Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Τσεχία: Απεβίωσε ο Βάτσλαβ Χάβελ

Την τελευταία του πνοή άφησε στην Πράγα ο γνωστός συγγραφέας, δραματουργός και πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ εξαιτίας επιπλοκών από χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, όπως μετέδωσε η τσεχική τηλεόραση.

Ο Χάβελ ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας, από τις 2 Φεβρουαρίου 1993 ώς τις 2 Φεβρουαρίου 2003 και συμμετείχε ενεργά στη "Βελούδινη Επανάσταση" του 1989, την κατάρρευση δηλαδή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.

Γεννήθηκε το 1936 στην Πράγα από εύπορη μεγαλοαστική οικογένεια. Στα 12 χρόνια του σταμάτησε το σχολείο και δούλεψε χειρωνακτικά. Αργότερα συνέχισε σε ιδιωτικό σχολείο. Έως το 1967 είχε συλληφθεί τρεις φορές για τη συμμετοχή του σε αντικαθεστωτική δράση και πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια στις φυλακές.

Είχε προταθεί αρκετές φορές για το Νόμπελ Ειρήνης χωρίς να βραβευτεί. Τιμήθηκε όμως με σειρά βραβείων και διακρίσεις για την φιλειρηνική δράση του.

Για τα θεατρικά του έργα ο ίδιος διευκρίνιζε ότι «το θέατρο δείχνει την αλήθεια για την πολιτική: η πολιτική η ίδια είναι ο στόχος.»

Μαζί με τους Μίλαν Κούντερα, Πάβελ Κόχουτ και Ιβαν Κλίμα, ο Χάβελ θεωρείται ότι ανήκει στην αφρόκρεμα των τσέχων συγγραφέων της γενιάς του '60 - '70.

Δεν υπάρχουν σχόλια: