Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

9/4/15


Παντελής Σαββίδης: Το Ποντιακό Κίνημα και η έκρηξη του υποσυνείδητου

Ένα από τα σημαντικότερα κινήματα που διαμορφώθηκαν μεταπολιτευτικά, χωρίς να πάρει την προβολή που του άξιζε λόγω του συμπλεγματικού πολιτικού συστήματος, ήταν το ποντιακό κίνημα. Κίνημα είναι κάθε προσπάθεια σε επιμέρους χώρους που έχει μια δυναμική εξέλιξη· ασαφή χαρακτηριστικά στα οποία οι άνθρωποι που το διακονούν προσπαθούν να προσδώσουν συγκεκριμένη υπόσταση.

Οι Πόντιοι το έκαναν αυτό. Οι άλλες προσφυγικές ομάδες περιορίστηκαν στην αναπαραγωγή των παραδοσιακών τους στοιχείων. Το φαινόμενο εξηγείται κοινωνιολογικά (γεωγραφική απομόνωση στη Μαύρη Θάλασσα, περιβάλλον, στενότερη επαφή με τη βυζαντινή παράδοση κτλ.), αλλά δεν είναι της παρούσης στιγμής. Πάντως η επισήμανση αποσκοπεί στο να εξηγήσει το γιατί, και όχι να διαφοροποιήσει την προσπάθεια.
Η γενιά των Ποντίων που ήρθε από τα κατειλημμένα από τους Τούρκους εδάφη, βίωνε το δράμα της προσφυγιάς. Τα παιδιά της προσπαθούσαν να βγουν από τη φτώχεια που τα μάστιζε. Τα εγγόνια τους είχαν τη δυνατότητα να σκεφθούν κάτι περισσότερο. Αυτή η τρίτη προσφυγική γενιά προσπάθησε να διατηρήσει την ποντιακή παράδοση, την οποία συντηρούσαν οι παππούδες και οι γονείς της, αλλά παράλληλα έκανε και ένα βήμα παραπάνω. Με την καθοριστική συμβολή μιας ομάδας Ποντίων διανοουμένων (Ενεπεκίδης, Σαμουηλίδης, Μουρατίδης, Χαραλαμπίδης, Φωτιάδης, Πελαγίδης, Μαλκίδης, Καλεντερίδης, Αγτζίδης, Παυλίδης, Τανιμανίδης, Τσιρκινίδης, Παρχαρίδης και Γεωργιάδης, σε οργανωτικό επίπεδο, ακόμη και Φουντουκίδης – θα υπάρχουν και άλλοι των οποίων το όνομα δεν μου έρχεται στο νου αυτήν τη στιγμή), συγκεκριμενοποίησαν και στοιχειοθέτησαν την έννοια της Γενοκτονίας και την προέβαλαν στον ελλαδικό και τον διεθνή χώρο.
Περισσότερασ το Pontos news

Δεν υπάρχουν σχόλια: