14/6/15
Τι θα γίνει αν διακοπεί ο ELA στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ
Σε άμεση αύξηση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ θα οδηγούσε μια ρήξη με τους εταίρους, καθώς η ρευστότητα που έχει διατεθεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, βαρύνει τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ετσι μια αδυναμία των τραπεζών να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν αντλήσει, θα πλήξουν την ΤτΕ και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο.
Επιπλέον περίπου 100 δισ. ευρώ δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν δοθεί από τις τράπεζες ως εγγυήσεις στο ευρωσύστημα για να μπορέσουν να λάβουν ρευστότητα μέσω του ELA, που σημαίνει ότι περίπου το 55% των συνολικών δανείων που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους έχουν υποθηκευτεί στο ευρωσύστημα. «Στην ουσία πρόκειται», σημειώνει επιτελικό στέλεχος τράπεζας στην «Κ», «για το σύνολο των υγιών δανείων, δηλαδή όσα εξυπηρετούνται κανονικά, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».Με άλλα λόγια, τα πλέον υγιή επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια έχουν ενεχυριαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και το ευρωσύστημα -ως εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας- και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βάση μελλοντικών νομικών απαιτήσεων. Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν αντλήσει από το ELA περίπου 80 δισ. ευρώ, ωστόσο έχουν προσφέρει εγγυήσεις ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, καθώς για λόγους ασφαλείας η ΕΚΤ επιβάλει μια απομείωση, ένα «κούρεμα» στην ονομαστική τιμή των ενεχύρων. Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών οι εγγυήσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν βάση μελλοντικών νομικών διεκδικήσεων κι απαιτήσεων εναντίον της χώρας μας, στην ακραία περίπτωση μιας ρήξης.
Οι επιτελείς των τραπεζών, πάντως, υπογραμμίζουν ότι όλα αυτά δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω παρά ακραίες θεωρητικές προσεγγίσεις σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος. Υπογραμμίζουν ότι το μέγεθος των επιπτώσεων ενός Grexit θα ήταν ανυπολόγιστο όχι μόνο για τη χώρα τώρα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές και εκτιμούν ότι βρίσκεται εκτός του φάσματος των διαθέσιμων επιλογών. Το ζητούμενο είναι, σημειώνουν, να ολοκληρωθεί γρήγορα η συμφωνία ώστε να αποφύγουμε την περιπέτεια επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημειώνουν, θα είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και γενικά την οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας σοκ στην ήδη εύθραυστη οικονομία.
Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε χθες ότι η ΕΚΤ ήδη προετοιμάζεται για την προοπτική διακοπής της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που η χώρα αθετήσει τις πληρωμές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τέλος Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία ορόσημο για τη χώρα. Σημειώνεται ότι όσο οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών δεδομένου ότι είναι βιώσιμες με επαρκή αποθέματα εγγυήσεων.
Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία και με δεδομένες τις συνεχιζόμενες, σε καθημερινή βάση, εκροές καταθέσεων η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών δεν αποτελεί παρά θέμα ημερών.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι καταθέσεις εκτιμάται ότι έχουν συρρικνωθεί στα 128 δισ. ευρώ έναντι 164 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου (πριν από την προκήρυξη εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο).
Ντανιέλ Νουί: Φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες
Φερέγγυες και με επαρκή ρευστότητα χαρακτήρισε τις ελληνικες τράπεζες η επικεφαλής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (SSM) των τραπεζών κ. Ντανιέλ Νουί. Σε συνέντευξή της υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες χαρακτήρισε φερέγγυες και με επαρκή ρευστότητα, ενώ υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οπως σημείωσε η καλή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του πρόσφατου stress test. Η επικεφαλής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σημείωσε ακόμα ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν περάσει δύσκολες φάσεις και στο παρελθόν αλλά ποτέ πιο πριν δεν ήταν τόσο καλά εξοπλισμένες γι’ αυτό.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου