Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Έργα και ημέρες ΣΥΡΙΖΑ.

17/4/15

Όλες οι σκοτεινές δυνάμεις (sic) εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Πέφτουν όλα τα spreads πλην Ελλάδος

Πάρτι στα ομόλογα με μόνη απούσα την Ελλάδα

Συνεχίζεται ακάθεκτη σε νέο επίπεδο-ρεκόρ η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, τη στιγμή που τα ελληνικά ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη πορεία εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Η ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έπληξε όμως χθες και τις αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών στην «περιφέρεια», κάτι που ενδεχομένως υποδηλώνει πως οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης.

Η διαβεβαίωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη ότι θα συνεχιστούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγορές κρατικών ομολόγων, και η ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα οδήγησαν χθες την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου κάτω από το 0,10% για πρώτη φορά στην ιστορία. Για την ακρίβεια, η απόδοσή του υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στη δευτερογενή αγορά μέχρι και 0,073%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Tradeweb και αργότερα ανέκαμψε στο 0,086%. Αναλυτές της Royal Bank of Scotland υποστήριξαν χθες ότι η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου θα υποχωρήσει εντός του 2015 μέχρι το -0,13%. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράζει κρατικά ομόλογα με απόδοση μέχρι -0,2%. Πολλοί επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο, με την προσδοκία ότι θα τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή στην ΕΚΤ (η τιμή και η απόδοση των ομολόγων ακολουθούν αντίθετη πορεία).

Η αναζήτηση κρατικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης οδήγησε και τα γαλλικά πενταετή ομόλογα σε αρνητική απόδοση για πρώτη φορά στην ιστορία. Αρνητική απόδοση έχουν ακόμη τα αντίστοιχης διάρκειας κρατικά ομόλογα των Γερμανίας, Βελγίου, Αυστρίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς υποχώρησε μέχρι το 0,33%, επίσης χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η νευρικότητα σε σχέση με την Ελλάδα οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων, κατά 8, 10 και 18 μονάδες βάσης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι αποδόσεις τους παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. «Δεδομένης της απουσίας σοβαρών διαπραγματεύσεων μπορεί να επίκειται έξοδος της Ελλάδας από τον Ευρωζώνη λόγω ατυχήματος. Ενας λόγος γι’ αυτή την εξέλιξη είναι ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στην εσωτερική πολιτική σκηνή» εξηγεί αναλυτής της Nomura στο πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα, η πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Times» και την οποία επιβεβαίωσε αργότερα έμμεσα η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε άτυπα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την καθυστέρηση αποπληρωμής δόσεων των δανείων που έχει λάβει η χώρα, οδήγησε σε εκτόξευση των ελληνικών αποδόσεων. Για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο η απόδοση έφτασε μέχρι το 13,30%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012 για να υποχωρήσει αργότερα στο 12,67%. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου που μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδοθεί με κουπόνι 3,5% εκτοξεύτηκε αρχικά κατά σχεδόν 4% μέχρι το 28,23%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012 και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Νωρίς το βράδυ η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 26,775%. Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (cds) της Ελλάδας υποδηλώνουν ότι υπάρχει 79% πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε και τις αποδόσεις ελληνικών εταιρικών τίτλων όπως των Eurobank, ΔΕΗ, ακόμη και του ΟΤΕ που πλέον ανήκει στην Deutsche Telecom.

Δεν υπάρχουν σχόλια: