Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο σε 15 «οικόπεδα»

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Γεωτρύπανα σε 10 με 15 θαλάσσια «οικόπεδα», νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, θα κατέβουν, μέσα στο 2012. Θα ερευνηθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διεθνείς εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, για τις περιοχές νότια της Κρήτης.
 
Η επίσημη πρόσκληση για τις σεισμικές έρευνες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Στόχος είναι, μέσα στο 2012, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διεθνή γύρο παραχωρήσεων, με περίπου 10-15 οικόπεδα (blocks). Η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, συνοδεύεται από επίσημο χάρτη, ο οποίος ορίζει ως περιοχή έρευνας τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Πεδία ερευνών
Παράλληλα, ετοιμάζεται, με τη μέθοδο του Open Door, η προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων: στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο. Ανοιχτή είναι η δυνατότητα να υπάρξει και τρίτη εναλλακτική λύση, από ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε σεισμικές έρευνες και σε άλλες περιοχές.
Αυτό γίνεται, για να αξιοποιηθεί κάθε είδους δυνατότητα και πιθανότητα να υπάρχουν πληροφορίες, που δεν βρίσκονται στη διάθεση του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, οποιαδήποτε αξιόπιστη διεθνής εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου διαθέτει στοιχεία ή ενδείξεις για ύπαρξη οικονομικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της με επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο.
Οι υπηρεσίες του οποίου, στη συνέχεια, εφόσον η πρόταση είναι τεκμηριωμένη, την κάνουν αποδεκτή, και εκδίδουν διακήρυξη, που αποστέλλεται για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Το Υπουργείο ΠΕΚΑ κάνει, παράλληλα, μία προσπάθεια να συγκεντρώσει σε ενιαία βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία ερευνών και μελετών, που έχουν γίνει κατά καιρούς για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στο μεταξύ, θεωρείται βέβαιο ότι τέτοια στοιχεία, προερχόμενα από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, έχουν διοχετευτεί σε ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Με τη μέση γραμμή τα δικαιώματα
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ενημερώνοντας τις επιτροπές Εξωτερικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για τους υδρογονάνθρακες, αναφέρθηκε σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Και προσπάθησε να προσγειώσει, όσους καλλιεργούν προσδοκίες για μεγάλα και άμεσα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ επισήμανε: -«Ο χάρτης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 5/9/2011, και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πριν από λίγες μέρες, στις 3/12/2011, περιλαμβάνει για την περιοχή έρευνας, τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έτσι όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση την εθνική διαπραγματευτική θέση και τις αρχές του διεθνούς δικαίου». Εξήγησε τη σημασία της θέσπισης ορίων για την ΑΟΖ, λέγοντας: «Στο άρθρο 156 του Ν.4001/2011, για πρώτη φορά στην έννομη τάξη της χώρας, η διαπραγματευτική μας θέση απέκτησε ισχυρή νομική υπόσταση και υποχρεωτικότητα».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι: «Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (αφ’ ής κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης, τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών, από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης». Η διατύπωση αυτή αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Έσοδα για το Δημόσιο έως και 1,5 δισ. δολ. ετησίως για 25 χρόνια
ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ενημερώνοντας τις επιτροπές Εξωτερικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δήλωσε χαρακτηριστικά: -«Κανείς δεν πρέπει να εξαπατά τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι αύριο, του χρόνου ή τον μεθεπόμενο χρόνο, μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσδοκά πολλά δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος εικοσαετίας και, για να γίνει η εξόρυξη, απαιτείται μακροχρόνια προετοιμασία. Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου, «η οποία προσέλαβε τον πρώτο τεχνικό σύμβουλο το 2005 και το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά το 2011».
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ εκτίμησε ότι, σε ένα χρόνο, από σήμερα, το Δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια αν, πού και πόσους υδρογονάνθρακες έχει το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης. Για τα βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου αναφέρθηκε ότι αξιόπιστοι επιστήμονες εκτιμούν ως ρεαλιστικό ένα σενάριο κάλυψης ποσοστού 20%-30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, τα επόμενα 30 χρόνια.
Αυτό συνεπάγεται μείωση δαπανών για την αγορά αργού πετρελαίου, κρατικά έσοδα, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο, για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών, γύρω στα 10 με 12 δισ. ευρώ. Είναι, άρα, προφανές το όφελος από την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής, αλλά και από τις νέες πηγές εσόδων του κράτους. Ο κ. Μανιάτης είπε ότι, με όλες τις αβεβαιότητες που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε μια ρεαλιστική υπόθεση εργασίας, η οποία είναι: Μόνο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, και με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανά νέα μεγέθη, που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, αναμένονται «3 έως 4 Πρίνοι». Αυτό σημαίνει 300-500 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.
Αν θεωρήσουμε μια μέση τιμή 80-100 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα 20-25 χρόνια, μπορούμε να αναμένουμε, για το ελληνικό δημόσιο, έσοδα της τάξης των 15-20 δισ. δολαρίων. Από το Ιόνιο Πέλαγος, συνέχισε ο υφυπουργός, «με βάση τουλάχιστον τα μέχρι σήμερα γνωστά κοιτάσματα, περιλαμβανομένων των «Αχιλλέα» και «Πύρρου», κοιτασμάτων που βρίσκονται ανοιχτά της Κέρκυρας, μπορούμε να περιμένουμε έσοδα έως και 1,5 δισ. δολ. κάθε χρόνο, τα επόμενα 20-25 χρόνια».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο ενδεχόμενο να πληγεί ο θαλάσσιος τουρισμός από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης ήταν καθησυχαστικός. Είπε ότι «ο κίνδυνος να σημειωθεί ατύχημα ρύπανσης ή αστοχία είναι μηδενικός». Και πρόσθεσε ότι οι προδιαγραφές θα είναι πιο αυστηρές ακόμα και από αυτές της Νορβηγίας, λόγω της σεισμικότητας στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: