Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Η ελληνική γη υποδέχθηκε τα λείψανα των Ελλήνων πεσόντων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ


Τα ταυτοποιηθέντα οστά των Ελλήνων πεσόντων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ τον Αύγουστο του 1964 στον κόλπο του Ξερού, κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία, υποδέχθηκε σήμερα η ελληνική γη,κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας παρουσία της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας,

"'Ενας κύκλος χρέους κλείνει για τους ήρωες της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», ύστερα από 54 χρόνια. Ένας κύκλος χρέους με την οφειλόμενη εκ μέρους του κράτους και της Πολιτείας συγγνώμη προς τους συγγενείς, τους ήρωες, τους επιζώντες, τον κυβερνήτη", επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

"Στη δίνη και την επερχόμενη καταστροφή, οι ναυτικοί μας, γαλουχημένοι με τα νάματα της ένδοξης ιστορίας μας, προσέτρεξαν στο κάλεσμα του Έθνους. Ουδείς εγκατέλειψε το πλοίο του, τον κυβερνήτη του, παρά τις παραινέσεις του τελευταίου. Ο κυβερνήτης έπεσε τελευταίος στη θάλασσα. Οι ήρωες ήταν σε εθνική αποστολή, με εντολή του Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ήρωες που υποδεχόμαστε εκτελούσαν διαταγές του ελληνικού κράτους" ανέφερε ο κ. Καμμένος, διαβεβαιώνοντας τους παριστάμενους συγγενείς, ότι "θα συνεχίσουμε τον αγώνα να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανα όλων των πεσόντων ηρώων στα χώματα της Κύπρου, βάζοντας τέλος στις αδικαιολόγητες παραλείψεις της πολιτείας".

"Εμείς καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τη βαριά παρακαταθήκη, την εθνική επιταγή που κληροδοτήθηκε και επισφραγίστηκε με τους ηρωικούς αγώνες και θυσίες. Καλούμαστε να δώσουμε ξανά την υπόσχεση ότι δεν θα αποδεχθούμε εκπτώσεις στα δικαιώματα του έθνους που έχουν κατοχυρωθεί από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια. Αναλαμβάνουμε αγόγγυστα αυτό το εθνικό χρέος" συνέχισε ο υπουργός και κατέληξε:

"Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση, την ώρα που η Κερύνεια, η Αμμόχωστος, η Μόρφου και ο Πενταδάκτυλος θα αναγγείλουν το πολυπόθητο μήνυμα ότι η Κύπρος είναι πάλι ελεύθερη και ανεξάρτητη. Όταν θα λειτουργήσουμε στον Απόστολο Ανδρέα, τότε θα έχει λυθεί το Κυπριακό".

Τα λείψανα που ταυτοποιήθηκαν ανήκουν στους:

Πλωτάρχη Σπυρίδωνα Αγάθο

Πλωτάρχη Νικόλαο Πανάγο

Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Χρυσούλη,

Ανθυπασπιστή Παναγή Θεοδωράτο και

Ανθυπασπιστή Νικόλαο Καπαδούκα.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο πλωτάρχης Δημήτριος Φράγκος και ο σημαιοφόρος Μιχαήλ Καγιαλάρης, επιζώντες του ηρωικού πληρώματος.

Η τελετή παραλαβής των λειψάνων έγινε το πρωί στο κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία και ακολούθως, με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: