Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση Διαμαντοπούλου στην «επικήρυξη» καθηγητών ΑΕΙ στην Πάτρα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011, 17:09
Απάντηση έδωσε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου στα περιστατικά που συνέβησαν στις αρχές της εβδομάδας κατά των καθηγητών που εφαρμόζουν τον νέο νόμο- πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

Το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν είναι μεμονωμένο. Οι επιφυλάξεις ή οι αντιρρήσεις για το νόμο από την πλειοψηφία των Πρυτάνεων είναι κατανοητές και σεβαστές. Η οργανωμένη, όμως, αντίσταση στην εφαρμογή του νόμου είναι ευθεία βολή κατά της Δημοκρατίας.

Τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών δέχθηκαν απειλές, ενώ σε τοιχοκολλημένες αφίσες στο πανεπιστήμιο εμφανίζονται ως καταζητούμενοι και χαρακτηρίζονται «επικίνδυνοι για το Δημόσιο, Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο».



Πρόκειται τους πρώην πρύτανη Χρ. Χατζηθεοδώρου, πρόεδρο της επιτροπής, και τους πρώην αντιπρυτάνεις Παναγ. Γκούμα, Γεώργιο Σταυρόπουλο, Κωνσταντίνο Βαγενά και Διονύσιο Μπονίκο, που έστειλαν επιστολή σε όλους τους συναδέλφους τους ζητώντας την άποψή τους εάν πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι «μετά τις αμφισβητήσεις, τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, τις παρακωλύσεις, την αφίσα καταζητούμενων και τις άλλες απόπειρες εκφοβισμού που εκδηλώθηκαν από επωνύμους και ανώνυμους κύκλους στην πανεπιστημιακή κοινότητα κατά της οργανωτικής επιτροπής, η οποία έχει θεσμικά επιφορτιστεί να διοργανώσει την διαδικασία ανάδειξης του πρώτου συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών, και συνεκτιμώντας αφενός τη δήλωση των πρυτανικών Αρχών ότι "η διαδικασία κινείται εξ ορισμού εξωθεσμικά" και αφετέρου την αδιάφορη αντιμετώπισή της από το υπουργείο Παιδείας, ζητούμε να απαντήσετε εάν στηρίζετε ή όχι το έργο της επιτροπής».
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Χατζηθεοδώρου, «μεγάλος αριθμός μελών ΔΕΠ απάντησε θετικά».

Οι εκδηλώσεις ανοιχτής ή συγκεκαλυμμένης βίας, φαινόμενα τρομοκράτησης και εκφοβισμού, που καταγγέλλονται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχουν στόχο τη μη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα βρουν την παραμικρή ανοχή.

Θέλω να διαβεβαιώσω την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι, ως κατά το Σύνταγμα εποπτεύουσα αρχή και υπεύθυνη για την τήρηση των πανεπιστημιακών νόμων (άρθρο 16 παρ.5), η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πράξει το παν για την εφαρμογή του νέου νόμου, τον οποίο –υπενθυμίζεται, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία μόλις προ τριμήνου.

Για αυτό θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για το σεβασμό της νομιμότητας και τη λογοδοσία όσων αυθαιρέτως την αμφισβητούν.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011, 17:09

Δεν υπάρχουν σχόλια: