Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Κομμουνιστικά Εγκλήματα

«Βιβλία που απαγορεύονταν στον κομμουνισμό»



Έκθεση των απαγορευμένων και λογοκριμένων έργων, στην Αλβανία, πριν από τη δεκαετία του '90, κατά τη διάρκεια της Κομμουνιστικής δικτατορίας.

Το «Βιβλία που απαγορεύονταν στον κομμουνισμό» είναι η νεότερη έκθεση που εκτίθεται στο Μουσείο Μυστικής Επιτήρησης,  στο κτίριο που χρησίμευσε ως έδρα της Σιγκουρίμι κατά την κομμουνιστική εποχή στα Τίρανα. Η έκθεση απεικονίζει τον αγώνα του να είσαι συγγραφέας στο κομμουνιστικό σύστημα λογοκρισίας πριν από τη δεκαετία του '90.




Στις 27 Μαρτίου 1984, μια απόφαση του Λαϊκού Δικαστηρίου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μπασκίμι», την εφημερίδα του Δημοκρατικού Μετώπου τότε, διέταξε την αφαίρεση ορισμένων βιβλίων, τα οποία στη συνέχεια ονομάστηκαν «επιβλαβή για την κοινωνία».

Το κόμμα καθιέρωσε γρήγορα τον έλεγχο της εκτύπωσης, της έκδοσης και της διανομής βιβλίων και δημιούργησε ή κατάργησε εφημερίδες και περιοδικά κατά βούληση. Το κομμουνιστικό καθεστώς άρχισε να διαγράφει ονόματα μεταφραστών και επιμελητών, ανέστειλε ή απαγόρευσε τη δημοσίευση έργων συγγραφέων που δηλώθηκαν ως εχθροί. Αυτή η περίφημη απόφαση δεν γλίτωσε από τη λογοκρισία, ακόμη και ορισμένους από τους γνωστούς συγγραφείς της Αλβανικής λογοτεχνίας.

Η έκθεση αφηγείται, μέσω αρχειακών εγγράφων και διατάξεων, την ιστορία πίσω από αυτήν την απόφαση και φέρνει πίσω στο κοινό, κομμάτια της ιστορίας της Αλβανίας υπό τη δικτατορία του Ενβερ Χότζα.

Αρχικά, τα βιβλία που ήταν επιβλαβή για την κοινωνία αφαιρέθηκαν από την κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων όπως ο Gjergj Fishta, ο Kristo Floqi και πολλοί άλλοι συγγραφείς.

Πολλοί ξένοι συγγραφείς όπως οι Dante Alighieri, Erich Maria Remark, Marcel Prust, Leon Tolstoy, Albert Kamy, F.M. Ο Ντοστογιέφσκι, κ.λπ., απαγορεύτηκαν επίσης ή δεν μεταφράστηκαν εξολοκλήρου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό για τις δύο επόμενες εβδομάδες.


ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: