Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Le texte réprimant la négation du génocide arménien est adopté

Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το κείμενο που απαγορεύει την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων
LEXPRESS.fr,
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο
για την άρνηση των γενοκτονιών.
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο για την άρνηση όλων των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, παρά τις απειλές και την αγανάκτηση της Τουρκίας. 
Για εκείνους που υποστηρίζουν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι μια ιστορική ημέρα. Μια μέρα, στην οποία συμμετείχε μόνο μια χούφτα βουλευτών.
Η Εθνοσυνέλευση ήταν πράγματι πολύ αραιή για την ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την άρνηση των γενοκτονιών,
συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.
Το κείμενο που ψηφίστηκε  δια ανάτασης χειρός, εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πενήντα παρόντων βουλευτών, μισή ντουζίνα ψήφισε κατά. Και αυτό παρά τις απειλές και την αγανάκτηση της Τουρκίας και την παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών έξω από την Εθνοσυνέλευση. 
Το κείμενο προβλέπει ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο € 45.000 σε περιπτώση άρνησης μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζεται από το νόμο. Η Γαλλία αναγνωρίζει δύο γενοκτονίες, αυτή των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αυτή των Αρμενίων, αλλά τιμωρούσε μέχρι σήμερα την άρνηση της πρώτης. 
Το κείμενο πρέπει τώρα να περάσει από τη Γερουσία. 
Ο κεντρώος βουλευτής Jean-Christophe Lagarde ζήτησε από την κυβέρνηση, κατά την τελευταία αιτιολόγηση,  να το γράψει γρήγορα «στην ημερήσια διάταξη» του δευτέρου τμήματος του Κοινοβουλίου. 
Από την πλευρά της, ο βουλευτής Renaud Muselier (UMP) εξέφρασε τη λύπη του για «την κρατική άρνηση» της τουρκικής κυβέρνησης κατά της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ δήλωσε ότι το κείμενο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της ομάδας του «δεν είναι νόμος κατά της Τουρκίας»." 
Ο σοσιαλιστής Dominique Raimbourg, επίσης υπέρ του νομοσχεδίου, το χαρακτήρισε «λογική επέκταση» του νόμου του 2001, που αναγνωρίζει την πραγματικότητα της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ σημειώνει ότι η συζήτηση του «δεν ήταν ίσως για να κατευνάσει τα πάθη λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: