Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη

της Ελίνας Γαληνού
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της χώρας μας τον ρώτησε ευθέως "εάν θεωρεί σωστή κίνηση την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ".
Ο κ. Ολάντ, ανταποκρίθηκε λέγοντας "είναι μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη". Επισήμανε μάλιστα την πρόθεση της Γαλλίας να συνεργαστεί με την Ελλάδα ώστε να
συνεκμεταλλευτούν οι δύο χώρες αυτά τα κοιτάσματα", ενώ τόνισε πως όλα θα εξελιχθούν βάσει του Δικαίου της Θαλάσσης.Ομως, όπως γνωρίζουμε, η υπόθεση ΑΟΖ συζητείται ευρέως εδώ και καιρό, είτε ως κίνηση που θα πρέπει να γίνει άμεσα, είτε ως θέμα που θα πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής για να μην αναμοχλεύσουμε την οργή της Τουρκίας. Η Τουρκία βέβαια, συμπεριφέρεται όπως πάντα ως αδίστακτος παίκτης, προβάλλοντας τις ενστάσεις της όσον αφορά τις "μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας" και μη επιθυμώντας να ακολουθηθεί το Διεθνές Δίκαιο. Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια στάση μάλλον ενθαρρύνεται έμμεσα όταν δεν έχει δεχτεί καμία όχληση από διεθνείς παράγοντες, ή από την ΕΕ. Γι΄αυτό και η Ελλάδα, προέβη σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, ώστε να τεθούν επίσημα υπόψη του διεθνούς παράγοντα, οι συνεχείς αμφισβητήσεις της Τουρκίας σχετικά με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι αυτή η κίνηση θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, αλλά έστω και τώρα δεν είναι αργά.
Η Ελλάδα όμως, εάν ανακηρύξει ΑΟΖ όπως το δικαιούται και εφ΄όσον πληρεί τις προυποθέσεις, αναβαθμίζεται ενεργειακά και αποκτά άλλη υπόσταση μέσα στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης. Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στα στενά λόγω του χρέους με ίσως κάπως καλύτερο προφίλ από κείνο που είχε πριν δύο χρόνια ας πούμε. Η ΕΕ δηλώνει πως εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος και από άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.  Η αναβάθμιση της Ελλάδας λόγω ΑΟΖ, είναι ευνόητο ότι θα ανεβάσει κατά πολύ τις μετοχές μας, ενώ θα προσφέρει ανακούφιση στις μελλοντικές γενιές έχοντας κατοχυρώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό της πλούτο, κυρίως δε τον ενεργειακό. Ομως δεν είμαστε μόνοι μας και ούτε μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων μας. Αν όμως προχωρήσει το εγχείρημα, η ΕΕ θα έχει εξασφαλίσει μια καλή πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα την απεξαρτήσει από τις χώρες της Ανατολής.
Τον τελευταίο καιρό, οι συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ Αθήνας και εταίρων, δείχνουν θετικό κλίμα γύρω απ΄αυτή τη συνεργασία. Εάν όντως αυτό είναι ειλικρινές και πράγματι η Ελλάδα θα έχει ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, μπορεί να προβεί σε κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως τόνισε και ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Είναι ευνόητο ότι εάν συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι να υποστηρίξουν την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, θα έχουν κάνει ένα πολύ θετικό βήμα τόσο για την ενεργειακή αυτονομία τους , όσο και για την κατοχύρωση των θαλασσίων συνόρων και περασμάτων της Ευρώπης που συμπίπτουν με τα ελληνικά.
Το θέμα όμως είναι ότι η Τουρκία, θα παραμείνει απέναντί μας με όχι και τόσο συνεργάσιμη διάθεση. Μπορεί στις συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού μας και του Ερντογάν να ακούστηκαν φιλικοί τόννοι, αλλά στην συνέντευξη Νταβούτογλου, η πρόθεση ως προς την ΑΟΖ και το Διεθνές Δίκαιο, ήταν ξεκάθαρη. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι η Τουρκία επικαλείται προσωπικές της ενστάσεις ως προς το Διεθνές Δίκαιο, και πιστεύει ότι όλα θα λυθούν με τον διμερή διάλογο, αν και ήδη έχουν γίνει τόσοι κύκλοι συνομιλιών που δεν κατέληξαν πουθενά. Αυτά όλα τα σημεία θα πρέπει να τίθεται συνεχώς υπόψη των εταίρων, εφ΄όσον δεν είναι μόνο μέλη της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ, στο οποίο μετέχει και η Τουρκία. Τα δύσκολα με την γείτονα, μπορεί να τα μαντεύουν, αλλά καλύτερα απ΄όλους τα γνωρίζουμε εμείς. Εάν προχωρήσει η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-ΕΕ και η Ευρώπη στηρίξει τις ελληνικές κινήσεις για την κατοχύρωση ΑΟΖ, η χώρα μας θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένη από κάθε άποψη και σε πλήρη ετοιμότητα. Διότι η Τουρκία, ακόμα και αν δυσαρεστηθεί με μια τυχόν ελληνική-ευρωπαική συνεργασία, δεν θα διστάσει να χτυπήσει όπου δεί, ή να προσπαθήσει να περιπλέξει τα πράγματα επικαλούμενη τις "διμερείς σχέσεις", όπου και όποτε τη συμφέρει. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε ότι έτσι έχει μάθει να πορεύεται αυτή η χώρα.  Είναι πράγματι αποφασισμένοι οι εταίροι μας να μας στηρίξουν για το θέμα της ΑΟΖ, λαμβάνοντας υπόψη τους όλες αυτές τις παραμέτρους, ή την τελευταία στιγμή θα ενδώσουν προ μιας τουρκικής αντίδρασης, αποφεύγοντας να πυροδοτήσουν εντάσεις και πειθαναγκάζοντας και εμάς να το αποφύγουμε για τους ίδιους λόγους; Διότι κάθε κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, είναι ταυτόχρονα και ευρωπαικό.
Θα μου πείτε τώρα, ολόκληρη Ευρώπη και θα κάνει πίσω εάν θυμώσει η Τουρκία; Θεωρητικά δεν είναι ίσως λογικό και μάλλον μια τέτοια σκέψη υποβαθμίζει το σύνολο των ευρωπαικών χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και ημών. Ομως επειδή έχουν δεί πολλά τα μάτια μας μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας που δυστυχώς επαναλαμβάνεται, καλό είναι να είμαστε μετριοπαθείς ως προς το τι προσδοκούμε από τους άλλους και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Αλλωστε, αυτήν την καλή ευκαιρία, η Ευρώπη την αποκτά μέσω της χώρας μας, και αυτό αξίζουμε να μας το αναγνωρίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: