Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αμερικανός πρέσβης: Μη φιλική πράξη το νομοσχέδιο για απελευθέρωση ισοβιτών

Nέα παρέμβαση έκαναν οι ΗΠΑ αναφορικά με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα δήλωσε ότι θα θεωρήσουν μη «φιλική πράξη» την επιμονή της Αθήνας στο νομοσχέδιο για απελευθέρωση ισοβιτών.

«Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού η οποιοδήποτε άλλου που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών θα είναι μια εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια για τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιρς.



Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει προβεί σε διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν.Παρασκευόπουλο, από τις 2 Απριλίου, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, ενώ ο πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς ξεκαθάρισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πως «η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί «μη φιλική» (ή αλλιώς ξεκάθαρα εχθρική) ενέργεια». Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί: Συσχέτισε ευθέως την υπόθεση με την στάση των ΗΠΑ στη υποστήριξη προς την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.

Με άλλα λόγια, το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα (που θυμίζει άλλες δεκαετίες και πρακτικές Πιούριφοι) ήταν σαφές: Αν απελευθερώσετε το μέλος της 17 Ν που ήταν καταδικασμένος για τρομοκρατικές ενέργειες, θα αλλάξουμε τη στάση μας και τέρμα η βοήθεια στην Αθήνα.

Η κίνηση της κυβέρνησης χτύπησε «ευαίσθητο» σημείο των Αμερικανών που τονίζουν ότι έχουν θρηνήσει θύματα από τη δράση της 17Ν. «Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε: «Οι καταδικασμένοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: