Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Εγκρίθηκε το ν/σ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις συμβάσεις προμηθειών

Του Δημήτρη Μπεκιάρη - Στην έγκριση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την υιοθέτηση της Οδηγίας 2009/81/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατατίθεται άμεσα στη βουλή. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι η Βουλή είναι το πλέον αρμόδιο όργανο για το διαδικαστικό πλαίσιο των αμυντικών πρωτοβουλιών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι και την κατακύρωση της κάθε προμήθειας.

Οι εγγυήσεις διαφάνειας περιλαμβάνουν τον διαρκή έλεγχο της Βουλής και τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα ισχύουν τόσο για τις συμβάσεις, οι οποίες εμπίπτουν στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κάθε άλλη σύμβαση, η οποία αφορά στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και στην εφαρμογή των κριτηρίων τα οποία απορρέουν από την αρχή της ασφάλειας και του εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την εθνική αμυντική βιομηχανική πολιτική. Η εθνική αμυντική βιομηχανική πολιτική θα αποτελέσει προϊόν απόφασης με βάση το νέο νόμο από το ΚΥΣΕΑ, έπειτα από γνώμη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και από διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και κυρίως με τους φορείς της αμυντικής βιομηχανίας.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο δεκαπενταετές Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος είναι μειωμένος κατά 70% σε σχέση με το δεκαετές πρόγραμμα ΕΜΠΑΕ της χρονικής περιόδου 2006 – 2015, το οποίο καταργείται. Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον σε βάθος χρόνου σχεδιασμό και χωρίς να θίγεται η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, το ανώτατο ετήσιο όριο πληρωμών για τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα υπερβαίνει τα 850 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν θα υπερβαίνει το 0,3% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το όριο αυτό συνιστά «εγγύηση εκλογίκευσης και διαφάνειας, καθώς οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων και τελικά το ΓΕΕΘΑ έκαναν πάρα πολύ προσεκτικές και καλά στοχευμένες επιλογές μέσα από την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων».
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: