Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Γ. Χατζημαρκάκης:Το θέμα των μεταναστών είναι πανευρωπαϊκό

Η Ιταλία με το να δώσει προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα σε εκατοντάδες Τυνήσιους μετανάστες τάραξε τα νερά και έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την έλλειψη ενιαίας πολιτικής της Ευρώπης έναντι στο μεταναστευτικό.


Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω στο μεταναστευτικό, παραχωρώντας βίζα σε εκατοντάδες Τυνήσιους που βρέθηκαν στην Ιταλία και θέλησαν να περάσουν στη Γαλλία. Η τελευταία έκλεισε για λίγο τα σύνορα Σένγκεν φέρνοντας στην επιφάνεια την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που υπάρχει πάνω στο θέμα. Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και δήλωσε σχετικά:

«Λέμε πως έχουμε κοινή πολιτική στο θέμα των προσφύγων, ότι έχουμε το Δουβλίνο 1 και 2 αλλά αυτό δεν λειτουργεί. Και δεν λειτουργεί γιατί εμείς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη τα κάνουμε λίγο εύκολα τα πράγματα. Λέμε εμείς έχουμε το Δουβλίνο 2, και έχουμε κοινή πολιτική ασύλου, αλλά την ευθύνη την έχουν οι χώρες της Μεσογείου, αυτές που πρώτες δέχονται τους μετανάστες στο έδαφός τους ή για να το πούμε διαφορετικά, δεν μπορούν να αποτρέψουν την είσοδό τους. Ο Μπερλουσκόνι με αυτή του την κίνηση έσπασε αυτή την αρχή και προκάλεσε τους άλλους Ευρωπαίους. Τώρα τίθεται το ερώτημα της ελλιπούς αλληλεγγύης. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα στην ΕΕ. ότι δεν έχουμε κοινή πολιτική προσφύγων και ασύλου».

Μεγάλη η πίεση προς την Ελλάδα
Ήταν σωστό ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραβίασε τη συνθήκη του Σένγκεν;
«Νομικά δεν ήταν σωστό, αλλά από την πλευρά της Ιταλίας κατανοητό", είπε ο Χατζημαρκάκης. Διότι οι 26.000 Τυνήσιοι δεν ήθελαν να μείνουν στην Ιταλία αλλά ήθελαν να πάνε στη Γαλλία ή στο Βέλγιο. Οι περισσότεροι μιλάνε γαλλικά και ήθελαν να πάνε να βρουν άλλους Τυνήσιους. Από την άλλη πλευρά όμως όποιος θέλει να βγει από το Σένγκεν θα πρέπει να βγει και από την ΕΕ».

Ο κ. Χατζημαρκάκης επαναλαμβάνει πως η απόφαση της Ιταλίας ήταν πολιτικά σωστή:
«Από τη δεκαετία του 1980 δεκαέξι χιλιάδες μετανάστες πέθαναν. Οι έντεκα χιλιάδες στη Μεσόγειο. Η πίεση στην Ευρώπη είναι τεράστια. Εμείς οι Βορειοευρωπαίοι λέμε πως είναι πρόβλημα των χωρών της Μεσογείου. Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε να μην στέλνει πλέον μετανάστες στην Ελλάδα πίσω διότι οι συνθήκες κράτησης δεν είναι αυτές που επιβάλει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκεί όμως στην Ελλάδα η πίεση από τα κύματα μεταναστών είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούν πια να το αντιμετωπίσουν με τον απαιτούμενο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μερικές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα δέχονται μεγάλες πιέσεις και εμείς δεν πρέπει να τις αφήσουμε μόνες τους».

DLF / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθυνη Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15035312,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: