Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ζάεφ δηλώνει Μακεδόνας με μακεδονική γλώσσα

12-09-2018
Με τον αέρα που του δίνει η στήριξη του διεθνούς παράγοντα, αλλά και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το «ναι» επικρατεί στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ συνεχίζει (επισήμως πλέον) την προεκλογική εκστρατεία ενόψει της 30ής Σεπτεμβρίου. Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση των Σκοπίων είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50% προκειμένου να μην υπάρξουν περιθώρια παρερμηνειών του αποτελέσματος.


Χθες, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε ξανά στην ταυτότητα και τη γλώσσα που εξασφαλίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα. Με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Μακεδονίας», ανέφερε απευθυνόμενος στους πολίτες. Για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν μίλησε για Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι το όνομα που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, αλλά για «ευρωπαϊκή Μακεδονία» και τόνισε ότι με το κείμενο που υπεγράφη στις Πρέσπες προστατεύεται η μακεδονική ταυτότητα
Εν τω μεταξύ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αν και από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει τη διαφωνία του σχετικά με τη συμφωνία καθώς θεωρεί ότι αμφισβητείται η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας, ο επικεφαλής του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων ανέφερε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός.
Το προηγούμενο διάστημα εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα προέτρεπε σε αποχή, ενώ η φιλοευρωπαϊκή στέκεται θετικά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών

Δεν υπάρχουν σχόλια: