Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Τροπολογία κατέθεσαν 28 βουλευτές της συμπολίτευσης προκειμένου να αναιρεθεί ο νόμος που αύξανε τις ποινές σε περίπτωση που κάποιος είχε καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Διαβάστε τι αναφέρουν
Βουλευτές του κόμματος της συμπολίτευσης, κατέθεσαν τροπολογία μαζί με το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ', με την οποία ζητούν να αρθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβάλουν πιο βαριές ποινές και με την διαδικασία του αυτεπάγγελτου για άτομα που διαπράττουν εγκλήματα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της τροπολογίας, οι παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις θεσπίστηκαν στα πλαίσια της γενικότερης ανασφάλειας που προέκυψε έπειτα από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Παραθέτουν δεν και μέρος του κειμένου που τις συνόδευε και το οποίο αναφερόταν σε άτομα «Εκμεταλλευόμενα τις δημόσιες συναθροίσεις και τις ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών, άτομα, τα οποία καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, κρυμμένα πίσω από την ανωνυμία που τους προσφέρει αυτή η κάλυψη, τελούν κατά συρροή ποινικά κολάσιμες πράξεις».

Οι βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία όμως σημειώνουν πως οι ρυθμίσεις αυτές, φάνηκαν αδύναμες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ενώ για αυτές σημειώθηκαν σημαντικές ενστάσεις από επιστήμονες για την αντισυνταγματικότητά τους. "Η κάλυψη των χαρακτηριστικών σε κάθε περίπτωση, για να είναι ποινικά ενδιαφέρουσα, θα πρέπει να γίνεται προς το σκοπό απόκρυψης του προσώπου του δράστη και παρεμπόδισης ή ματαίωσης της αναγνώρισής του από τρίτους, και όχι για άλλους λόγους, που δεν σχετίζονται με αξιόποινες συμπεριφορές". σημειώνεται στην τροπολογία.

Εκείνο που ενδιαφέρει τους βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία είναι όπως αναφέρουν να μην αποτελεί η κουκούλα στοιχείο θεμελιωτικό αξιόποινης πράξης για περιπτώσεις που δεν συνδέονται με προσπάθεια απόκρυψης των χαρακτηριστικών. "Επομένως, η διαφύλαξη για παράδειγμα της υγείας του προσώπου με χρήση μάσκας ή μαντηλιού, όπως κατεξοχήν γίνεται σε περιπτώσεις συναθροίσεων με ευρεία χρήση χημικών από τις αστυνομικές αρχές, δεν μπορεί επουδενί να λειτουργεί ως στοιχείο θεμελιωτικό μιας αξιόποινης συμπεριφοράς, με αυστηρότερη μάλιστα τιμώρηση."

Δεν υπάρχουν σχόλια: