Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Eπιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στο καθήκον αστυνομικών


Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Νίκου Παπαγιαννόπουλου.
Μετά το πέρας τη τελετής στην ομιλία του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουµε φόρο τιμής στους πεσόντες της Ελληνικής Αστυνομίας. Στους ήρωες του καθήκοντος οι οποίοι έχασαν τη ζωής του στον βωμό της προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Να τιµήσουµε αυτούς που προέταξαν την τήρηση του όρκου τους πάνω από οτιδήποτε άλλο. Σε εποχές σαν την σημερινή, όπου ο αγώνας για την ατομική επιβίωση είναι αναπόφευκτα μεγάλος, οι πράξεις αλτρουισµού, τολμώ να πω, μοιάζουν µε παράταιρες στο όλο κλίμα. Αλλά ακριβώς σε τέτοιες εποχές όμως, οι θυσίες αυτές αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς πράξεις αυτοθυσίας δεν συναντώνται συχνά πλέον στην υπόλοιπη κοινωνία.
Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Νίκος Παπαγιαννόπουλος, τόνισε στην ομιλία του ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε αυτόν εδώ το χώρο, ο οποίος είναι ένας χώρος συμβολικός, χώρος μνήμης, χώρος χρέους, για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους θανόντες συναδέλφους μας».
Ανάφερε, επίσης, ότι «συναντηθήκαμε εδώ για να συνενώσουμε σήμερα και τα συναισθήματα μας, τις ψυχές μας αλλά για να κάνουμε και μια εσωτερική ενατένιση. Η φυσική μας παρουσία εδώ σήμερα δεν είναι παρά μόνο όλη η αστυνομική οικογένεια που στρέφει νοερά την προσοχή, τη σκέψη και τη ψυχή της, στους αθάνατους νεκρούς μας. Και με τον τρόπο αυτό τιμούμε τους συναδέλφους μας που πιστοί στον όρκο τους, στις αξίες, στο χρέος τους, έδωσαν το υπέρτατο αγαθό της ζωής».
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, μαζί με τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κιούλο.

Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και η λοιπή Φυσική Ηγεσία του Σώματος.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Τσουμάνης, ο Βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο κ. Δημήτριος Τσουκαλάς, ο κ. Θεόδωρος Τσίκας από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ και ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Επιπλέον παρέστησαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας, λοιπό αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, συγγενείς των θυμάτων αστυνομικών και πλήθος κόσμου.

Οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του υπουργείου.

Από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα 121 αστυνομικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα, είτε βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία είτε όχι, υπερασπιζόμενοι το καθήκον τους, τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών.
Οι θανάσιμοι τραυματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων.
Σπύρος Κουντούρης
Skountouris@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: