Τρίτη, 3 Μαΐου 2011
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί ράπισμα στους πλασοτγράφους της Ιστορίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΤΗΣ
Πρώην Υπουργός
Στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, έγιναν πρόσφατα τα εγκαίνια Εκθέσεως αρχαιολογικών θησαυρών της Μακεδονίας, με τίτλο «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο» από τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Μ. Βρετανία Αριστείδη Σάδη. Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται περισσότερα από 550 εκθέματα από ανασκαφές στις Αιγές, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, ενώ ορισμένα, όπως το ολόχρυσο στεφάνι από τον τάφο του πρόωρα χαμένου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηρακλή, δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ιστορικός και Καθηγητής της Οξφόρδης, μιλώντας στα εγκαίνια της εκθέσεως, δήλωσε «Ξαναγράφεται η ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης από ότι την ξέραμε μέχρι σήμερα». Ο ίδιος, με τρεμάμενη φωνή από την συγκίνηση, χαρακτήρισε την έκθεση ως τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Βρετανία, όσον αφορά την αρχαία Ελλάδα. Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, σε δήλωση του στην κρατική τηλεόραση, υπογράμμισε και το πολιτικό μήνυμα της εκθέσεως «Αποδεικνύει ότι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια είναι Μακεδονία είναι τουλάχιστον ανιστόριτοι. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Τρίτη 12 Απριλίου 2011). Είναι σαν να υποστηρίζει κάποιος ότι η Οξφόρδη είναι στη Λευκορωσία». Μετά τα ανωτέρω, τα κράτη που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» οφείλουν να ανακαλέσουν την απόφαση τους.
Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής 17.4.2011, στο Ένθετο «ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, σε ανταπόκριση από την έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο» με τίτλο «Εάν τα είχε δει ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ» αναφέρει ότι, ο Καθηγητής και ιστορικός του New College κ. Ρόμπιν Λέιν Φοξ είπε: «Οι Αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν Ελληνικά, χρησιμοποιούσαν Ελληνικά ονόματα, πίστευαν σε Έλληνες Θεούς, χρησιμοποιούσαν Ελληνικό ημερολόγιο, άρα ήταν Έλληνες. Ορισμένοι στην Αγγλία πιστεύουν ότι η εμμονή στο όνομα είναι Ελληνική χαζομάρα. Αλλά δεν είναι. Είναι τόσο παράλογο τα Σκόπια να θεωρούν ότι είναι Μακεδόνες. Είναι σαν να έλεγα ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν στο Μινσκ και ότι η περιοχή της Οξφόρδης βρίσκεται στη ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ. Η Ελλάδα είναι δικαίως δυσαρεστημένη. Αν ερχόταν στην έκθεση ο κύριος Μπους θα ντρεπόταν» (σ.σ. επειδή αναγνώρισε τη FYROM). «Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζωρτζ Μπους (υιός), ούτε ιστορικός είναι, ούτε αρχαιολόγος και όπως άλλοι ηγέτες και κράτη, παραπλανήθηκε από Συμβούλους. Επηρεάστηκε και ονόμασε τα Σκόπια «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πιστεύω ότι ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζωρτζ Μπους, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με το μεγάλο θέμα που απασχολεί πολλές χώρες, δηλαδή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα συνδέσει το όνομα του και με τον σεβασμό της ιστορικής αλήθειας ανακαλώντας την ονομασία των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ ότι το λεγόμενο Μακεδονικό (Σκοπιανό) ανήκει στην ιστορία και μένει να προβάλλεται ο ρόλος των Μακεδόνων και ειδικότερα του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου (κυρίως) και των διαδόχων του, στην ιστορία και πολιτισμό. Ο Μέγας Αλέξανδρος όρισε Σατράπες Πέρσες στην Βαβυλωνία, Αρμενία και Καρμανία αυτό μπορούσε να σημαίνει ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει Πέρσες ως μετόχους στη Διοίκηση. Τέτοια πεφωτισμένη πολιτική στον ηττημένο εχθρό δεν υπάρχει στην ιστορία της Ευρώπης και Ασίας με εξαίρεση τον Φίλιππο μετά τη Μάχη της Χαιρώνειας (Χάμουντ, Μέγας Αλέξανδρος, Παράρτημα ΙΒ, σελ. 200).
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επισημάνσεις Άγγλου Καθηγητού κ. Ρόμπιν Λέιν Φοξ, περί του ότι: «Ξαναγράφεται η ιστορία της αρχαίας Ελληνικής τέχνης από ότι την ξέραμε μέχρι σήμερα». (του έκαναν πολύ εντύπωση τα χρυσά εκθέματα της Μακεδονικής μεταλλοτεχνίας) και το πολιτικό του μήνυμα στην κρατική τηλεόραση: «Αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια είναι Μακεδονία είναι τουλάχιστον ανιστόριτοι».
Ως Μακεδών ευχαριστώ τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο και την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη για την οργάνωση αυτής της λαμπρής εκθέσεως, στο ονομαστό Μουσείο ASHMOLEAN της Οξφόρδης.
Μαζί με τη μεγάλη χαρά που αισθάνομαι από τις ανωτέρω δηλώσεις του Καθηγητού κ. Ρόμπιν Λέιν Φοξ, θέλω με ευγνωμοσύνη να φέρω στη μνήμη μου τον μεγαλύτερο στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος Μακεδόνα, τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εμπιστεύθηκε σε μένα την Διεύθυνση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης από το 1974-81 και θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα στην εμπιστοσύνη του, διότι με το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών και μεταφρασμένο σε 7 γλώσσες βιβλίο μου «Η Πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας» και τον μακροχρόνιο αγώνα μου, συνέβαλα με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τον τ. Πρόεδρο της Εταιρείας Καθηγητή κ. Βαβούσκο, τον ε.τ. Πρέσβη κ. Ευάγγελο Κωφό, τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαο Μέρτζο, τον κ. Κωνσταντίνο Χιώλον, της Μακεδονικής Εστίας, τον πρώην Υπουργό κ. Στέλιο Παπαθεμελή, την «Μακεδονική Εστία», Συλλόγους Μακεδόνων και άλλους, στην προβολή της ιστορικής αλήθειας για το θέμα της Μακεδονίας, που τον αείμνηστο Μακεδόνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή απασχολούσε συνεχώς.
Ο πρόσφατα ανακηρυχθείς από την Καθολική Εκκλησία σε Όσιο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, την 31.12.1980 ανακήρυξε τους γεννηθέντες στη Θεσσαλονίκη Έλληνες Αδελφούς Μοναχούς Μεθόδιο και Κύριλλο «Ουράνιους προστάτες της Ευρώπης». Την Εγκύκλιο του την έστειλε και στον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μακεδόνα Κωνσταντίνο Καραμανλή. Την 22α Απριλίου 1990 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, μιλώντας στο Welehrad της Τσεχοσλοβακίας ενώπιον 700.000 πιστών προ του τάφου του Μεθοδίου, δήλωσε: «Τον ακρογωνιαίο λίθο της Ενωμένης Ευρώπης δεν τον συναντούμε μόνο στο Μόντε Κασίνο, όπου ο Άγιος Βενέδικτος αφιερώθηκε στην εδραίωση της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και εδώ στη Μοραβία, όπου οι δύο Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος από τη Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας, χάραξαν την Ελληνική και Βυζαντινή παράδοση στην ιστορία της Ευρώπης. Το ότι ημείς οι Σλάβοι είμαστε Χριστιανοί, το οφείλουμε σε αυτούς».
Νίκος Μάρτης, πρώην Υπουργός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου