Η απομάκρυνση των βρετανικών Βάσεων αποτελεί σταθερή θέση όλων των πολιτικών κομμάτων, όπως αυτή εκφράστηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Λεμεσό το Πολιτικό Γραφείο του τέως ΥΠΕΞ Γιώργου Λιλλήκα με θέμα
‘’Η Βρετανική Πολιτική στο Κυπριακό και το χαρτί των Βάσεων’’.
Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές προσεγγίσεις. Μιλώντας εκ μέρους του ΑΚΕΛ, το μέλος της Κ.Ε Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως «το κεφάλαιο βρετανικών Βάσεων είναι ένα πικρό κατάλοιπο της αποικιοκρατίας που αποτελεί, μετά την εισβολή και κατοχή, μια δεύτερη ανοιχτή πληγή στο κορμί της Κύπρου και συνιστά αναχρονισμό που προκαλεί σε κάθε στιγμή τον πατριωτισμό του κυπριακού λαού».
Ο κ. Δαμιανού είπε πως υπάρχουν νομικές δυνατότητες για απομάκρυνση των Βάσεων από την Κύπρο λόγω της παραβίασης από τη Βρετανία της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, καθώς από το 1965 οφείλει στην κυπριακή Κυβέρνηση γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν τήρησε την υποχρέωση της να ζητείται από την Κυπριακή Δημοκρατία η παραχώρηση σχετικών δικαιωμάτων για τη στάθμευση δυνάμεων άλλης χώρας και δεν ανέλαβε τις εγγυητικές της υποχρεώσεις την κρίσιμη ώρα της τουρκικής εισβολής.
Ξεκαθάρισε επίσης τη θέση του κόμματος του ότι «σε μια Κύπρο που αγωνίζεται για λύση του Κυπριακού, προέχει η επικέντρωση των προσπαθειών μας στην επίλυση του μεγαλύτερου από τα δύο κακά, που είναι η κατοχή της πατρίδας μας από την Τουρκία» και πρόσθεσε πως «μια σωστή λύση του Κυπριακού, που θα ενώνει πραγματικά το λαό μας, θα προσφέρει νέες δυνατότητες και ταυτόχρονα θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό τον κοινό αγώνα του κυπριακού λαού, στο σύνολό του, για απομάκρυνση των Βάσεων».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως «είναι στο χέρι μας, με σωστή πολιτική διαχείριση, να μετατρέψουμε σε πράξη τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, για να αποτρέψουμε και τις δυσμενείς επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής αλλά και της παρουσίας των ΒΒ» και υπέδειξε πως, ενώ όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι οι ΒΒ θα πρέπει να αποχωρήσουν, το ερώτημα που παραμένει είναι το πότε.
«Σε αυτό το ζήτημα πρέπει πρώτα μεταξύ μας να έχουμε μια στρατηγική, ξεκινώντας από την αρχή ότι όλοι θέλουμε να φύγουν, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον τρόπο και πως πιο αποτελεσματικά θα πετύχουμε αυτόν το στόχο», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε «φεύγουν οι Βάσεις ή όντως η Κύπρος, ως ευρωπαϊκή χώρα, παίζει ευρωπαϊκά και με βάση τις ευρωπαϊκές πολιτικές, την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, της συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, θέτουμε το ζήτημα ότι η αποχώρηση των Βρετανών από την Κύπρο θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές ανάγκες, σε μια περιοχή που έχει και η Ευρώπη ειδικό ενδιαφέρον, δηλαδή τη Μέση Ανατολή;»
Η αμβισβήτηση των ΒΒ από την πλευρά της Κύπρου αποτελεί «εθνική επιταγή», σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Γιώργο Κολοκασίδη, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι «ωφελεί την πολιτική μας να αμφισβητήσουμε το καθεστώς των Βάσεων και δεν συμφωνώ ότι δημιουργούμε δεύτερο μέτωπο, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αφού ήδη υπάρχει δεύτερο μέτωπο, με τον τρόπο που φρόντισαν να μας δημιουργήσουν οι ίδιοι οι Βρετανοί».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε από την πλευρά του ότι «ασφαλώς ύψιστη προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μας οδηγεί σε ανοχή απέναντι στην κολοσσιαία παρανομία που συνιστά η παρουσία των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο».
Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε πως ήδη έχουμε αργήσει να ανοίξουμε το θέμα της αποχώρησης των βρετανικών Βάσεων και πως αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου για ένταξη στην Ε.Ε. ή αμέσως μετά.
Η ΓΓ των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε πως θέση του Κινήματος είναι ότι «η λειτουργία των ΒΒ δεν μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας». Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.
ΠΗΓΗ: ”ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”, Αναδημοσίευση απο NATIONALPRIDE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου