Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

 

Από προχθές ανέτρεξα ξανά στο κορυφαίο βιβλίο του Sir Basil Thompson, The Allied Secret Service in Greece για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1916..



Ειδικά για την εκστρατεία των Δαρδανελλίων, στην οποία επέμενε ο Βενιζέλος κατά απαράδεκτο τρόπο να εμπλακεί η Ελλάς, ενώ οι ίδιοι οι Βρετανοί ειδικά ο Ναύαρχος Kerr όχι μόνο εξέφραζαν αντιρρήσεις συνολικά για το εγχείρημα, αλλά αποθάρρυναν πλήρως τη συμμετοχή ελληνικού στρατού εκείνη τη στιγμή καθώς γνώριζαν τις βουλγαρικές προετοιμασίες προέλασης προς τη Μακεδονία.

Όλο το παίγνιο μεταξύ Συμμάχων Βρετανίας και Γαλλίας το 1914 αφορούσε τη δωροδόκηση της Βουλγαρίας αλλά και των Οθωμανών Τούρκων να εισέλθουν στο πλευρό της Αντάντ.
Εις βάρος βέβαια των ελληνικών συμφερόντων,έχοντας στο πλευρό τους ως χρήσιμο- πρόθυμο τον Ελ Βενιζέλο ο οποίος ακροβατούσε μεταξύ προσωπικής φιλοδοξίας εθελοτυφλίας και φιλήκοης υποταγής σε ξένα κελεύσματα χωρίς χειροπιαστό αντάλλαγμα.
Φυσικά υπήρχαν ιδίως στη Βρετανία κέντρα λήψης αποφάσεων που υποστήριξαν την Ελλάδα και προειδοποιούσαν διαρκώς για τη ρευστότητα της καταστάσεως και τις επιπτώσεις μιας διχοτόμησης της Ελληνικής επικράτειας.
Όταν η Βουλγαρία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, τότε μόνο οι Βρετανοί, στράφηκαν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά τον Εθνικό Διχασμό..αλλά.όχι με τον τρόπο που η φιλοβενιζελική ιστοριογραφία μεταγενέστερα απλουστευτικά παρουσίασε, αποσιωπώντας τις τεράστιες ευθύνες του Βενιζέλου.
Το βιβλίο είναι μια εξαιρετική πηγή που αξίζει να διαβαστεί στο πρωτότυπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: