31-01-2024
ΔΝΤ για Ελλάδα: Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, 2,5% του ΑΕΠ και το 2025, κάτω από 130% το χρέος το 2030
- Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη βασισμένη σε επενδύσεις και υψηλότερα εισοδήματα: Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2024, υποστηριζόμενο από επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, λόγω ανόδου του πραγματικού εισοδήματος.
- Επιτυχία στη μείωση της φοροδιαφυγής: Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, χάρη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
- Χαμηλότεροι φόροι- υψηλότερα φορολογικά έσοδα: Το ΔΝΤ τονίζει ότι, παρ' ότι η επιβάρυνση στην εργασία από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκε κατά 4,5% από το 2019, τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται σταθερά χάρη στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
- Η ανεργία έπεσε στα προ κρίσης επίπεδα: Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,5% το τρίτο τρίμηνο του 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
- Δραστική μείωση του δημόσιου χρέους: Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή του το 2020.
- Ενίσχυση τραπεζικού τομέα: Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ενισχυθεί, με σημαντική συμβολή των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε στο 3% το 2024, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών βελτιώθηκε.
- Η συνετή δημοσιονομική πολιτική εξασφαλίζει σταθερότητα: Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να παραμείνει υψηλό (2,5% του ΑΕΠ το 2025), εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030, φθάνοντας σε ποσοστό χαμηλότερο του 130%. Τονίζει, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καλύπτει το κόστος μελλοντικών μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου