Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Ρωσία: Νέα εκστρατεία «αποσταλινοποίησης» από τον Μεντβέντεφ

Από τον Δημήτρη Βιβόντζεν
Με το παράπονο θα μείνουν οι θαυμαστές 
του "πατερούλη των λαών"

Μόσχα.  Κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένα νέο σχέδιο «αποσταλινοποίησης» παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία. 

Με την ευκαιρία αυτή, μια έρευνα από το «Levada Center» έδειξε ότι η δημοτικότητα του Στάλιν είναι ακόμη ψηλά στη χώρα. 
Το Ινστιτούτο έρευνας Levada, το πιο αξιόπιστο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων στη χώρα, επικεντρώθηκε στην δημοτικότητα του Στάλιν σήμερα στη Ρωσία.

Όπως προκύπτει από την έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Kommersant,  το 45% των Ρώσων πιστεύει ότι  ο «Πατερούλης των λαών» διαδραμάτισε θετικό ρόλο στη σοβιετική ιστορία, ενώ το 35% πιστεύει το αντίθετο, το 20% δεν έχει άποψη. 
Ακόμα όμως και αυτοί  που θαυμάζουν τον άνθρωπο, απορρίπτουν τη λατρεία  στον ίδιον.

Με τον ίδιο τρόπο, το 48% των ερωτηθέντων έχουν θετική γνώμη (έναντι 22% αρνητικών γνωμών) για το  διάσημο Εικοστό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, το οποίο άνοιξε το δρόμο για την «αποσταλινοποίηση».
Ομοίως, το 62% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Ρωσία έχει απαλλαγεί ή είναι στη διαδικασία απαλλαγής από  τις συνέπειες του σταλινισμού, ενώ το 12% πιστεύει  ότι δεν θα είναι ποτέ εντελώς αλήθεια.

Η κριτική κατά του Στάλιν βιώνεται ως προσωπικές επιθέσεις

Ο Γεωργιανός Ιωσήφ Τζουγκασβίλι (1902)
που επονομάστηκε Στάλιν (Ατσάλι)

Για τον Αλεξέι Γκραζντανκίνε, αναπληρωτή διευθυντή του Levada Center, η δημοτικότητα του Στάλιν οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: 
Πολλοί Ρώσοι που έζησαν στην εποχή του εκλαμβάνουν τις κριτικές κατά του «ηγέτη» τους ως προσωπική επίθεση.

Η πολιτική ενίσχυσης της διάσημης καθετοποίησης της εξουσίας, που επιδιώκεται από τους ηγέτες εδώ και αρκετά χρόνια, κάνει τους ανθρώπους να ελκύονται από τις μεγάλες μορφές που εκφράστηκαν από τον Μέγα Πέτρο ή τον Στάλιν.
Η έρευνα αυτή -που πραγματοποιήθηκε  μετά το σχέδιο «αποσταλινοποίησης» του Ντμίτρι Μεντβέντεφ- παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από μια ομάδα της προεδρικής διοίκησης αρμόδια για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Οι πρώτες προτάσεις αφορούν την αντικατάσταση δύο εθνικών εορτών: 
Η Ημέρα της Εθνικής Ενότητας, που εορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου, θα μετονομαστεί σε  «Ημέρα της Εθνικής Συμφιλίωσης και της Μνήμης των Θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου». 
Η «Ημέρα της Αστυνομίας» (και όχι πια Ημέρα της Πολιτοφυλακής,  Σοβιετική ορολογία,  που εγκαταλείφτηκε  πριν από λίγο), θα εορτάζεται όχι πια στις 10 Νοεμβρίου, αλλά στις 7 Ιουνίου, ημερομηνία δημιουργίας της αστυνομίας από το Μέγα Πέτρο το 1718.

Θα θαφτεί ο Λένιν και θα ανοιχτούν όλα τα παραμένοντα μυστικά αρχεία
Ο Μέγας Πέτρος καραβομαραγκός (Άγια Πετρούπολη)
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης να θάφτει το σώμα του Λένιν, να γίνει υποχρεωτική η αναγνώριση των εγκλημάτων του ολοκληρωτικού καθεστώτος σαν προϋπόθεση για την πρόσληψη στο δημόσιο, ή ακόμη να ανοιχτούν όλα τα αρχεία που παραμένουν μυστικά. 
Επίσης, αναμένεται ότι οι οικονομικές αποζημιώσεις που χορηγούνται στα θύματα των εγκλημάτων του ολοκληρωτικού καθεστώτος θα παραπεμφθούν για επεξεργασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 
Αν και η «αποσταλινοποίηση» εγκρίνεται από την πλειοψηφία της ρωσικής πολιτικής τάξης, στο Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζουν να τρίζουν τα δόντια τους, όπου τη θεωρούν σχεδιασμένη πρόκληση για να «εκτρέψει την προσοχή του κοινού από την κρίση». 
Αυτό επαναβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ο Γκενάντι Ζουγκάνοφ στην ιστοσελίδα Ιντερφάξ. 
Ο κομμουνιστής ηγέτης εκτίμησε ότι οι ηγέτες θα ήταν καλύτερο «να επιχειρήσουν πραγματικές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας» και όχι «να ξαναγράψουν την ιστορία».
Rue89.com     11.04.2011
 

6 σχόλια:


fstav είπε...
Τηλεόραση καί εφημερίδες στήν Ελλάδα υμνούν καθημερινώς τούς συμμορίτες πού πρσπάθησαν νά μάς κάνουν σοβιετική επαρχία γιά νά βρεθούμε στό έλεος ενός παρανοϊκού δολοφόνου. Διαρκώς μιλούν γιά Δημοκρατικό Στρατό, Μπελογιάννη, ΕΛΑΣ, Μακρόνησο, Γυάρο, Χούντα καί αποκρύπτουν τήν δολοφονική δράση των οπαδών του Στάλιν καί τή βαρβαρότητα του καθεστώτος πού θά μάς φόρτωναν. Βέβαια τώρα πού βλέπω όλους τούς σοσιαληστές, τέως κνίτες, νά μένουν στήν Εκάλη, νά ζούν βασιλικά από τίς προμήθειες καί τίς μίζες του Δημοσίου νά κυκλοφορούν μέ μερσεντές, σκέφτομαι ότι θά έπρεπε οι Ελληνες νά έχουν ζήσει 50 χρόνια κομμουνισμού, νά μάθουν νά δουλεύουν σάν τά σκυλιά 12 ώρες τήν ημέρα χωρίς απεργίες, χωρίς συνδικάτα, χωρίς πορείες καί καταλήψεις καί γιά ένα πιάτο φαΐ, νά μήν τολμούν νά κάνουν κριτική καί πολιτικές συζητήσεις, νά μήν ψηφίζουν, νά μήν επιτρέπεται η μετανάστευση ακόμα καί εντός της χώρας, ενώ όποιος βεβηλώνει τό πανεπιστήμιο νά στέλνεται στήν Σιβηρία, οι δέ εγκληματίες νά τιμωρούνται μέ θανατική καταδίκη... Θά έπρεπε νά έχουν δολοφονηθεί καί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στά γκουλάγκ, γιά νά λειτουργήσει αυτός ο λαός ορθώτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: