Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Καυστική επιστολή για την αφαίρεση της Γενοκτονίας από την ύλη της Ιστορίας
Μεγάλη αναστάτωση και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στον ποντιακό χώρο η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει από την εξεταζόμενη ύλη της Ιστορίας Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου, για τη σχολική χρονιά 2015-2016, το κεφάλαιο «Ο Παραευξείνιος Ελληνισμός τον 19ο και 20ό αιώνα», στο οποίο περιλαμβάνεται η Γενοκτονία των Ποντίων.
Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε σήμερα το ΔΣ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) έρχεται και η επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) στον υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην Πρόεδρο της Βουλής, στους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων και τους αρχηγούς κομμάτων.
Κύριοι,
Για μία ακόμη φόρα γινόμαστε μάρτυρες της ανακολουθίας των ελληνικών κυβερνήσεων στο ζήτημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Mε έκπληξη πληροφορηθήκαμε το γεγονός της απαλοιφής από την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016 του κεφαλαίου «Ο παραευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ό αιώνα», ενός κεφαλαίου, που, αν και συνοπτικό (μόλις 9 σελίδες), αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη στάση του Υπουργείου, όταν μάλιστα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ο οποίος και είχε διαφορετική άποψη (σχετικό απόσπασμα πρακτικού 31, της 26-5-2015). Η συγκεκριμένη δε απόφαση έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με την Βουλή των Ελλήνων, καθώς η ίδια η πρόεδρος της Βουλής είπε «…η ελληνική Βουλή δεν θα συμμετέχει απλώς στην καμπάνια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά θα αγωνιστεί ενεργά», ελπίζουμε όχι με τέτοιες πρωτοβουλίες.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση υπαγορεύτηκε από ξένα κέντρα, που χρόνια τώρα ενοχλούνται από τον αγώνα μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Ωστόσο ερωτήματα γεννώνται σχετικά με τη σκοπιμότητα τόσο της απάλειψης του εν λόγω κεφαλαίου, όσο και της χρονικής συγκυρίας που αυτή έλαβε χώρα.
Βέβαια, η επιλογή των κεφαλαίων που αντικατέστησαν το επίμαχο, «Η ελληνική οικονομία μετά την Επανάσταση» και «Η οικονομία κατά τον 19ο αιώνα», μας δημιουργεί την πεποίθηση πως το Υπουργείο απλά προσεγγίζει την επιλογή της εξεταστέας ύλης της ιστορίας με γνώμονα την επικαιρότητα. Θα θέλαμε να υπομνήσουμε προς τον κ. Υπουργό πως ευτυχώς υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι προσηλωμένοι σε υψηλότερα ιδανικά και όχι στα ζητήματα της οικονομίας και της επικαιρότητας.
Θεωρούμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να σταθεί στο ύψος του ελληνικού πολιτισμού και ιδεώδους και να συνδράμει ενεργά τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το ζήτημα που μετ’ επιτάσεως θέτουμε δεν είναι ζήτημα ποντιακό, ούτε καν ελληνικό· είναι ζήτημα πανανθρώπινο και οφείλουν όλοι να διαλέξουν στρατόπεδο. Είτε θα αγωνιστούν για να προτάξουν τις αρχές του ανθρωπισμού απέναντι στη βαρβαρότητα είτε η ίδια η ιστορία θα τους εναποθέσει στο πλευρό των γενοκτόνων.
Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους γενοκτονημένους προγόνους μας, εμάς τους απογόνους τους, αλλά και απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
πηγή: pontos-news.gr
πηγή: pontos-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου