Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019


Τι θέλουμε ακριβώς να πετύχουμε με την απορρόφηση των ΤΕΙ στα ΑΕΙ;
01-01-2019
Δημήτρης Κουρέτας καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μετά από πάνω από οκτώ χρόνια ύφεσης, φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν έχουν βρεί τον τρόπο να πετύχουν τον απαραίτητο μετασχηματισμό που θα τους επιτρέψει να περάσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου προκύπτει ότι το 53% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, ενώ το 82% των νέων πιστεύει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν τους προετοιμάζει κατάλληλα για την αγορά εργασίας. Ακόμη, η ίδια έρευνα απέδειξε ότι παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Εχει προσαρμοστεί το ελληνικό πανεπιστήμιο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας; Τι πρέπει να γίνει ώστε το Πανεπιστήμιο να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας;
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα έπρεπε να τίθεται αντιμέτωπη η εκάστοτε διοίκηση ενός Πανεπιστημίου.
Με μεγάλη έκπληξη διάβασα το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα ο πρύτανης και περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιό μας. Θα περίμενε κανείς να δει κάτι το οποίο να έχει σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα της κρίσης. Αν κάποιος διαβάζει σχέδια ακαδημαϊκής ανάπτυξης πανεπιστημίων χωρών που πέρασαν κρίση σαν τη δικιά μας, θα δει ότι το οποιαδήποτε σχέδιο δημιουργούσε εστίες γνώσης σχετικές με το περιφερειακό ΑΕΠ, στην περιφέρεια που υπάρχει το πανεπιστήμιο, ούτως ώστε τα παιδιά που αποφοιτούν να βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους, οι δε επιχειρήσεις να επωφελούνται από την γνώση που υπάρχει τοπικά και θα αυξάνουν τον τζίρο τους αναζητώντας πτυχιούχους από το τοπικό πανεπιστήμιο εφόσον αυτό είχε προσαρμοστεί.
Διάβασα έκπληκτος ότι θα δημιουργηθούν τμήματα άσχετα με αυτό που περιγράφω όπως: Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΒΟΛΟΣ), Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας (ΒΟΛΟΣ), Τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Τραπεζικής (ΛΑΡΙΣΑ) , Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΛΑΡΙΣΑ), Φυσικής ( ΛΑΜΙΑ).
Αραγε αυτά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία; Και αν είναι έτσι, με ποια μελέτη αυτό τεκμαίρεται; Αφού ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για τη δημιουργία 10 νέων τμημάτων, ας γίνουν σωστά τα υπάρχοντα. Επειδή ακριβώς είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον επιστήμονα να κάνει ουσιαστική έρευνα κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το ερευνητικό έργο ως κριτήριο για την αξιολόγησή του. Κι έτσι δημιουργείται χώρος για την εισαγωγή άλλων κριτηρίων, προσωπικού ή κομματικού χαρακτήρα.

Με λίγα λόγια, είμαι κάθετα αντίθετος στο σχέδιο αυτό και σε κάθε σχέδιο που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εν προκειμένω, σε ένα Πανεπιστήμιο χωρίς προσωπικότητα. Ένα έκτρωμα που με το ζόρι και με εντολές του υπουργού κ. Γαβρόγλου βρήκε «πρόθυμη» την απερχόμενη διοίκηση. Η κουβέντα αυτή έγινε εντελώς πρόχειρα στο πανεπιστήμιό μας και με αδιαφάνεια. Τα ΤΕΙ μπορούν να εξελιχθούν όπως σε άλλες χώρες σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανάγκη τα ΤΕΙ Θεσσαλίας να γίνουν ένα ίδρυμα με το Πανεπιστήμιό μας.

ΠΗΓΗ: http://www.pelop.gr/?page=article&docid=499949&fbclid=IwAR1bF7DXddTzhG21Z6-iPAelhDxk7BvnVE4ofvuY4az4aylJBptx1dVgCNU#.XCyK0hUB4P0.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: