Παραιτήσεις στο ΑΠΘ μετά την τρίτη ακύρωση των εκλογών
Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την διοργάνωση της ψηφοφορίας ανάδειξης των εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου Διοίκησης. Την ίδια ώρα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου συμβουλίου διοίκησης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε ένα μήνα.
Η τετραμελής Οργανωτική Επιτροπή του ΑΠΘ - που συνεδρίασε μετά την ματαίωση για τρίτη φορά σήμερα των εκλογών, εξαιτίας της παρεμπόδισής τους από φοιτητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας - αποφάσισε ότι η «περαιτέρω παραμονή της στερείται αντικειμένου και νοήματος», καθώς η προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου της έχει λήξει (στις 16/1/2012) ανυπαίτια, γεγονός, που όπως επισημαίνει, «εξελίσσεται πλέον σε ένα είδος ομηρίας της, χωρίς εμφανή προοπτική».Στην επιστολή παραίτησης αναφέρεται ότι η Επιτροπή έφερε εις πέρας όλες τις φάσεις τής εκλογικής διαδικασίας, σε ό,τι αφορά οργανωτικά ζητήματα, «εν μέσω μέγιστων δυσκολιών, έντονων και εμφανών πρακτικών παρακώλυσης, συνεχών λοιδοριών-συκοφαντιών-απειλών, υπεξαγωγής των αρχείων της επιτροπής, καθώς και ασκήσεως βίας, που προκάλεσαν ακόμη και την αυτεπάγγελτη επέμβαση της εισαγγελικής αρχής».
Στην Επιτροπή συμμετείχαν ο πρώην πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος ως πρόεδρος και οι πρώην αντιπρυτάνεις Σταύρος Πανάς, Αθανασία Τσατσάκου, Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη.
Όπως εκτιμάται, ο ορισμός των νέων μελών της Οργανωτικής Επιτροπής θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία της αρχαιότητας των μελών ΔΕΠ, σε μελλοντικό χρόνο.
Ψήφισμα της Συγκλήτου
Νωρίτερα, συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, με μοναδικό θέμα συζήτησης την διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της εκτίμησαν ότι η Οργανωτική Επιτροπή «έχει ολοκληρώσει το έργο της», ότι θα πρέπει να ξεκινήσει νέος διάλογος σε νέα βάση για όσα συμβαίνουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και οι σχετικές εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου.
«Απευθύνουμε προς όλους, τόσο προς τους φορείς νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, όσο και προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την έκκληση να προταχθεί ο ουσιαστικός διάλογος για τις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες, πολύ περισσότερο σήμερα που υπάρχουν ώριμες και επεξεργασμένες θέσεις», αναφέρει σε ψήφισμά της και επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο δεν πρέπει να έχει ορόσημο τον διχασμό και τις συγκρούσεις.
Με αφορμή την ματαίωση των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης, η Σύγκλητος εκφράζει την αποδοκιμασία της για την παρεμπόδιση έκφρασης της ελεύθερης γνώμης στον ακαδημαϊκό χώρο και επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αστυνομική παρέμβαση θα αποτελούσε «επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι «η πόλωση και ο διχασμός δε μπορούν να αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας μεταρρύθμισης για την ανώτατη εκπαίδευση» και ότι «τα πανεπιστήμια πρέπει να επανέλθουν σε ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία».
Σε ένα μήνα οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πάλι, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου συμβουλίου διοίκησης πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε ένα μήνα, αφού η σημερινή εκλογική διαδικασία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κατάληψης. Όσον αφορά τον τόπο και τον τρόπο εκλογής, αναμένεται να γίνουν γνωστά με νεότερη ανακοίνωση.
Οι εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της κατάληψης που είχε γίνει στο κτίριο της Πρυτανείας από φοιτητές και μέλη ΔΕΠ που διαμαρτύρονται κατά του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, έξω από το κτίριο της Πρυτανείας καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου