπουλος το 1945 σε έκθεσή του προς το ΓΕΣ:
«...Το εσπέρας της 20 ή 21 Αυγούστου κατόπιν επιμονής μου τους έπεισα να με αφήσουν διότι πλέον δεν εκπληρώ κανένα προορισμόν. Συγκατετέθησαν να με αφήσουν ίνα μεταβώ εις το χωρίον μου Δόξα, όπου διαδραματίζεται νέα φρικτή τραγωδία εις βάρος του δυστυχισμένου αυτού χωρίου και των 1000 κατοίκων του με ηθικούς αυτουργούς τον Λοχαγόν Χρ. Στασινόπουλον και με εκτελεστάς τους Γερμανούς.
Πρέπει να σημειώσω όλην αυτήν την ιστορίαν, τα αίτια, τας αφορμάς και τους υπευθύνους.
Βαρέως ασθενής χωρικός ο Νικόλαος Λώλος ή Κοντύλης μετεφέρετο επί ημιόνου εις Ολύμπια ή Πύργον προς εξέτασιν και θεραπείαν. Εις το Δωδεκάμετρον επί της Δημ. οδού Τροπαίων Ολύμπια ένα Γερμανικόν Φυλάκιον 50 ανδρών κάποιος Γερμανός ανθρωπιστής εξετάζει τον ασθενή τον βάζει σε αυτοκίνητον και τον μεταφέρει εις το Γερμανικόν Νοσοκομείον Ολυμπίων ένθα υφίσταται πλήρη και λεπτομερή εξέτασιν πλην όμως η κατάστασίς του βαίνει προς θάνατον ουδεμία ελπίς σωτηρίας.
Με το ίδιο αυτοκίνητον τον μεταφέρουν εις το χωριό απόστασις 60 χλμ. Οι προύχοντες του χωριού εφιλοξένησαν τους δύο Γερμανούς ών ο είς ιατρός ή νοσοκόμος ήτο στο μαγαζί Παρασκευοπούλου. Όταν ανεχώρησαν τους προσέφερον οι χωρικοί λίγα σύκα, σταφύλια και μερικές γυναίκες τους έδωσαν αυθορμήτως περί τα 10 ωά. Ούτοι εξέφρασαν τας ευχαριστίας των. Οι χωρικοί τους ευχαρίστησαν και τους είπαν να ξανάλθετε στο χωριό, και αν έχετε να μας φέρετε λίγα κινίνα που έχομεν ελονοσίαν. Αυτοί λέγουν ναι θα ξαναέλθουμε αλλά επειδή δεν έχουμε κινίνα θα σας φέρουμε αττεμπρίνες.
Μετά 2 ημέρας επανέρχονται επί μοτοσυκλέττας δια να είδουν τον ασθενή και να τους φέρουν αττεμπρίνες. Κατά την μοιραίαν εκείνην στιγμήν παρευρίσκετο στο χωριό η ομάδα Στασινοπούλου με 20 αντάρτας και καταλαμβάνουν αμέσως θέσεις δια να φονεύσουν τους επισκέπτας. Οι χωρικοί και αι χωρικαί βλέποντας το κακό που τους περιμένει διαμαρτύρονται προς Θεού παιδιά, αδέλφια μας μην τους σκοτώσετε στο χωριό και μας κάψετε τα σπίτια μας!! Εις τας ικεσίας αυτάς δεν εκάμφθησαν τουναντίον μάλιστα αποτεινόμενοι προς τον κ. Κατσιαδράμην Πρόεδρον του λέγουν: Φύγετε απ’ εμπρός άτιμοι Γερμανόφιλοι είστε, θα σας κάψουμε.
Όταν οι επισκέπται απήλθον έξω από το χωριό δέχονται τα δολοφονικά πυρά και ο Ιατρός ή Νοσοκόμος πίπτει, ο έτερος τρέχει και διαφυγών φθάνει εις το φυλάκιον και αναφέρει τα διατρέξαντα.
Οι παλληκαράδες αντάρτες φεύγουν εγκαταλείποντας τους χωρικούς εις την τύχην των και εις την εκδικιτικήν μανίαν των Γερμανών. Επετέλεσαν άλλωστε το καθήκον των. Εξησφάλισαν την δημιουργίαν 1000 προλεταρίων και την ευκαιρίαν να τηλεγραφήσουν έξω ότι εφόνευσαν Γερμανούς –στείλατέ μας όπλα.
Οι Γερμανοί αφικνούνται και αρχίζουν την κτηνοδίαν
Οι χωρικοί πήραν τα βουνά.
Την 23η Αυγούστου επανέρχονται οι Γερμανοί δια την εκ θεμελίων καταστροφήν του χωρίου, δυνάμει εκδοθείσης Διαταγής εκ του Στρατηγείου των εν Βυτίνη.
Την νύκτα της 23ης έφθασα εγώ στο χωριό. Άμα τη αφίξει των Γερμανών έφυγα στο Δάσος δια να ίδω το φρικτό καταστροφικόν θέαμα όπερ περιέγραψα την επομένην με τα κάτωθι λόγια:
Οι φιλοπρόοδοι και Εθνικισταί κάτοικοι του χωρίου Δόξα υπέστησαν ολοκληρωτικήν καταστροφήν την 23-8-43.
[...} Άνω των 100 Γερμανοί Στρατιώται διηρημένοι εις ομάδας ανά πέντε περιήρχοντο τας οικίας. Αφού ηρεύνον ταύτας περισυνέλεγον ότι πολύτιμον και αρεστόν υλικόν εύρισκον εντός των οικιών και το μετέφερον εντός των αρμάτων, εντός δε της εκκλησίας μετέφερον τα περισυλλεγόμενα ζώα, χοιρινά, αιγοπρόβατα, βόας.
Μετά την επί δίωρον περισυλλογήν των πολυτίμων αγαθών των οικιών ήρχισαν να θέτουν πυρ εις τας οικίας αρχής γενομένης εκ των ακραίων τοιούτων. Το πυρ μετεδίδετο δια πυροβολισμών δια της χρησιμοποιήσεως εμπρηστικής σκόνης.
[...] Χάριν της ιστορίας κρίνω απαραίτητο να σημειώσω και τα κάτωθι:
–Άνθρωποι της Ε.Α.Μ. Παρασκευάς Τσίτσος, Ντάκης, Νικόλαος Νικολόπουλος ή Μανιάτης. Λουκάς Νικολ. κ.λ.π. επωφελήθησαν της ευκαιρίας να πλιτσικολογήσουν και να κλέψουν από τας οικίας.
Άνθρωποι της Ε.Α.Μ. κουμμoυνιστές του εγγύς χωρίου Καλλιανίων πρωτοστατούντος του υπευθύνου Καλλιανίων Παπαβασιλείου ήλθον εις το χωρίον μετά την καταστροφήν και φέροντες μαζύ των γραμμόφωνον έστησαν γλέντι εις την πλατείαν και χορόν. Εχαίροντο οι άνθρωποι αυτοί δια την καταστροφήν, δια την δημιουργίαν 1000 προλεταρίων δια το κατόρθωμά των να φτιάσουν 1000 δυστυχείς, 1000 δηλ. θύματα τα οποία αύριον θα χρησιμοποιήσουν ως κράκτας προς επιτυχίαν των ανομήμων σκοπών του, εχαίροντο διότι καταστρέφεται ο κόπος η αποταμίευσις, η ευτυχία και η ιδέα της ιδιοκτησίας.
Ποίον πολεμικόν σκοπόν εξεπλήρωσε η άνανδρος δολοφονία ενός στρατιώτου με αποτέλεσμα τοιαύτης εις βάρος μας καταστροφής. Δεν εχρειάζετο αυτό δια να μισήσωμεν τον κατακτητήν, το μίσος υπήρχεν. Έλαβον Διαταγήν του Στρατηγείου Μ. Ανατολής; Όχι.
Ο Άγγλος Σύνδεσμος είπεν ότι απαγορεύονται τοιαύτα χάριν του πληθυσμού και καταδικάζουν τους ηθικούς αυτουργούς. Αλλά οι κουμμουνισταί δεν υπακούουν. Παραλλήλως με τον Συμμαχικόν αγώνα εκτελούν και τον ιδικόν τους αγώνα, ή μάλλον εκμεταλλευόμενοι τον Συμμαχικόν αγώνα καλλιεργούν τον δικόν τους.
Πού είναι ο πολύς Χρήστος Στασινόπουλος με τον Ανθυπολοχαγόν Στεφανάκην που εφόνευσε τον Γερμανόν, να προστατεύσουν το χωριό το οποίον εξέθεσαν εις τον εχθρόν; ευρίσκονται εις την Αετοράχη θεώνται και χαίρονται –μιμούνται προφανώς τον Νέρωνα. Ήθελον να κτυπήσουν τον εχθρόν; κάλιστα να τον αντιμετωπίσουν επί οδού μακράν του χωρίου και ν’ αναλάβουν τας ευθύνας των πράξεών των, και όχι να τας επιρρίπτουν εις τους δυστυχισμένους χωρικούς.
Εάν καταδικάζω τους Γερμανούς ως εκτελεστάς τοιούτων εγκλημάτων, καταδικάζω ομοίως τους ηθικούς υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών οίτινες δεν είναι άλλοι παρά οι αντάρτες του ΕΛΑΣ.
Διαγράφεται καθαρά η επιδίωξις των κουμμουνιστών.
Δια των Γερμανών να καταστρέψουν την Χώραν και τους Έλληνας που πονούν τον τόπον.»
Πηγή: «ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΑΜΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΝ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΛΟΧΑΓΟΝ ΠΕΖΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΝ»
(Κατετέθη στο ΓΕΣ το 1945)

Δεν υπάρχουν σχόλια: